Recenzie – Jurnalul Annei Frank

Holocaustul este una dintre cele mai negre perioade din istoria lumii. Extraordinar rasism și ură au condus la milioane de decese inutile. Am citit câteva cărți pe acest subiect și  fiecare dintre ele m-au impresionat,una mai mult ca cealaltă.

Jurnalul Annei Frank l-am citit după ce am început cu Viața după Aischiwitz și de aici mi s-a deschis apetitul. Pe ambele le-am luat de pe Libris.ro

Anne Frank scrie în jurnalul său, convinsă că va supraviețui războiului și visând la cum va fi viața “după”. Curios sau nu este faptul că Jurnal nu este despre război. Nu atinge decât în treacăt atrocităţile la care au fost supuşi evreii în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale. Anne povestește despre viaţa petrecută într-o ascunzătoare alături de părinţii şi sora ei, plus câţiva prieteni, timp de doi ani, în Amsterdam. Toată povestea se petrece în perioada 4 iulie 1942 – 4 august 1944. Am uitat să menționez că Anne nu avea decât 12 ani când a început să scrie în acest jurnal.

Este un jurnal autentic, tocmai prin faptul că, pentru câteva zile(cât citești cartea, ajungi să locuiești în același loc cu personajele și să-ți pui întrebări: oare tu cum te-ai adapta la acea situație? Adevărul e că toată situația e oarecum asemănătoare cu ce trăim noi, doar că atunci parcă era mai greu.

Anne nu a văzut soarele și nu  a scos nici măcar capul pe geam în toată această perioadă. Au fost doi ani în care efectiv în orele în care la etajul inferior se aflau străini aceștia nu se mișcau deloc. Au fost doi ani cumpliți în care şi-au numărat efectiv cartofii  ca să fie siguri că le ajung, doi ani în care, exceptându-i pe protectorii lor care îi mai aprovizionau din când în când, nu au văzut alţi oameni.

În toți acești ani, Anne trece prin multe stări, de la agonie la extaz. Chiar acolo în casă are parte chiar și de câțiva fluturași în stomac, se ceartă cu mama și mai mereu trag sperieturi când hoți vor să jefuiască locul în care stau.

Citate celebre – Jurnalul Annei Frank

De ce să nu ne sărutăm în vremuri ca astea? De ce să așteptăm să ajungem la vârsta potrivită? De ce să punem atâtea întrebări?

Seara, când stau culcată în pat și-mi termin rugăciunea spunând: Îți mulțumesc pentru tot ce-i bun, drăguț și frumos, jubilez în sinea mea. Atunci mă gândesc la „ce-i bun” în clandestinitate, la sănătatea mea și la întreaga mea ființă, la ce are drăguț Peter, la ce-i încă mic și fragil și căruia noi încă nu îndrăznim să-i dăm un nume, iubire, viitor, fericire și la „ce-i frumos”, asta însemnând lumea, natura și frumusețea amplă a întregului, a tuturor lucrurilor frumoase împreună.

Atunci nu mă gândesc la toate nenorocirile, ci la frumusețea încă prezentă. În asta constă în bună măsură diferența dintre mama și mine. Sfatul ei împotriva melancoliei este: „Gândește-te la toate nenorocirile din lume și fii fericită că nu treci tu prin ele”. Sfatul meu este: „Ieși afară, mergi în câmp, în natură și soare. Ieși afară și încearcă să regăsești fericirea în tine. Gândește-te la tot ce-i frumos în tine, în jurul tău și fii fericită!”.

Cam așa gândește un copil de 12 ani, care speră ca într-o zi să fie liberă, să se poată bucura de viață și da are tăria de a vedea un viitor.

 

Recenzie – Jurnalul Annei Frank

Anne este foarte matură în gândire și  deși este totuşi copilăroasă este și preocupată de aceleaşi lucruri de care e preocupată orice adolescentă.  Anne evaluează și descrie cu lux de amănunte și o sinceritate debordantă tot ce se petrece în locul în care locuiește.

Chiar dacă acțiunea se petrece într-o mansardă, Anne face ca această carte să nu fie plictisitoare. Este o carte captivantă, carte ce fascinează și uimește totodată. Este o carte emoționantă pe care toată lumea trebuie să o citească, pentru a afla cum era viata de atunci și pentru a aprecia viata în alt mod.

Cartea este destul de groasă ,are 386 pagini dar capitolele sunt scurte și se citește rapid.

  • An aparitie: 2012
  • Autor: Anne Frank
  • Categoria: Memorii & Jurnale
  • Colectie: Memorii & Jurnale
  • Editie: a I-a
  • Editura: Humanitas

 

Deyutza

13 Comments

  1. Nu am citit cartea ,dar este foarte captivantă și interesantă ,mi-aș dori să o citesc și eu pe viitor ! Mulțumim pentru recomandare draga mea !

  2. Mulțumesc pentru recenzia foarte tentantă! Cartea se află pe listă și urmează să fie achiziționată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.