Recenzie – Tot ce nu ți-am spus de Celeste Ng

An aparitie: 2016

Autor: Celeste Ng

Categoria: Literatura Universală

Editura: LITERA

Nr. pagini: 239

De cum am văzut coperta cărții mi-am dorit această carte. Nu știu tu cum ești dar eu de multe ori atunci când nu știu ce caret să aleg mă ghidez după copertă. După ce aleg copertele care mă atrag citesc și recenziile sau descrierea de pe spatele cărților și văd ce aleg. Așa am făcut și cu această carte Tot ce nu ți-am spus. Nu știu nimic despre această autoare, dar descrierea ma făcut să aleg cartea.

Romanul este unul sensibil, apăsător și intens care oferă o poveste complexă și o atmosferă care lasă cititorul să trăiască singur povestea întâmplată.

Tot ce nu ți-am spus de Celeste Ng

Acțiunea are loc in anul 1970, intr-o perioada in care, in America, relatiile interrasiale nu sunt inca acceptate, in care orice persoana de alta nationalitate este batjocorita, nu i se acorda suficienta incredere si este exclusa din grupurile sociale.

Marilyn și James Lee sunt un cuplu pe care vecinii nu îl văd cu ochi prea buni. El chinez, ea americancă, cei doi nu au izbutit niciodată să se integreze cu adevărat în Middlewood, Ohio. Marilyn și James au trei copii: Nathan, Lydia și Hannah.

Nathan este cel mai mare, un băiat sârguincios și deștept, cu ambiții și aspirații pe măsură. Lydia este copilul mijlociu, fiica pe care părinții o adoră și în care își pun toate speranțele. Mama ei dorește ca Lydia să devină medic, să reușească în viață și să nu se mulțumească cu un statut care nu o reprezintă. Pe scurt, vrea să trăiască prin Lydia viața pe care nu a putut-o trăi pe propria piele.

Hannah este mezina familiei și în același timp copilul de care părinții par să fi uitat, deși poate ea e cea care are nevoie de cea mai multă grijă și afecțiune din partea lor.

Când trupul neînsuflețit al Lydiei este găsit în lacul din localitate, James este consumat de vinovăție și pornește pe un drum nesăbuit care i-ar putea distruge căsnicia. Marilyn, devastată și răzbunătoare, este hotărâtă să facă pe cineva răspunzător, cu orice preț. Fratele mai mare al Lydiei, Nathan, este convins ca Jack, băiatul rău din vecini, este implicat într-un fel. Însă cea mai tânără membră a familiei – Hannah – este cea care observă mult mai mult decât poate vedea oricine și ar putea fi singura care știe ce s-a întâmplat cu adevărat.

Povestea se adâncește cu fiecare capitol și aflam mai multe din secretele familiei Lee.  Tot ce nu ți-am spus prezintă drama familiei Lee. Trăsăturile de personalitate, dorințele refulate, gândurile, frustrările membrilor familiei sunt țesute ca într-o pânză de păianjen.

Dorințe refulate, gânduri, frustrări

O poveste cutremurătoare despre presiunea pe care o pun părinții asupra copiilor. O lecție de viață încărcată de emoții, frustrări și prejudecăți.

Cartea se găsește pe Libris.ro și în momentul de față este la reducere. Are 25% ceea ce înseamnă 10 lei și e bine zic eu. Dacă nu ai citit-o încă, o recomand însă părerea mea să mai cauți recenzii și apoi să te hotărăști dacă vrei să o citești sau nu. Mie mi-a plăcut însă țin să te anunț că pot fi anumite capitole,pasaje în care nu e așa cum sperai și cum te așteptai.

Deyutza

12 Comments

  1. Din ce am citit de la tine ,cu siguranță este foarte faină cartea și-mi place .Vreau și eu să mi-o cumpăr pe viitor .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.