Nessebar – Bulgaria – impresii de vacanta

Numit, în mod constant, „Perlă a Mării Negre” și „Dubrovnik al Bulgariei”, Nesebăr este o cetate -muzeu bogată în istorie care se întinde peste trei milenii.

Nesebăr este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, construit pe vechile ruine ale așezării trace Mesambria. A fost denumit „Melsambria”, adică „orașul lui Melsa”, probabil întemeietorul așezării, și a fost dat de greci atunci când au colonizat așezarea în anul 510 î.Hr.. Apoi, a purtat denumirea de „Mesambria”. Patronul orașului a fost ales zeul Apollo, grecii construind un templu și un teatru în onoarea sa. Orasul fiind locuit de acum 3000 de ani.

Din 1983, orașul vechi din Nessebar este înscris în patrimoniul mondial UNESCO.  A fost a doua oara cand l-am vizitat si sincer m-as muta acolo. Ador oraselul asta superb ….Imediat ce ne-am hotarat ca vrem sa mergem in concediu in Sunny Beach am zis ca trebuie sa ajung neaparat si aici. Am fost chiar in 2 zile si as mai fi mers :))

Cum ajungi din Sunny Beach in Nessebar

 

@deyutza.ro

Nessebar – Bulgaria #nessebar #nessebaroldtown #nessebarbulgaria #sunnybeach #vacantionmood #deyutzablog

♬ Summer day – TimTaj

Din Sunny Beach ai  4 variante sa ajungi in Nessebar. Autobuzul local cu care circula si localnicii – 2 leva, autobuzul supraetajat care costa 4leva, taxi-ul,care nu stiu cat costa insa cu siguranta mai mult decat primele 2. A patra varianta ar fi cu vaporasul care costa 15leva de persoana.

Noi am mers cu cele 3 variante cu exceptia taxiului. Cu toate a fost ok, am ajuns la destinatie si am fost adusi fara nici o problema. Statii de autobuz sunt peste tot deci poti ajunge foarte usor si se ajunge in maxim 10 min.

 

Ce poti vizita in Nessebar

 

Orasul este el in sine un muzeu si un loc superb ce merita vizitat macar o data in viata! În Nessebar au existat in jur de 40 de biserici, iar istoricii au cules date semnificative despre nu mai putin de 26 dintre acestea.

Moara de vant din Nessebar este considerata a fi un simbol al orasului si este imposibil de ratat atunci cand intri pe pod, inspre partea veche de oras. Podul poate fi traversat rapid cu masina, insa si pe jos in aproximativ 10 minute. Moara din Nessebar a fost ridicata pe 3 etaje, in perioada Renasterii.

Zidurile vechii cetati din Nessebar pot fi observate tot la intrarea in oras, se intind pe o lungime de aproximativ 100 de metri, iar in unele locuri ating inca inaltimea de 8 metri. Seara, zidurile sunt luminate, alaturi de multe alte obiective istorice, asadar ai toate sansele sa te bucuri de o experienta interesanta si daca alegi sa vizitezi orasul Nessebar dupa lasarea serii.

 

Nessebar – ruine

 

Muzee Nessebar

Muzeul de Arheologie este considerat a fi principalul punct de plecare catre monumentele istorice din Nessebar. Poti vizita muzeul in sine (un bilet costa 6 leva/adult si 3 leva/copil), insa poti sa cumperi de aici si bilete pentru mai multe obiective incluse intr-un singur tur. In functie de tipul de tur pentru care vei opta, poti alege pachete cu preturi intre 8-25 leva/adult. Daca alegi sa vizitezi doar Muzeul de Arheologie, nu te astepta ca turul tau sa dureze mai mult de 10-15 minute, caci cladirea are dimensiuni mici.

Muzeul Etnografic este un alt loc dedicat culturii si istoriei din Nessebar, care poate fi vizitat la interior cu pretul de 3 leva/adult si care se afla intr-o casa veche, ridicata in jurul anului 1840.

Amfiteatrul din Nessebar este locul in care, pe timp de vara, poti participa la un concert sau la alt eveniment. Anul acesta nu am prins insa am vazut ca a fost inalta zi decat am vizitat noi. Insa acum 7 ani cand am fost am prins un specactol tare frumos.

Bisericile din Nessebar

Bisericile din Nessebar care pot fi vizitate in prezent sunt numeroase, iar fiecare dintre aceste monumente religioase se mandreste cu o istorie aparte si cu alte detalii interesante precum picturi bine conservate, ornamente, etc. O singura biserica am vizitat si noi, nu a costat decat 3 leva insa nu e o biserica ca orice alta. Doar picturi vechi si cam asta e tot. Prin exterior sunt mult mai frumoase.

Terase

Pe malul marii sunt o multime de terase, majoritatea cu specific sau influente grecesti. Totul arata minunat si merita sa faci o oprire poate chiar si pentru o limonada.

Magazine cu suveniruri sunt pretutindeni, la fel și kitch-urile, restaurante sunt pentru toate gusturile, iar istoria te urmărește la fiecare pas! Acestea fiind spuse, o vizită la Nessebar este obligatorie, mai ales că distanța față de România nu este una deloc mare!

Cel mai important chiar daca orasul este un muzeu in aer liber,mplin de locuri superbe, orasul este locuit. Bulgarii isi traiesc viata linistita acolo si au afaceri la tot pasul.

 

Deyutza

5 Comments

  1. Mi-a plăcut ce am citit despre Nessebar! Nu am fost niciodată în vacanță la bulgari, dar încep să mă conving că merită.
    Mulțumesc că ai împărtășit gânduri și impresii din vacanța ta la Nessebar!

  2. Si eu am vizitat de 2 ori pana acum Nessebar si imi place mult orasul asta. Ca sa nu mai zic ca am mancat numai fructe de mare delicioase aici. Imi place enorm de mult locatia si view-ul orasului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.