Recenzie – Tatuatorul de la Auschwitz – Heather Morris

După cum am mai spus la recenziile cărților anterioare, mi s-a declanșat un apetit de citit cărți despre Auschwitz. Nu știu cum dar poate faptul că anul acesta s-au împlinit 75 de ani de la eliberarea lagărelor, mi-a stârnit și mie interesul.

Tatuatorul de la Auschwitz este o carte despre care am aflat curând, dar care pot spune că am citit-o destul de repede și surprinzător mi-a plăcut. Pentru mine nu a fost o carte grea, din contra eram curioasă să citesc tot mai mult și mai mult să aflu ce s-a mai întâmplat.

Povestea este puțin atipică față de ce te-ai gândi inițial și poate asta ma atras. Este o carte grea, în care se povestește cam ce îndurau oamenii, însă este presărată și cu iubire ceea ce ma atras și mai mult.

Povestea de dragoste dintre Lale și Gita mi-a plăcut  și ma uimit. Cei doi au demonstrat că dragostea poate rezista chiar și în cele mai crâncene și precare condiții. Mai frumos este că dragostea lor a durat și după eliberarea din lagăr, până când moartea i-au despărțit.

Tatuatorul de la Auschwitz spune povestea adevărată a lui Lale și a Gitei Sokolov, doi evrei slovaci, doi oameni obișnuiți care au trăit în vremuri ieșite din comun, cărora li s-a luat libertatea, demnitatea, familiile, și chiar și numele le-au fost înlocuite cu litere.” – The Irish Times

Cartea nu este doar despre dragostea celor doi ci și despre faptul cum Lale, tatuatorul de la Auschwitz a reușit să răzbească toată perioada. Deși a fost nevoit să îți tatueze semenii, acesta a încercat și a compensat mult acest aspect. A ajutat atât cât a putut și a încercat să țină în viață cât mai mulți oameni.

Recenzie – Tatuatorul de la Auschwitz – Heather Morris

Lale, Ludwig Eisenberg, s-a născut pe 28 octombrie 1916 la Krompachy, Slovacia. Lale este dus cu trenul de vite , la fel ca ceilalți deținuți  dar se remarcă datorită costumului pe care îl poartă. Un alt aspect cu care se face remarcat este faptul că acesta știe mai multe limbi străine, iar pentru nemți asta e un ajutor.

Soarta lui se schimbă subit, mai ales când Pepan, tatuatorul principal, dispare și el este desemnat să îi ia locul. Noua lui funcție îi aducea un pat într-o cameră ce era destinată în mod normal Kapo-ului, .supraveghetorul unei barăci, extra porții de mâncare și libera trecere prin lagăr ,chiar dacă asta înseamnă să își înțepe semenii până la sânge și el urăște treaba asta.

Mi-a plăcut mult la el, ca Lale nu se bucură singur de aceste beneficii și de fiecare dată a putut ajuta a făcut-o fără să clipească. A făcut chiar multe chestii pe la spatele paznicilor cu riscul de a fi prins și pedepsit sau chiar omorât.

S-au întâmplat multe dar chiar e păcat să îți povestesc eu și să rup toată vraja. Dacă ești în căutarea unei asemenea cărți sau pur și simplu vrei să afli prin ce au trăit acei oameni acum aproape 80 de ani , te invit să o citești.

Merită! Este un roman despre curaj, despre puterea de sacrificiu, despre onoare! O adevărată lecție de viață!

Am pe wishlist și Bibliotecara de la Auschiwitz am înțeles că este la fel o carte bună. Cărțile se găsesc pe Libris și este de la editura Humanitas.

Tu ai citi /citești cărți despre Auschwitz?  Ai recomandări pentru mine? 🙂

 

Deyutza

7 Comments

  1. Nu am citit cartea ,dar trebuie să mi-o notez și eu pe ceva ca să mi-o achiziționez ,îmi place sigur cartea ,mai ales că este și despre dragoste ,sacrificiu …Mulțumim pentru recomandare !

  2. Mi-a plăcut foarte mult și aștept cu nerăbdare vol 2 care este anunțat pentru luna mai. Bibliotecara nu prea m a prins dar poate nu am avut starea necesara. Îți recomand și Alegerea- dr edith eva eger. Mie mi-a plăcut mult.

    • Am auzit pareri pro si contra pentru Bibliotecara insa trebuie sa ii dau o sansa. Volumul 2 pentru Tatuatorul ? nu am auzit am sa ma interesez si eu, ms de pont

  3. Nu am citit nicio carte care să aibă legătură cu acest subiect, însă la cât de multe recenzii pozitive am citit cu privire la această carte, cred că o voi citi și eu.

  4. Îmi place recenzia acestei cărți! Mulțumesc pentru recomandare! Sper sa o pot citi si eu curand!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.