Mita Biciclista si alte femei fatale de altadata – recenzie

Nu mă pasionează subiectul însă mi-am dorit să citesc și altceva. Nu știam nimic de aceasta femme fatal a vremurilor apuse dar auzisem de ea, scurt într-un soi de poezie.

  • Categoria: Biografii
  • Nr. pagini: 208
  • Format: 200 x 145 x 12
  • An aparitie: 2022

 

Coana Mița Biciclista

Citind cartea am descoperit că aceasta Mița Biciclista a fost de fapt cea mai cunoscuta “dama de companie” din prima jumatate a secolului trecut.  Nascuta in anul 1885 la Ditesti, in Prahova, Mita, pe numele ei dinacte, Maria Mihaescu, era fiica a unei spalatorese care lucra la un instalator neamt. La vreo 14-15 ani a fost remarcata si luata cu voia ei “in inceperea carierei de curtezana”, fiind, mai intai, trimisa sa invete bunele maniere si sa deprinda limbile straine de la sursa.

Maria Mihaescu l-a avut ca prim amant cu nume sonor pe Regele Leopold al Belgiei. În anul 1898, cand a fost vazuta de ziaristul George Ranetti plimbandu-se cu bicicleta pe Calea Victoriei. Se spunea ca acesta era indragostit de ea, dar, pentru ca il respingea, a poreclit-o “MitaBiciclista”, vrand sa-i ironizeze apucaturile sportive, neobisnuite pentru acea vreme.

A fost curtata de barbati celebri precum Nicolae Grigorescu sau Octavian Goga si chiar de Regele Ferdinand, despre care se stia ca i-a facut cadou casa care se afla si astazi in apropiere de Piata Amzei si care ii poarta si numele. Un alt rege, Manuel al Portugaliei, chiar ar fi vrut sa o ia de nevasta. Dar marea ei pasiune a fost medicul legist Nicolae Minovici. Pana la urma, s-a casatorit cu un general, pe care il umilea constant, inclusiv trimitandu-l… la cersit pentru a-i face rost de bani.

Astăzi a mai rămas în urma ei doar casa Mița Biciclista care se află în București și care este una impresionantă.

Gica Petrescu si experienta lui cu damele de companie

Cartea nu o descrie doar pe această ”damă de companie”. Ea are mai multe capitole și în fiecare dintre ele sunt povești despre mai multe dintre acestea. Până prin 1950 a fost o întreagă industrie și chiar am rămas surprinsă de ce se petrecea încă de prin 1880. În carte este un capitol cu un interviu chiar al regretatului Gica Petrescu, autorul piese Fetite dulci ca-n București. Ai ghicit versurile au fost scrise după ce acesta s-a pierdut virginitatea într-un  bordel. Nu a mers doar o dată ci a continuat să meargă până si-a găsit sufletul pereche. Acesta povestea că mersul la dame de companie era ceva normal pe vremea aceea și bărbații mergeau fără nici o jenă.

În carte nu sunt descrise doar aventurile acest femei, sunt multe pasaje în care se vorbeste despre Carol Davila chiar și despre momentul când acesta a decis să înființeze facultatea de medicină. Despre copii lui Ștefan cel mare sau cum a reușit doamna Ghica să îți căsătorească fiicele cu cei mai bogați oameni.

Mita Biciclista si alte femei fatale de altadata

Tot în carte am aflat despre o altă femei, româncă,  care se pare că a fost destul de cunoscută în lumea întreagă. Ea,Ana Persida Cumpănașu  a fost supra numită Lady in red de către americani, asta după ce l-a denunțat pe John Dillinger  un temut criminal. După povestea ei s-au jucat piese de teatru si chiar filme cel mai recent fiind in 2009,  cel in care a jucat si Jonny Deep -Inamicul public.

 

Este o lectură ușoară, cartea nu are decât 208 pagini și după părerea mea te poate ajuta lejer să îți mai îmbunătățești cultura general. O găsești pe Libris la un pret de maxim 30 de lei dar poate fi și mai ieftin dacă o prinzi la reduceri.

Deyutza

12 Comments

  1. Intrersanta povestea Miţei Bisciclista, deşi am auzit despre pesronaj nu îi cunoşteam povestea. Cred că mi-ar plăcea cartea, pentru o lectură relaxantă.

  2. Pare o lectura interesanta si usor de citit. Stiam cate ceva despre Mita Biciclista, dar nu ii stiam intreaga istorie.

  3. Wow. Mi ar plăcea sa citesc tot cap coada. Pare interesant din rezumatul de aici.

  4. Pare o carte interesantă, după ce am parcurs recenzia ta chiar as vrea sa o citesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.