Recenzie – Trei surori de Heather Morris

Sunt deja la a treia carte scrisă de Heather Morris și sincer mai aștept să scrie și altele. Nu am mai găsit și altele dar acestea 3 pe care le-am citit mi-au placut tare mult.

Prima carte citită a fost Tatuatorul de la Auschwitz mi-a placut tare mult și mi-am dorit să mai citesc și altă carte scrisă de această autoare. Așa am ajuns că citesc și a doua carte Călătoria Cilkăi care mi-a plăcut la fel de mult.

Doi ani mai târziu a apărut o a treia carte 3 surori și bineînțeles că am vrut să o am în biblioteca mea. Zis și făcut, am comandat-o de pe Libris și m-am pus pe citit.

Trei surori de Heather Morris

 

La sfarsitul anilor 1920, trei fetite dintr-un orasel din Slovacia sunt rugate de tatal lor sa promita ca vor avea mereu grija una de cealalta. Fac usor o astfel de fagaduinta, neimaginandu-si ce greutate va capata ea nu peste mult timp. La 15 ani, Livi e trimisa la Auschwitz. Cibi, care are 19 ani, nu poate concepe sa-si lase singura sora mai mica si decide sa o insoteasca. Magda, in varsta de 17 ani, reuseste sa se ascunda o vreme, dar pana la urma ajunge si ea in lagar. Nu merge singura, ci cu mama, bunicul, unghiul și matușa. Toți sunt separați și din acea zi Magda nu își mai vedem mama și bunicul niciodată.

Cruzimea si teroarea pe care le au de infruntat sunt inimaginabile, dar amintindu-si de tatal lor si de rugamintea lui, de devotamentul mamei lor si de afectiunea cu care au fost mereu inconjurate, lupta din toate puterile pentru a trai.

Timp de 3 ani Livi și Cibi trec prin momente grele, frig, foame, boala. Sunt gata să renunțe dar mai mereu se susțin una pe cealalta sa nu se dea bătute chiar daca nu mai pot. Sper la ziua când o vor întâlni pe Magda și își vor respecta promisiunea făcută  tatălui lor și anume că nu se vor despărți niciodată și vor avea grijă una de alta.

 O poveste reală și dureroasa a celor 3 surori

Povestea este una reală, relatată de Heather chiar din poveștile celor 3. Fiindcă acestea s-au aflat printre norocoșii care au supraviețuit iadului și chiar au trăit până de curând. De atunci nu s-au mai despărțit și au putut să rămână împreună așa cum au promis.

Din păcate nici după ce au scăpat din iad, nu au avut o viața mai bună. Lumea și în special germanii s-au purtat cu ele la fel de rău. Casa părintească era locuită de altcineva si nu au avut cum să îi evacueze,ele fiind doar o mană de fete slabe, flămânde și neputincioase.

Cu toate acestea au reusit să își ia din casă 2 sfeșnice si câteva poze cu familia. Magda le-a ascuns înainte de a fi luat din casă, tocmai pentru a le rămâne amintire în caz ca se vor întoarce. Bine a făcut fiindcă le-au prins tare bine și acestea sunt chiar și acum în posesia copiilor celor 3 surori.

Chiar daca au scapat din lagar suferința nu s-a încheiat

Da acestea după lungi suferinte au reușit să ajungă în Israel și acolo și-au refăcut viețile, alături de alți bărbați care au fost și ei în aceste lagăre. Fiecare au avut povestea lor dar cu toate acestea au trecut peste, s-au înțeles reciproc și au îmbătrânit frumos împreună.

Heather Morris chiar s-a întalnit cu cele 3 surori, a auzit toată această poveste din gurile lor și chiar a cunoscut copiii acestor. În carte sunt și fotografii ce le reprezintă pe cele 3, încă de când erau copile până când au îmbătrânit.

Foarte frumoasă dar și dureroasă cartea … iar modul în care scrie aceasta autoare îmi place tare mult.

 

Nu mai dau si alte detalii fiindca deja e prea mult. Mai bine te las pe tine să descoperi povestea, așa e mult  mai palpitant.

Romane inspirate de Holocaust

Cartea o gasești în categoria Romane inspirate de Holocaust.  Are 432 de pagini în care sunt relatate povestile celor 3 atat dinainte de Auschwitz cât și din timpul dar si după. Ca si o completare găsești fotografii dar și interviuri cu copiii celor 3.

Este o carte necartonată și a fost publicată la editura Humanitas la fel ca și primele 2 cărți – Tatuatorul de la Auschwitz și Călătoria Cilkăi.

 

Dacă îți plac cărțile cu tema Holocaust și ești curios/curioasă de poveștile celor 3 surori supaviețuitoare atunci recomand carte cu mare drag.

 

 

Deyutza

6 Comments

  1. Buna! Un subiect frumos, prietenia si întrajutorarea intre 3 surori dar intr-un fundal istoric dureros care sa le testeze promisiunea. Nu am citit astfel de cărți, eu citesc mai mult cărti de dezvoltare personala. Mulțumim de recomandare. O zi frumoasa!

  2. Din ce am citit în prezentarea ta, cred că mi-ar plăcea să citesc cartea. Mai ales că nu am citit nimic de autoarea cărții 3 surori.
    Mulțumesc pentru recomandare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.