Zuleiha deschide ochii -Guzel Iahina – recenzie

An aparitie: 2018

Autor: Guzel Iahina

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Raftul Denisei

Editie: Necartonata

Editura: HUMANITAS

Nr. pagini: 420

 Povestea se petrece în anii *30 când o lume se sfârșește în tragedie și o alta începe pentru o femeie, Zuleiha, al cărei soț este ucis. Zuleiha Valieva este o tătăroaică greu încercată de viață, o femeie puternică, dar nevoită să devină sclava soțului și a soacrei sale. Ea este asemeni multor femei care au trăit înaintea ei, obișnuită să lase capul înaintea bărbatului, care are drept de viață și de moarte asupra femeii.

Când un ofițer din armata roșie, însărcinat cu deschiaburirea, îi ucide soțul, toate convingerile și credințele Zuleihei sunt date peste cap. Este nevoită să pornească pe lungul drum al deportării și află, în trenul care o poartă spre înghețata Siberie, că este însărcinată cu cel de al cincilea copil pe care decide să-l protejeze cu riscul propriei vieți. Face o calatorie lunga si chinuitoare, alaturi de tarani deschiaburiti si intelectuali leningradeni, detinuti de drept comun, musulmani si crestini, credinciosi si atei, rusi, tatari, nemti si ciuvasi. Odată ajunsi in acel loc pustiu află pe pielea lor că natura este neinduratoare.

Vrând nevrând, comandantul coloniei de munca infiintate aici este chiar ucigasul sotului ei – Ivan Ignatov. Acesta nu isi dorește acest lucru insa este nevoit.

În această călătorie Ignatov și Zuleiha ajung să își intersecteze calea, între ei născându-se o pasiune și o legătură cu totul și cu totul aparte. Anii petrecuți împreună îi schimbă pe aceștia iar relația de sef – deținut se schimbă și ea.

Zuleiha deschide ochii -Guzel Iahina

Zuleiha nu stie daca e vis sau e aievea. Daca e vis, de ce lumina ii inteapa atat de dureros ochii? Daca-i aievea, de ce sunetele si mirosurile vin de departe, parca de sub podea?
— Zuleiha! Presedintele o scutura apucand-o de umar, mai intai usurel, apoi mai tare. Ridica-te, femeie! striga el cu rautate in tatara.
Corpul ei raspunde la auzul cuvintelor cunoscute, ca un cal la lovitura haturilor. Isi coboara incet picioarele pe podea si ramane asezata pe lavita.
— Asa, zice satisfacut Mansurka si trece din nou la rusa. Tovarase delegat, e-n regula!
In mijlocul izbei, cu mainile infipte in centura si cizmele departate, sta Ignatov. Fara sa se uite la Zuleiha, scoate dintr-o mapa tare de piele o foaie de hartie mototolita si un creion. Se uita intrigat in jur.
— Dar cum asa? Ce casa-i asta, nici masa, nici lavite… Cum sa scriu procesul-verbal?
Presedintele bate grabit cu palma in capacul cufarului de langa fereastra, cocotat deasupra celorlalte cufere:
— Uitati, aici ar fi un loc.
Ignatov se asaza cum poate pe cufere, kaplaul de in se strange sub trupul lui mare, cade pe jos. Isi incalzeste mainile sufland in ele, uda cu saliva varful creionului si-l infige in hartie.
— N-au deprins inca modul de viata socialist, bolboroseste Mansurka pe un ton de scuza, tinand de cuferele naravase, care se misca in toate partile. Pagani, ce sa le faci! “

Habar nu avea cum se poate să iubești o femeie. Poți să iubești numai lucruri mărețe: Revoluția, Partidul, Patria. Dar femeia? Cum să exprimi cu același cuvânt ce simți față de două lucruri atât de diferite – să pui pe același taler al balanței o femeie oarecare și Revoluția?”

Romanul este împărțit în patru părți distincte

Romanul este împărțit în patru părți distincte, fiecare dintre acestea prezentându-ne etape din viața Zuleihei. Deși inițial Zuleiha dorește să se sinucidă atunci când află că este însărcinată, se mai gândește și se hotărăște să îi ofere o sansă fiului ei nenăscut. Aceasta a mai pierdut încă 4 copii, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care soacra o ura atât de mult.

Ajunși în Siberia s-a format o comunitate ce a durat mai bine de 20 de ani. Dragostea, trădarea, pasiunea, disperarea, toată gama caleidoscopică a celor mai complexe emoții și sentimente este adusă în prim-plan cititorului. Lupta pentru supraviețuire, triumful vieții, nebunia ce se insinuează perfidă printre condamnați. Sincer nu mă așteptam să fie așa, primele capitole nu mă prea convinseseră, însă pe parcurs totul s-a schimbat.

Poveste complexa plina de încarcătură emoțională

Povestea este una complexă, completă și neașteptată. Finalul cărții fiind cu o mare încărcătură emoțională, dar totuși lăsând un fir de speranță. O carte foarte interesantă care ne face să conștientizăm că nu trăim cele mai grele momente din istorie, având în vedere pandemia.

Cartea o găsești pe Libris și în acest moment este la reducere. Mai multe te las pe tine să descoperi și sper că ce ți-am dezvăluit până acum ți-a stârnit interesul.

Dacă nu ai citit-o încă ți-o recomand cu drag mai ales dacă îți plac cărțile de acest gen.

Deyutza

11 Comments

  1. Da,super faină cartea ,imi place recenzia .Trebuie să o citesc și eu .Mulțumim pentru recomandare !

  2. Hmmmm,pare fascinantă! Îmi place mult sa citesc, in ultimă vreme nu am avut timp, dar mi-am tot colecționat cărți și sper să mă reapuc de citit curând. Mulțumesc pentru recenzie, mă bucur de fiecare postare pe care o faceți pentru noi, cititoarele! Zi splendida! ❤️❤️❤️

  3. Am citit-o si eu si mi-a incantat sufletul chiar daca este in mare parte trista. Am empatizat cu Zuleiha si mi se pare extraordinar cum au putut unii oameni sa reziste psihic la atatea greutati, cat pentru 100 de vieti, nu doar una.

  4. Foarte faina recenzia acestei carti si sigur dupa cum ai spus si tu,cred ca dupa ce citesti cateva pagini nu te mai poti opri din a o citi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.