Recenzie : Viata dupa Auschwitz – Eva Schloss, Karen Bartlett

De mult îmi doream să citesc poveștile celor de la Auschwitz dar abia acum mi-am făcut curaj. Recunosc că după prima carte am prins gustul și vreau să aflu mult mai multe. Am citit această carte pe nerăsuflate și apoi mi-am comandat o alta.

Am profitat de o reducere și transport gratis și mi-am luat -Am Supravietuit Lagarului Mortii – Eva Mozes Kor.  Eva Mozes fiind unul dintre copii gemeni care au fost supuși experimentelor de către medicul Josef Mengele.

Bun … despre acea carte poate o să îți povestesc curând, pentru astăzi am pregătit o scurtă recenzie a cărții Viata dupa Auschwitz a Evei Schloss. Cartea a fost scrisă la mulți ani după ce aceasta a reușit să scape din lagărul morții.

Viața după Auschwitz este o relatare uimitoare a vieții Evei Schloss, începând cu anii de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial, continuând cu supraviețuirea la Auschwitz și, mai târziu, cu activitatea ei la Fundația „Anne Frank“.

Povestea începe încă dinainte de război, în Amsterdam. În carte au fost relatate toate peripețiile întâmplate în viața Evei și a familiei sale. Aceștia au călătorit mult și s-au tot mutat pe perioada războiului până când într-o zi au fost trădați de către cei la care stăteau.

În această perioadă Eva sa împrietenit cu o fetiță pe nume Anne Frank. La fel ca și Eva și Anne a fost evreică și din păcate destinele lor au fost diferite. Anne a fost ucisă de nemți, iar Eva avea să fie legată pentru tot restul vieții de ea, întrucât mama ei s-a căsătorit cu tatăl Annei.

Recenzie : Viata dupa Auschwitz – Eva Schloss, Karen Bartlett

Povestea tristă și calvarul Evei începe exact în ziua în care aceasta împlinește 10 ani. Chiar și așa copil fiind, aceasta nu vrea să renunțe la viața și face tot posibilul să răzbească. Din copil devine adolescenta care trebuie să fie mereu cu ochii în patru.

Din păcate tatăl și fratele ei nu reușesc însă ea și mama sa au reușit și chiar au trăit. Mama Evei murind acum câțiva ani iar Eva încă trăiește și se bucură de succesul cărții.  Eva este printre puținii copii evrei care au supraviețuit vieții din lagăr și de acea aceasta vrea să transpună totul în această carte.

După încheierea războiului, Eva își va reface viața, căsătorindu-se și având 3 copii, va avea propria afacere și se va dedica, alături de tatăl vitreg, păstrării memoriei Annei Frank . Anna Frank fiind sora sa vitregă deși acestea au fost doar prietene înainte de război. Dar fiindcă tatăl lor i-a găsit jurnalul Annei și l-a transcris într-o carte, acesta a creat o întreagă isterie cu aceasta și astfel că Anna Frank a devenit celebră după moartea sa.

Viața înainte, în timpul și după război

Cartea Viața după Auschwitz cuprinde atât viața Evei dinainte de război cât și în timpul petrecut în lagăr dar și după ce reușește. Este o carte complexă, grea și care te face să te gândești mult la viață.

O carte ce te face să te gândești de două ori și să fii mulțumit cu ceea ce ai, pentru că nu știi ce te așteaptă a doua zi.

Dar cel mai bine te las pe tine să descoperi toate aceste orori și toată povestea Evei. Doar citind vei înțelege exact la ce mă refer.

Cartea se găsește la Libris în categoria de Beletristică are 288 de pagini și coperta cartonată.

 

Deyutza

12 Comments

  1. E pe listă, am citit Jurnalul Annei Frank și-mi trezește curiozitatea legătura cu tatăl ei. Recomand și Bibliotecara de la Auschwitz.

  2. Am tot auzit de intamplarile de la Auschwitz dar nu stiu daca as avea curaj sa citesc toate detaliile.

  3. O carte foarte bună și interesantă ! O să mi-o iau și eu să o citesc ! Mulțumim pentru recenzie !❤

  4. Ce vremuri, povești atât de triste…
    Îți recomand și Tatuatorul de la auschwitz și Bibliotecara de la auschwitz.

  5. Imi plac lecturile despre razboi. Intr-un fel ma fac sa realizez cat de bine o ducem noi acum, in vremurile si tara in care traim spre deosebire de ce au suferit altii, inaintea noastra. M-ai facut curioasa in legatura cu aceasta carte!

  6. Am citit anul trecut această carte și mi-a plăcut tare mult povestea. Mi-aș dori să citesc mai mult despre viețile oamenilor care au scăpat din lagăr și cum au reușit să-și refacă viața.

  7. Mi se par interesante cărțile de acest tip și aș vrea să le ofer mai multe șanse. Vreau să citesc și cărți mai serioase și realiste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.