Recenzie – Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne

  • An aparitie: 2016
  • Autor: John Boyne
  • Categoria: Literatura Universala
  • Editie: Cartonata
  • Editura: RAO

Deși este o poveste tristă această carte mi-a plăcut dar totodată m-a și dezamăgit puțin. Stai liniștită că nu îți spun de ce, te las și pe tine să citești cartea și apoi sunt curioasă dacă am avut ambele același sentiment.

Nu am știut de la început dar și această carte are legătură cu poveștile de la Auschwitz. Cu toate acestea a fost puțin mai ușor de digerat și chiar de citit. E subțirică are 220 de pagini, cu scrisul mărișor și se citește repede. Dacă ai puțin timp și chef în câteva ore o poți da gata.

Aceasta este povestea unui baiețel german pe nume Bruno, al cărui tata a primit o slujba foarte importanta departe de casă. Acest lucru înseamnă că toată familia trebuie să se mute departe de oraș, într-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuință adevărată și unde în spatele unor garduri nesfârșite se afla sute, poate mii de oameni îmbrăcați în pijamale în dungi. Bruno se străduiește să înțeleagă ce se întâmplă în jurul său.

Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne

Deși eu ca cititor mi-am dat seama că este vorba despre Auschwitz bietul Bruno nu și-a dat seama ce este acolo, chiar dacă a văzut multe cu ochii lui.

Niciun adult nu vrea să-i explice puştiului ce se întâmplă în ceea ce el consideră că e o fermă.Ne având ce să facă, Bruno îți dorește cu ardoare să exploreze locurile și să treacă de gard şi să se lămureasca odată ce e cu toți acei oameni de după gard. De ce toți poată pijamale în dungi și de ce sunt atâția copii acolo și el nu are nici un prieten.

În timpul explorării sale acesta găsește un alt copil, ce stătea supărat și abătut pe pământ, chiar lângă gardul ce despărțea ”ferma” de casa lui. Întâlnirea cu Shmuel, îl umple de încântare pe Bruno, căci, din punctul lui de vedere, micuţul evreu are 3 calităţi uriaşe: e născut în aceeaşi zi cu el, poartă pijamaua în dungi şi se află DINCOLO de gard.

Evrei și nemți o prietenie adevărată

Deşi despărţiţi de sârma ghimpată, cei doi băieţi reușesc să poate discuții lungi, astfel că întâlnirile lor aproape zilnice crează o legătură emoţionantă. Deși vag Shmuel îi spune despre cum e dincolo de gard, Bruno, care n-are nici cea mai vagă idee despre evrei şi despre situaţia cumplită în care se află aceştia. Shmuel se fereşte să-i dea detalii despre ce se întâmplă în interiorul lagărului, și nici nu-i explică lui Bruno de ce el e atât de slab în condiţiile în care au aceeaşi vârstă.

În plus Bruno observă că uneori Shmuel apare la întâlnirea lor plin de vânătăi dar în naivitatea sa tot nu realizează ce e dincolo de gard. Totuși curiozitatea copilului învinge și cu ajutorul prietenului său trece gardul pentru o sesiune de explorare. Totodată Bruno primește și o pijama în dungi așa cum au toți cei de acolo. De aici începe mare lor aventură și totodată te las pe tine să descoperi cum se termină totul .

Final imprevizibil – Bruno și Shmuel pentru totdeauna

Finalul este emoționant, cu un impact puternic, care este mai degrabă o subliniere a adevăratei prietenii. Aceasta s-a dovedit a fi mai puternică decât orice problemă rasială, decât chiar și războiul în sine, fiind un act de curaj.

Dacă te-am făcut curioasă de cum se încheie aventura celor doi, să știi că această carte o găsești pe Libris și în acest moment este chiar la reducere. O recomand mai ales că este o carte ușor de citit și este scrisă într-un mod plăcut. Povestea este ca și cum ar fi spusă chiar de Bruno și dacă nici tu nu ai știi despre ororile de la Auschwitz nu ți-ai da seama despre ce e vorba.

Deyutza

11 Comments

  1. Daaa,foarte interesantă cartea ,mi-aș dori să o pot citi și eu ! Mulțumim pentru recenzie draga mea !

    • Această carte se află și pe lista mea și sper să nu o mai amân foarte mult. Îmi place recenzia ta și m-ai făcut și mai curioasă mai ales că, cărțile despre Auschwitz îmi plac foarte mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.