Căderea părului este o problemă cu care se confruntă atât bărbații, cât și femeile. O persoană pierde zilnic, în medie, între 50 și 100 de fire de păr, cel mai adesea în timpul dușului, uscării sau perierii părului. Căderea părului este, așadar, un proces normal, prin care firele îmbătrânite sunt înlocuite cu altele noi. Căderea părului poate fi un simptom al unei afecțiuni și poate fi interpretat ca un semnal de alarma dat de organism.
Căderea părului la bărbați
Potrivit specialiștilor aproximativ 40% dintre bărbați sunt afectați de căderea părului până la vârsta de 35 de ani, între 35 și 60 de ani procentul crescând la 65%.
De cele mai multe ori, căderea părului la bărbați, este cauzată de moștenirea genetică. Dincolo de cauza genetica, sunt și alți factori ce provoacă alopecia: regimul alimentar deficitar, lipsit de proteine și fier, stresul, alcoolul în exces, cafeaua, fumatul sau excesul de testosteron.
Alopecia
Alopecia este o afecțiune autoimuna ce afectează foliculii piloși de la nivelul scalpului și duce la pierderea părului. Această pierdere poate fi localizată sau generalizată.
Cea mai cunoscută formă este alopecia involutivă sau de tip masculin, care se manifesta mai ales în a doua jumătate a vieții. Cea de-a doua formă cunoscută de alopecie este alopecia androgenică si se poate manifesta la vârste mult mai tinere. Această formă poate să afecteze atât bărbații, cât ți femeile.
Căderea părului la femei
În cazul femeilor, cele mai întâlnite cauze ale căderii părului sunt schimbările hormonale dar și cele legate de anemie sau lipsa de vitamine. Un alt motiv pentru care părul poate cădea este folosirea excesivă a diferitelor substanțe de styling ori aparte de styling care deteriorează firul de păr.
Reguli în îngrijirea părului
Pentru a avea un păr sănătos și strălucitor trebuie respectate câteva reguli de îngrijire. Trebuie urmați câțiva pași importanți și părul îți va mulțumi.
- Spălarea părului să se facă de maxim 2-3 ori pe săptămână. Cu cât speli părul mai dessunt îndepărtate uleiurile naturale care protejează firul de păr și astfel este afectată bariera hidrolipidică a scalpului;
- Folosește câte mai mult posibil șampoane blânde și naturale, fără surfactanți puternici; o cantitate de mărimea unei monede este suficientă pentru un păr de lungime medie.
- Părul nu trebuie stors imediat după baie, indicat este să fie înfășurat lejer într-un prosop din microfibră. Acesta absoarbe apa fără însă a agresa firele de păr;
- Sunt de evitat: folosirea mult prea frecventa a produselor de styling, uscarea parului cu aer prea cald, decolorarile repetate si folosirea accesoriilor rigide pentru prinderea parului.
Remedii eficiente împotriva căderii părului
Întâi de toate se începe cu tratarea problemei din interior. Dacă este vorba despre o anemie, sau o problemă medicală atunci în acest caz intervin medicamentele sau și alimentația sănătoasă. Alături de ele se pot asocia și alte produse sau șampoane împotriva căderii părului
În cazul căderii excesive de păr încearcă șampoane ce conțin cafeina, ginseng sau petrol. De asemenea, șampoanele împotriva căderii părului asociate cu tratament pentru căderea părului sub tratamente sub forma de fiole dau un randament mult mai bun. Folosite împreună au un rol important în fortificarea rădăcinii firului de păr și stimulează totodată creșterea naturală a acestuia.
Folosește și uleiuri esențiale,acestea ajută părul să crească mai repede, reduc mătreața și căderea acestuia. Astfel că minimizează simptomele alopeciei, iar tu ai un păr bogat și sănătos.
Pe lângă tratamentele pe care le folosești să te ajute în stoparea căderii părului, poți folosi și măști de păr, serumuri sau uleiuri ce previn problema. De asemenea sunt și produse care stimulează creșterea firului de păr.
Pe lângă tratamentele clasice încearcă-le și pe cele home made. Începe cu un masaj de 10 minute, un masaj de relaxare și tratament. Folosește uleiul tău preferat și masează capul cu mișcări circulare. Presiunea de la nivelul buricelor ajută circulaţia sangvină de la nivelul scalpului.
Bea multe lichide și păstrează nivelul optim de hidratare al organismului. Indicate sunt cel puţin două ceşti cu ceai verde pe zi pentru a regenera podoaba capilară.
Consumă multe proteine, ouă, unt de arahide sau nuci în fiecare zi. Proteinele conţin biotină, iar aceasta menţine sănătatea celulelor stimulând și creşterea firului de păr.
Soluții sunt foarte multe, iar pe Notino găsești o gamă largă de produse pentru această problemă. Trebuie doar să intri și să îți alegi produsul perfect pentru nevoile tale.
Da,mă confrunt și eu cu așa ceva ,o să țin cont de toate sfaturile tale pe care le-ai recomandat ,dar la mine cred că din cauza vopselelor de păr am aceste probleme ,pentru că înainte de a mă vopsi nu-mi cădea .Mulțumim pentru informații draga mea !
In special in anotimpul rece imi mai cade si mie, dar nu exagerat incat sa ma ingrijorez.
Chiar recent am inceput un tratament pentru regenerarea firelor de par și stimularea cresterii lui, abia astept să văd rezultatele.
Un articol de mare ajutor. Și eu mă confrunt cu această problemă și mă tot chinui de ceva vreme.
Imi cade si mie părul dar nu exagerat de mult,mulțumim frumos pt articol foarte util
Am avut probleme cu caderea parului dupa ce am nascut cel de-al doilea copil
dar s-a rezolvat între timp! Un sampon bun si problema e rezolvată!
Si mie imi cam cade parul si ma gandesc sa fac un tratament, pentru ca deja e cam mult.
Din fericire acum sunt insarcinata si nu am aceasta problema. Cred ca asta se datoreaza si vitaminelor pe care le iau. Dar dupa perioada asta sunt convinsa ca va trebui sa iau masuri
Și mie îmi cade mult părul:(
Am folosit niste fiole anticadere de la Biolage care m-au ajutat mult. Dar mai sunt perioade cand imi cade.
Si eu ma confrunt cu aceasta problema, ca prima măsură, am renuntat la vopsitul părului, dd câteva luni bune nu mai am aplicat vopsea, folosesc balsam si șampon pentru tipul de par pe care îl.am
Eu am incercat multe metode dar nu mi-au făcut bine nici una.