Recenzie – Micul ghid al stilului: Chanel

Recunosc nu sunt vreun guru intr-ale modei și nici nu știu foarte multe sau multe despre mai mari designeri ai modei.  Tocmai în această idee m-am gândit să încep o mică lecție de istorie a modei. Cu această ocazie am profitat și am început cu Chanel. Toată lumea Chanel în sus Chanel în jos dar nu știu câți dintre noi îi cunoaștem povestea și istoria acestei femei care a lăsat o amprentă serioasă în lumea modei.

Acest mic ghid despre Coco Chanel prezinta viata si mostenirea unuia dintre cei mai influenti designeri de moda din istorie. De la inceputurile ei in moda, prin inventiile revolutionare de haine sport si sacouri pentru femei până la piese de imbracaminte clasice care ii poarta numele. Printre ele amintim  jacheta cardigan Chanel si rochia neagra. Aceasta carte frumos ilustrata ofera o relatare fascinanta a evolutiei si inovatiei Chanel.

CocoChanel un icon în lumea modei

Cartea începe și povestește și despre viata personală a Chanel nu doar despre cariera sa. Viața i-a fost destul de tumultoasă dar cu toate astea a răzbit, a fost și este un nume important în lumea modei.

Gabrielle s-a născut in 19 august 1883 intr-un orașel mic numit Saumur de pe malul Loarei. Gabrielle Bonheur Chanel a fost un copil nelegitim al unei tinere țăranci și al unui bărbat ceva mai năbădăios. A avut 5 frați dar din păcate mama ei a murit la scurt timp după naștere, iar tatăl fiindcă nu avea chef să crească atâția copii a trimis băieții la o fermă iar fetele la un orfelinat al unei mănăstiri.

Gabrielle Chanel și-a petrecut toată copilăria acolo și abia la 18 ani s-a angajat la un magazin de stofe ce vindea lenjerie, panzeturi si stofe. Apoi încet încet a început să câte în baruri și astfel i s-a deschis apetitul pentru o carieră. În timp Chanel a început să se bucure de atenția mai multor bărbați bogați si influenți. De aici a plecat ascensiunea ei. Și deși în dragoste nu i-a mers foarte bine, a știut și a profitat. Si-a făcut o carieră și un nume important in modă.

Un singur milionar englez Arthur Boy Chapel a fost singura dragoste adevărată a lui Chanel și tot el a fost cel care a ajutat-o să crească.

Imperiu Chanel la Paris

Pe 1 ianuarie 1910 imperiul Chanel si-a deschis porțile pe Rue Cambon nr 21. Afacerea a început cu pălării fiindcă Chanel nu avea un croitor care să îi dea dreptul să vândă așa ceva. Încet încet și-a căpătat acest drept și în anii 20 deschidea mai multe magazine. Bogații erau clienți ei care îi apreciau cel mai mult munca și bineînțeles cumpărau.

Chanel crea ținute simple, nu îi plăceau rochiile inzorzonate și nici pălăriile care erau la modă în acele vremuri. Tocmai de aceea își creea singură ce își dorea și bineînțeles că inspira mai departe. Little Black dress a fost una dintre cele mai des intalnite în colecțiile ei.

Rochiile de seara din anii 30 erau extravagante si senzuale. Coco folosea cele mai bine materiale chiar dacă erau foarte greu de procurat.

 

14 ani casa Chanel a fost închisă

Din motive personale timp de 14 ani casa Chanel a fost închisă. Revenirea a fost triumfătoare și cu noi produse.

Pe lângă haine si pălării, Chanel a lansat și un parfum. Chanel No5 , geanta Chanel 2.55 si multe bijuterii și accesorii deosebite. Toate erau personalizate cu cei doi  CC intercalați. Există fotografii incă din 1929 cu Chanel purtând un anumit tip de pantofi însă abia în 1957  a apărut oficial un prim model. Pantofii clasici Chanel sunt cei din piele deschisa la culoare și varful rotund si negru. Au fost creați în acest fel tocmai pentru a crea iluzia optica și a părea piciorul mult mai mic decât era.

 

Chanel nu s-a oprit doar la pălării așa cum a început. Ea a devenit un icon in lumea modei și până a murit a creat și a lăsat în urma ei o mare bogăție în lumea fashion-ului. La 10 ianuarie 1971  Chanel a murit în apartamentul ei din hotelul Ritz și acolo s-a încheiat o altă era a casei de modă Chanel. Cu toate acestea clientela vârstnică, fidelă stilului clasic a cumpărat în continuare creeațiile casei Chanel.

Micul ghid al stiului Chanel

 

Odată cu venirea lui Karl Lagerfeld în anii 1983 situația s-a schimbat. Acesta a integrat în creațiile sale toate simbolurile Chanel. Misiunea lui era de a păstra elementele conceptelor originale și reinterpretându-le în creații ceva mai actuale după vremurile care sunt.

 

 • Categoria: Lifestyle
 • Categoria: Biografii
 • Autor: Emma Baxter-Wright
 • Editura: RAO
 • Nr. pagini: 160
 • An aparitie: 2022
 • Editie: Cartonata
 • Titlu Original: The Little Book of Chanel

Nu credeam vreodată că o astfel de carte îmi va plăcea și o voi citi în 2 zile 🙂 Bine ea e plină de imagini interesante si o mulțime de informații și dacă îți faci timp o poți citi chiar și în câteva ore. Acest mic ghid este despre viața și moștenirea unuia dintre cei mai influenți designeri de modă din istorie. Numele rezistă de peste 110 ani ceea ce este o mare realizare.

Cartea o găsești pe Libris, unde pe lângă reducerile cu care ne-au obișnuit, găsești și o ofertă de 2+1 gratis. 🙂

 

Deyutza

11 Comments

 1. Admir personalitatea lui Coco Chanel, am văzut și filmul Coco avant Chanel, îmi plăcea stilul ei nonconformist și liber.
  De asemenea, am reținut un citat de-al ei cu care sunt de acord:
  Moda se demodează, dar stilul niciodată.
  Îmi place mult recomandarea ta, mulțumesc!

 2. Tare frumusica aceasta carte. Vreau sa mi-o iau si eu. Cred ca din seria asta am eu cartea “Audrey Hepburn” ce mi-a placut mult. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.