Recenzie – Bibliotecara de la Auschwitz

Bibliotecara de la Auschwitz este o carte pe care mi-am dorit să o citesc dar care din păcate nu m-a prins prea tare,așa cum au făcut-o alte cărți. Am citit-o, este o carte frumoasă, interesantă, tristă dar există un dar. Nu știu neapărat dacă modul în care este scrisă sau ce anume m-a făcut să nu mă prindă. Adevărul e că am citit-o mai greu și tind să cred că aceasta este una dintre cărțile care fie îți plac fie nu.

Clar o recomand iubitorilor de gen, sau dacă pur și simplu vrei să afli ce s-a întâmplat acolo cu adevărat. Povestea este una reală iar Dita a trăit până în zilele noastre să povestească tot ce i s-a întâmplat.

Recenzie – Bibliotecara de la Auschwitz

Dita Kraus are 14 ani și se află la Auschwitz. În infernul sinistru și fără șansă, copila are un scop: de a menține ascunse câteva cărți pe care le face să circule printre deținuți și cu ajutorul cărora oferă lecții interzise unui mare număr de copii.

Blocul 31 era o mică oază de liniște în interiorul lagărului de concentrare, întrucât aici Fredy Hirsch, un prizonier, a căpătat permisiunea să creeze un spațiu rezervat copiilor. Hirsch l-a transformat în școală și orice școală are bibliotecă. Biblioteca Ditei este cea mai mică din istorie: opt cărți, însă una dintre cele mai valoroase, întrucât ea își riscă viața pentru a-i ajuta pe ceilalți ca, prin lectură, să poată evada din dura realitate.

Viața de la Auschwitz i-a făcut pe oameni să îți piardă umanitatea, femeile îți vând trupul pentru o bucată de pâine uscată iar dimineața cărucioarele cu morți se intersectează ce cele care teoretic duc prețioasa supă ”chioară”.

Auschwitz lagărul morții

Zilnic evreii mor, unii imediat ce sunt aduși în lagăr. Mor cu sutele odată în camerele de gazare, iar alții în special copii și femeile însărcinate cad pradă ororilor doctorului Mengele. Injecții cu cerneală în ochi pentru a avea ochii albaștri; injectarea de bacterii de tifos copiiilor sănătoși pentru a observa cum se dezvoltă boala; grefe din piele umană; obliga perechile de surori gemene să întrețină relații sexuale cu frați gemeni pentru a afla dacă rezultă tot gemeni.

La Auschwitz, viața omului nu valorează nici cât negru sub unghie; are atât de puțină valoare încât nici măcar nu mai e nimeni împușcat, pentru că un glonț e mai valoros decât un om.

Bibliotecare de la Auschwitz

Bibliotecara de la Auschwitz- carte bazată pe fapte reale

În abatorul uman – Auschwitz, Dita şi cărţile pe care le-a avut în grijă au păstrat vie o mică flacără de speranţă, de normalitate, de umanitate în sufletele copiilor şi profesorilor supraveghetori. Acestea i-au ajutat să meargă mai departe și să treacă peste ororile de zi cu zi.

Povestea este bazată pe fapte și întâmplări reale iar asta o face si mai cutremurătoare. 

  • An aparitie: 2020
  • Autor: Antonio G. Iturbe
  • Categoria: Literatura Universala
  • Editie: Cartonata
  • Editura: RAO
  • Nr. pagini: 432

Deyutza

22 Comments

  1. De când asteptam părerea ta. Nici pe mine nu m a prins această carte. Îmi place să citesc despre Auschwitz dar parcă aici a lipsit ceva, asta în comparație cu celelalte cărți citite.

  2. O carte bună ,dar nu știu dacă aș putea să o citesc ,nu prea este genul meu ! Mulțumim pentru recenzie !

  3. O recenzie frumoasa, intensa si emotionanta, ai transmis foarte bine ce ai simtit citind cartea asta, ce mesaj ai desprins dintre randuri. Imi place mult ce ai scris, cred ca mi-ar placea cartea, multumesc de recomandare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.