Recenzie – Călătoria Cilkăi – Heather Morris

An aparitie: 2020

Autor: Heather Morris

Categoria: Literatura Universala

Editie: Necartonata

Editura: HUMANITAS

Nr. pagini: 416

Cartea aceasta am citit-o încă din vară dar efectiv am uitat că nu i-am făcut recenzia atunci după ce o citisem proaspăt. Mi-a plăcut mult și era păcat să nu îi fac recenzie și să ți-o recomand. Am luat-o știind că este scrisă tot de Heather Morris cea care a scris și Tatuatorul de la Auschwitz. Nu am mai găsit nimic scris de această autoare dar dacă va mai fi ceva sigur voi cumpăra pentru că îmi place foarte mult stilul ei de a povesti. Te transpune în poveste și te face să simți și să realizezi tot ce simte personajul.

Călătoria Cilkăi este un roman bine scris şi bine documentat. Este captivant, răscolitor şi mai tulburător decât Tatuatorul de la Auschwitz.

Cilka avea 18 ani atunci când Auschwitzul este eliberat de soldaţii ruşi. Îşi îngăduie pentru o clipă să creadă că există un viitor şi pentru ea, dar în scurt timp ia din nou calea lagărului – de data aceasta, dincolo de Cercul Polar, în Gulagul Vorkuta.

Din păcate este acuzată că ar fi colaborat cu naziști pentru a supraviețuii în Auschwitz și Cilka este dusă în îndepărtatul cerc Polar. Aceasta ispășește o pedeapsă de 15 ani, însă după părerea mea puțin mai ușori ca în lagărul celălalt. Aici nu că era mai bine, dar aici Cilka a reuși să locuiască în condiții mai bune, să se alimenteze puțin mai bine fată de ce trăise în trecut. În rest aceasta a îndurat pedepse, frig, violuri, și multă durere văzând zilnic foarte multă moarte.

Recenzie – Călătoria Cilkăi – Heather Morris

În ciuda condiţiilor cumplite din Siberia şi a morţii care pândeşte la tot pasul, speranţa renaşte, hrănită de solidaritate şi prietenie, iar Cilka găseşte o iubire atât de mare, cum nici n-ar fi îndrăznit să viseze.

În Baraca 29 din lagărul de la Vorkuta, pe care o împarte cu alte câteva zeci de femei, Cilka se gândeşte deseori, în nopţile albe, la celălalt loc, la cei despre care nu mai ştie nimic, la sora sa şi la mama lor, pe care a văzut-o îndreptându-se spre camerele de gazare.

Cilka devine femeie odată cu trecerea anilor. La sosirea în Volkuta, mental încă era o adolescentă, răzvrătită și suspcioasă până peste poate. Învață să cunoască, să fie atentă la detalii, să recupereze trăiri interioare și sentimente uitate.

Își face prietene și vrea să ajute pe toată lumea. Pentru asta uneori renunță la binele și confortul său pentru a face bine. Așa speră ea că își va spăla din păcate. Sincer nu știu ce păcate ar fi putut face ea în lagărul de la Auschwitz însă ea se simte vinovată ca ea trăiește și mama cu sora sa nu.

Cilka învață repede și prin bunătatea sa reușește să ajute foarte multă lume, mai ales că o doctoriță la fel de bună și blândă îi propune să lucreze împreună cu ea la spital. Acolo cunoaște și alți oameni și Cilka ajunge să simtă ceea ce nu credea vreodată ca va putea simții.

O poveste uimitoare de viață a unei adevărate supraviețuitoare

Cartea este cumva o continuare a primei cărți scrisă de Morris și ambele se găsesc pe Libris. Chiar le recomand pe amândouă atât pasionaților de cărți cât și celor interesați de Auschwitz.

Acum este o perioadă bună pentru a cumpăra pentru că se găsesc cam peste tot reduceri și Libris nu se dezimte de la ele.

Ai citit una din cele 2 cărți amintite de mine? Te pasionează acest subiect, ți-am deschis apetitul pentru lectură? Mai cunoști și alte cărți asemănătoare pe care poți să mi le recomanzi?

Deyutza

12 Comments

  1. Subiectul cartii este tulburator si mai grav, adevarat. Au existat astfel de oameni care au indurat foarte multe nevoi si nedreptati. Nu stiu cum au putut trece peste toate aceste rele.

  2. Îmi plac poveștile de viata în general, însă cele cu lagărul de concentrare ma fac mereu trista, asa ca am renunțat pt moment sa le mai citesc. Însă ca de obicei, îmi trezești interesul pt lectura și revin cu drag de fiecare data sa citesc noile tale recenzii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.