Fetița și nazistul – Franco Forte, Scilla Bonfiglioli

Una dintre categoriile mele preferate de cărți este cea despre Aushwitz. Așa am ajuns să citesc și această carte și sincer mi-a plăcut tare mult. Deși este o carte dureroasă ca toate de acest gen, finalul mi-a smuls o lacrimă. Chiar m-am bucurat de acest final, și am rămas plăcut surprinsă să știu că au existat și oameni în acea perioadă nu doar călăi.  Acum ceva vreme scriam despre Farmacistul de la Auschwitz un român, care a făcut mai rău decât bine. Iar astazi scriu despre un nazist care a devenit asta fără voia lui, dar cu toate astea nu a uitat să fie om.

Fetița și Nazistul” este o poveste despre pierdere, durere, umilință și moarte peste tot

  • Categoria: Romane inspirate de Holocaust
  • Categoria: Literatura Universala
  • Autor: Franco Forte, Scilla Bonfiglioli
  • Editura: RAO
  • Nr. pagini: 320

 

Povestea începe când Hanne, fiica ofițerului german Hans Heigel moare. Totul se întâmplă în Germania anilor ’43, atunci când războiul bătea la ușă. Hans suferă  enorm după fiica sa, aceasta nu avea decât 8 anișori când s-a îmbolnăvit de tuberculoză.  Atât el cât și soția sa au parte de o dramă teribilă, dar coincidența face ca Hans să fie trimis la Sobibòr. Acolo este de fapt un lagăr de exterminare din Polonia și acesta speră că va uita de dispariția fetiței sale. Însă se întâmplă un lucru neașteptat: când totul părea să fie pierdut, întâlnește o fată poloneză. Se numea Leah, evreică, și cobora dintr-un tren care transporta evrei, și  semăna foarte bine cu Hanne, fiica lui.

A fost un șoc imens pentru el când a văzut acea fetiță alături de mama sa. A simțit că fiica sa s-a întors printre cei vii, și că el trebuie să aibă grijă de ea.  De-a lungul timpului cei doi au avut parte de o mulțime de experiențe neplăcute, iar Hans a riscat foarte mult pentru a o ține pe fetiță în viață. Hans se ocupa cu noi trucuri pentru a smulge acest mic prizonier dintr-o soarta deja pecetluita. Acesta își înșelă tovarasii sai, luând decizii teribile, destinate sa-l bantuie pentru totdeauna. Totul, doar sa nu mai piarda inca o dată ceea ce ii este cel mai drag pe lume.

Au murit multe persoane, printre ele și mama lui Leah și de atunci s-a dezvoltat o iubire și mai mare între cei doi. Fetița chiar și-a dorit ca Hans să îi fie tătic. Au suferit mult împreună și chiar când războiul s-a terminat aceștia nu au reușit să fie împreună așa cum Hans a promis.

Totuși ceva se întâmplă și asta te las pe tine să descoperi. De asemenea te las să decoperi prin tot ce au trecut cei doi, alături de alte personaje. Povestea este tristă dar una în care se evidențează umanitatea și sentimentele profunde.

 

  ♦  Fetița și nazistul – Libris

Cartea o găsești pe Libris, iar în acest moment o găsești cu -30% reducere.  De fapt în acest week-end găsești cărți de la editura Rao la reduceri de la -25% până la 50% ceea ce e foarte bine. La această editură sunt o mulțime de alte titluri unele tot din categoria Holocaust și altele pentru copii, foarte interesante și la prețuri bune..

 

 

Deyutza

10 Comments

  1. Chiar ca imi place ce ne-ai povestit! Cred ca acea fetita a scapat cu viata!Multumim de recomandare!Sigur este interesanta cartea!

  2. Cartile cu tematica mai istorica par sa ma ocoleasca… adica eu pe ele. Cu toate acestea pe lista mea de dorinte am multe si as vrea sa incep sa citesc mai mult si din acest gen. Am multe de invatat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.