KetoCozonac cu ketomix-ul by Cristina Ioniță

De curând am fost provocată de către cei de la Nosugar și Oale și tigăi să prepar o rețetă FĂRĂ ZAHĂR. Provocarea a venit alături de un KetoMix pentru Cozonac by Cristina Ionita 450g , Eritritol 500g – FitFood, Cacao neagra 200g – Fit Food și o Tava pentru copt dreptunghiulara 33×14 cm Terrestrial NAVA .

Sărbătorile sunt tot mai aproape și fiecare dintre noi (femeile) ne dorim să mâncăm câte ceva dulce dar fără să se depună. Câte doamne domnișoare ce sunt la dietă și-ar dori de sărbători să mănânce o felie de cozonac? Multe îți zic eu, și acum se poate. Sunt așa multe variante iar una am încercat-o și eu.

Nu am încercat până acum nici o rețetă keto și nici nu am făcut vreun cozonac cu făină de migdale sau tărâțe. Bine eu nu prea am făcut cozonac mai deloc, cu excepția a două sau trei dăți. Deci toată această provocare a fost o noutate pentru mine. Cu toate acestea imediat ce am primit coletul cu cele menționate mai sus m-am apucat de treabă.

Ingrediente KetoCozonac

200 grame KetoMix Cozonac

2 ouă intregi

50g îndulcitor

2 gălbenușuri

60g unt topit

200 ml chefir

7g drojdie uscatã activã

Mod de preparare:

Ne știind exact cum stă treaba am urmat exact pașii pe care i-am găsit pe spatele ketomixului pentru cozonac. Nu am vrut să dau greș și am vrut să iasă bine. De la vrut la făcut e mare diferență 🙂 . Se mixează ouăle cu chefirul, drojdia și îndulcitorul, apoi se adaugă treptat ketomix cozonac, până la obținerea unui aluat omogen. Până aici totul în regulă, am urmat pașii cu sfințenie. La final, se adaugă untul topit și se încorporează. Am obținut un aluat cumva mai diferit față de aluatul pe care îl obții în mod normal cu făina de grâu. Nu mi-am făcut griji, am zis că așa trebuie să fie. Astfel aluatul astfel obținut se ține o oră la dospit, în vas acoperit. Și aici am urmat pasul, ba chiar am pus bolul între perne și am acoperit așa cum făcea mama și bunica.

L-am lasat mai bine de o oră la dospit dar nu a crescut nimic. Nu știu unde am greșit, sau poate știu dar nu vreau încă să mă pronunț și vreau să mai încerc încă un cozonac să văd dacă a doua oară iese. La fel ca și prima data am zis că poate așa trebuie să fie aluatul și nu unul pufos așa cum e cel din făină de grâu. Am trecut și peste asta și am început să modelez aluatul pentru a fi gata de umplut.

Pentru umplere, se împarte aluatul în 2 bile egale și se întind foi de aproximativ 5-8 mm grosime. Se pot umple cu cacao, nucă, fructe de pădure ori amestec de brânză cu ou și îndulcitor. Eu de data aceasta am trișat puțin și am umplut cu ciocolată și rahat. Dar clar pentru un cozonac Keto NU SE FACE AȘA :).

Eu am rulat doi cozonaci dar apoi am zis să îi împletesc, la fel cum îi împletea mama. Astfel că am obținut un cozonac duo cu ciocolată și rahat. Apoi l-am așezat în tava pentru copt stropită în prealabil cu puțin ulei. Aceasta este realizată din oțel carbon cu înveliș interior din ceramică antiaderentă ce asigura o gătire rapida. Are eficienta ridicata indiferent de sursa de căldura – gaz, electric.

După aceasta am mai lăsat cozonacul la crescut aproximativ o oră, pe aragaz, acoperit cu un șervet. Nici de data asta nu a crescut nimic… deci clar problema a fost undeva la drojdie cred. Înainte de a-l pune la copt am dat un stat de gălbenuș de ou și am presărat puțin îndulcitor deasupra. Greșeală din nou pentru că s-a rumenit puțin cam tare și după cum se vede în poze pare că ar fi ars. Din păcate nici pozele nu mă ajută pentru că a scos o culoare ceva mai intensă decât era în realitate.

Am pus cozonacul la cuptor pe treapta de sus o oră la 180 grade.

Una peste alta a ieșit un KETOcozonac gustos, delicios și chiar dacă nu a crescut sau nu a fost pufos a fost tare bun și a doua zi s-a mâncat tot. O pungă de ketomix are 450gr, am folosit 200gr și mi-au mai rămas 250 gr perfecte pentru a încerca din nou rețeta. De data aceasta vreau să mă mai documentez puțin și să văd dacă reușesc să fac un cozonac veritabil. Dacă îmi iese o să fac un update cu poze, dacă nu mă las de făcut cozonaci :))

Late update: Am refăcut rețeta și de data aceasta a ieșit mai bine. Nu am schimbat nimic în rețetă dar de data aceasta a ieșit mai bine.

Tu ai încercat până acum rețete sau cozonac keto? Ceva sfaturi pentru mine?

Deyutza

18 Comments

  1. Să știi că am pățit și eu să nu-mi crească cozonacul mai deloc ,dar eu zic că era din cauza zahărului că am pus cam mult și l-am făcut dulce rau .Este posibil și din cauza drojdiei să nu fi fost bună ,dar important este că a ieșit delicios și s-a mâncat tot .Cu așa ceva nu am facut niciodată ,dar a doua oară când vei face sunt convinsă că o să-ți crească .

  2. Merită încercat! Chiar nu știam de Ketomix -ul acesta, dar cred că este bun pentru cozonac. Sau ketocozonac.
    În orice caz, nu aș experimenta de Paști. 🙂

  3. Daca imi usureaza munca chiar as incerca si eu. Vreau si eu sa fac cativa cozonaci de paste asa ca incerc si eu mixul acesta

  4. Buna,
    Am incercat si eu sa fac reteta, vedem ce iese. Momentan este la dospit. Dar… Nu pare sa fi crescut deloc… Pare sa aiba mai degraba consistenta unui aluat fraged de biscuiti.
    In legatura cu crescut-ul, cauza cred ca este drojdia… Cred ca trebuie incalzita sana si lasata vreo 5 – 10 minute sa se activeze. Eu nu mai am alt mix asa ca sper sa imi iasa cozonacul 😁😁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.