Deodorant sau antiperspirant . Tu ce alegi?

Deodorantul și/sau antiperspirantul fac parte din rutina de îngrijire a fiecărui om. Sau cel puțin așa sper, cu toate că vara prin mijloacele de transport acest lucru nu prea se observă. 🙂

Deodorantele se deosebesc de antiperspirante prin faptul ca nu blochează transpirația naturala a corpului. Atenția cade asupra eficientei de îndepărtare a mirosului neplăcut de transpirație.

Transpirația conține în principal, apa, dar mai conține si minerale, oligoelemente,uree și amoniu. În funcție de alimentație, activitate sau nivelul de stres al fiecărei persoane flora bacteriana descompune aceste produse în molecule mai mici. Astfel se formează mirosul propriu, care de cele mai multe ori este unul foarte neplăcut.

Care este diferența dintre deodorant și antiperspirant?

 • Antiperspirantul previne procesul de transpirație și te ajută să păstrezi axilele uscate.
 • Deodorantul combate mirosurile neplăcute, deoarece împiedică reacția transpirației cu bacteriile de pe suprafața pielii.
 • Există și produse duale, deci deodorant-antiperspirant.

Care este diferența dintre un deodorant și un antiperspirant fără săruri de aluminiu?

După cum am mai spus deodorantul blochează interacțiunea transpirației cu bacteriile și previne mirosurile potențial neplăcute. În schimb, antiperspirantul încearcă să împiedice transpirația cât mai mult posibil. Ține minte că transpirația este un proces natural, care ajută la menținerea temperaturii corpului și la hidratarea pielii, deci nu putem trăi fără transpirație.

Sărurile de aluminiu, deși foarte eficiente, sunt totodată criticate tocmai pentru astuparea glandelor sudoripare, ba chiar și pentru asocierea cu cancerul de sân sau cu boala Alzheimer.

Cu toate acestea, din ce în ce mai multă lume trece la antiperspirante și deodorante fără aluminiu. Și eu m-am axat de foarte mult timp pe deodorantul stick de la Dove. Acestea sunt apreciate mai ales de cei cu pielea sensibilă. Pe mine una mă protejează foarte bine și nici nu lasă foarte multe pete albe pe tricou. Sau asta este în funcție de tipul antiperspirantului fiindcă se găsesc în mai multe variante.

Tipuri de antiperspirant

 • Antiperspirant spray
 • Antiperspirant cu bilă sau roll-on
 • Antiperspirant solid sau stick
 • Antiperspirant cremă

De ce să optezi pentru un deodorant fără aluminiu?

Sărurile de aluminiu blochează formarea transpirației și a mirosului rezultat, dar pot irita pielea sensibilă. Nu trebuie să vă faceți griji că sărurile de aluminiu ar afecta evacuarea toxinelor, dar, dacă doriți să utilizați preparate fără aluminiu, antiperspirantele naturale fără aluminiu există!

Aluminiul este un element chimic de care corpul nostru nu are nevoie. El nu are nici un rol in organismul nostru. Putem tolera un nivel mic de aluminiu pe care il primim din alimentație sau medicamente dar utilizarea si a altor produse ce conțin aluminiu ne expune unei serii de riscuri.

 

 

Pentru a evita mirosurile neplăcute mai ales dacă ai o transpirație mai abundentă contează foarte mult și igiena. Oricât de bun ar fi un produs, nu va face față mirosului și aici intervine igiena riguroasă. Un alt sfat ar fi să nu uiți de apă și să te hidratezi corespunzător. Mai ales pe timpul verii eliminăm multă apă prin transpirație și aceasta trebuie înlocuită. Totodată hidratarea şi o alimentaţie echilibrată au un rol important în lupta împotriva mirosului neplăcut al transpiraţiei. Consumă cât mai multe lichid,  fructe şi legume proaspete.

Tu ce alegi deodorant sau antiperspirant ? Folosești fără aluminiu, știai de acest mit cu cancerul? Ai un brand favorit sau folosești orice găsești?

Deyutza

15 Comments

 1. De obicei folosesc anti-perspirant ,dar dacă este cu aluminiu sau nu ,chiar de așa ceva nu știam ,dar de acuma o să mă uit atent atunci când voi cumpăra .

 2. În cele mai multe cazuri folosesc antiperspirantul. Caut din cele fără alcool, cu aloe vera îmi plac cel mai mult. Sunt însă cazuri în care folosesc și deodorantul, dar foarte, foarte rar.
  Mulțumesc pentru recomandări!

 3. Prefer deodorantele, evit total antiperspirantele. Am grijă să aleg opțiuni sănătoase, cu ingrediente safe și lipsite de aluminiu.

 4. Mulțumesc pentru info și opinii!
  Personal, prefer antiperspirantul. Desigur, sunt atentă și țin cont de anumite recomandări care mă ajută să aleg ce mi se potrivește.

 5. Multa vreme am folosit varianta stick, dar acum folosesc deodorante. Le prefer pe cele cu aluminiu si asta pentru ca am o transpiratie abundenta si nu o pot tine sub control altfel

 6. Le alternez si le folosesc pe amandoua. Ce-i drept cand este foarte cald folosesc varianta stick si, in rest, deodorantul este la putere

 7. Eu folosesc ambele metode. Imi place sa am variante fara aluminiu si fara alcool pentru cand ma epilez si nu doresc iritatii si usturime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.