Farmacistul de la Auschwitz de Patricia Posner- recenzie

 • Categoria: Romane inspirate de Holocaust
 • Categoria: Literatura Universala
 • Nr. pagini: 304
 • Autor: Patricia Posner
 • Editura: RAO
 • An aparitie: 2020

 

Știam că la Auschwitz au fost mulți români, mulți care au murit dar și care au supraviețuit. Prin unele carți am mai aflat că au mai fost și câte un român implicat dar nu știam că a fost un român despre care s-a scris și o carte. Victor Capesius, cetatean de origine romana, s-a alaturat nazistilor din SS in 1943, la varsta de 35 ani, si in scurt timp a ajuns farmacist-sef la Auschwitz. Farmacistul român  a participat la selecțiile efectuate pe rampa din lagărul de concentrare de la Auschwitz. A hotarât soarte miilor de deținuți și asta l-a făcut la fel de vinovat ca toți ceilalți naziști.

 

Cine era Victor Capesius

Victor Capesius s-a născut în Miercurea Sibiului, într-o familie de sași luterani, bucurându-se de o copilărie liniștită. A obținut diploma în farmacologie în Cluj-Napoca, iar trei ani mai târziu a devenit doctor în farmacie la Universitatea din Viena. S-a căsătorit și s-a angajat ca reprezentant de vânzări la filiala din România a companiei de produse farmaceutice Bayer. Capesius colabora frecvent cu evreii, prin prisma slujbei sale, lucru care nu a părut să-i afecteze interacțiunile cu aceștia.

Pe 1 august 1943, Capesius a fost recrutat în armata germană și repartizat ca farmacist în dispensarele medicale din lagărele de concentrare. La Auschwitz a ajuns în decembrie, dar la nici două luni a fost promovat ca farmacist-șef. Asta după ce fostul său superior a fost executat deoarece nu mai facea fata din punct de vedere psihic cu acel infern.

„Prin mine îl veți cunoaște pe diavol”

Cu toate acestea pe Capesius, nimic din ce se întâmpla în lagăr nu părea să-l afecteze emoțional. El chiar avertiza fără menajamente pe prizonierii neputincioși: „Prin mine îl veți cunoaște pe diavol”.

Rolul lui Capesius nu a fost doar acela de a hotărî cine mai trăiește puțin și cine va fi trimis direct la camera de gazare. El avea inclusiv cheile spațiului în care era depozitat gazul letal și a dus personal, de multe ori, pesticidul în camerele de gazare.

 

Ce a mai făcut acest farmacist român, cum a trecut prin toate și care a fost soarta lui la final , te las pe tine să descoperi. Zic ce s-a întâmplat cu soarta lui fiindcă după eliberarea din lagăr Fritz Bauer, procuror și judecător german cu origini evreiești a apărut în poveste. El a fost foarte determinat să facă dreptate și să aducă o rază de speranță celor care au supraviețuit infernului. Incredibil de cum este justiția încă din anii 40.

Biografie documentată și valoroasă din punct de vedere istoric

Această carte nu este o operă de ficțiune, ci o biografie documentată cu fotografii, date și mărturiile celor ce au trecut prin infern.  Este o carte ce se citeste destul de usor mai ales de persoanele pasionate de acest tip de lectură.

Farmacistul de la Auschwitz  este o carte ce te va cutremura, la fel ca și restul cu acest subiect, de altfel. Deși nu sunt povești frumoase, sunt povești pe care le citesc cu sufletul la gură și cu mult interes. Sunt îngrozită cu fiecare carte citită de ce poate face omul și câtă răutate poate fi în noi așa ca și nație. Aici pot să mă refer puțin și la ce se întâmplă în aceste momente  în lume.

 

Cartea este scrisă de către Patricia Posner o scriitoare britanică și apărut în 2020. Este o carte relativ nouă și dacă nu ai citit-o încă ți-o recomand mai ales dacă esti consumator de acest gen de cărți.

 

 

Deyutza

11 Comments

 1. Mulțumim pentru recenzie draga mea .O carte bună ,care merită citită .

 2. O carte impresionantă care cred că vine în completarea tuturor celor citite pe acest subiect.
  Mi-ar plăcea să citesc, prin urmare mi-am notat și am de gând să o comand în cel mai scurt timp.
  Mulțumesc pentru recomandare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.