De ce să îți construiești o colecție-capsulă

Stiliștii și persoanele cu adevărat pasionate de fashion înțeleg exact de ce e important să îți construiești propria ta colecție-capsulă. Însă trebuie să recunosc că, cel puțin pentru pentru mine, este vorba de un concept nou, căruia nu i-am acordat atenția cuvenită. Practic, o colecție-capsulă înseamnă alegerea atentă a tuturor pieselor vestimentare din garderobă, în așa fel încât să se potrivească perfect între ele. Așa, poți profita la maximum de toate hainele.

În plus că vei avea mereu ce purta, indiferent de ocazie. Mi-am dat seama că ar trebui să profit de acest concept după ce am observat o serie de haine clasice, versatile, pe GLAMI.

Cum să îți creezi o colecție capsulă

Deși am foarte multe haine frumoase, duc lipsă de piese vestimentare clasice. Când am început să citesc despre motivele pentru care multe femei aleg să-și construiască propria colecție-capsulă, mi-am dat seama de ce îmi lipseau atâtea piese clasice din garderobă. Și de ce ajung să mă plâng frecvent, la fel ca multe alte femei, că nu am ce să port la cutare eveniment.

Motivul e simplu: cumpăr adesea haine care îmi plac foarte mult, dar fiindcă ele sunt cumpărături la impuls, nu se potrivesc prea bine cu restul pieselor vestimentare. Așadar, deși cumpăr destul de mult și deși am haine versatile, adesea nu găsesc nimic ok de purtat. Pentru că nu pot combina perfect hainele și accesoriile din garderobă.

Am decis să fac câteva schimbări și să încep să îmi construiesc propria colecție-capsulă atunci când mi-am dat seama că nu pierd doar la capitolul buget. Fiindcă nu sunt nici vedetă, nici miliardar, uneori aleg haine normale, de calitate medie. Așadar cumpăr mai mult decât ar trebui, pentru că un preț mediu înseamnă și calitate medie. Mi-am dat seama că nu suferă doar bugetul meu, ci și natura.

Mai puțin înseamnă mai mult

Până la urmă, când vine vorba de sustenabilitate, mai puțin înseamnă mai mult. Adică e important să cumpărăm mai puțin, dar la calitate mai bună. Așa, vom ajunge să respectăm mediul în care trăim, dar și să ne respectăm cu adevărat pe noi înșine.

Nu există reguli clare cu privire la modul de a începe să-ți construiești propria colecție-capsulă, dar eu consider că ar trebui să începem cu ce avem deja. Mi-am propus să sortez toate hainele pe care le am și să încerc să îmi dau seama pe care vreau să le păstrez. Te încurajez și pe tine să te întrebi cât de des ai purtat piesa „X” în ultimele 6 luni.

Dacă nu îți poți aminti când a fost ultima dată când ai purtat-o, probabil că e mai bine să o dai mai departe cuiva care ar purta-o mai des. Iar după ce îți faci curat în propria garderobă, poți alege noi piese vestimentare clasice, perfecte pentru colecția capsulă.

Articol realizat în parteneriat cu revista online de lifestyle Flawless.ro

Deyutza

5 Comments

  1. Da,cam așa ar trebui să facem ! De cumpărat nu îmi cumpăr prea des hăinuțe,pun fetele pe primul loc și eu la urmă,dar atunci când îmi iau ceva prefer să dau mai mult și să-mi iau ceva calitativ ,de cât să dau puțin și peste ceva timp să nu mai am ce face cu acel lucru ! O să țin cont de sfaturile tale draga mea !

  2. Așa procedez și eu de câțiva ani încoace, nu cumpăr un articol decât dacă îl pot purta împreună cu ce mai am în garderobă și optez pentru articole vestimentare sau de încălțăminte cât mai neutre, care să poată fi purtate în numeroase combinații.

  3. Si eu incerc sa comand mai putine produse si sa nu ma mai las ghidata de impuls, ca pana acum. Interesant articolul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.