Nu pot spune că îmi place să citesc acest tip de cărți însă îmi place să aflu cât mai multe. Vreau sa știu ce se află dincolo de toate aceste bariere politice și dincolo de tradițiile unor popoare. Știu câte ceva dar niciodată nu mi-am imaginat ce e cu adevărat și de aceea cred că astfel de cărți arată care este adevărul.
Nu e prima carte de acest gen și la fel ca celelalte m-a fascinat dar tot odată ma întristat și speriat. Lumea nevăzută a acestor popoare este nevăzută și sincer nu-mi doresc să ajung pe acolo. Pentru mine sau noi occidentalii acel mod de viața e prea mult.
„Corpul femeii este un păcat din naştere, o fată nu există cu adevărat în ochii tatălui său decât ca servitoare în casă, prizonieră în camera ei şi cadou împachetat în virginitate pentru bărbatul pe care îl va fi ales.”
Leila – Măritată cu forța
Leila s-a născut într-o familie de imigranti marocani din Franța și a fost crescuta în tradiția musulmană.
Cu o mamă arăboaică și un tată berber, Leila a trăit mai mult pedepsită, agresată și nefericită. Tot timpul făcând pe sclava și, mai cumplit decât asta, neavând parte de o vorbă bună din partea părinților,de o mângâiere sau îmbrățișare. Aceste lucruri au durut-o cel mai tare și a suferit. De asemenea o doare că deși mai are 10 frați, acești nu sunt tratați ca ea, ca o sclavă și acești au parte de un altfel de comportament din partea părinților.
Din păcate nici din partea fraților nu a avut parte de mai multă iubire și aceștia se purtau urât cu ea. De acea pe la vârsta adolescenței s-a decis să să răzvrătească și a încercat câteva evadări.
Urăsc această cameră din copilărie, de când uşa se închidea fie în spatele tânărului agresor, fie ascunzând ciomăgelile tatălui meu. Nefericirea mea s‑a materializat întotdeauna în camera asta blestemată, singura care se închide cu cheie, cea a părinţilor. Locul de rezolvare a conflictelor.
M‑a lovit până când mintea mi s‑a înceţoşat şi capul a început să mi se învârtă. Până când am început să strig, la limita leşinului:
Şi, în încheiere, am încasat o corecţie şi mai serioasă. M‑au bătut ca nebunii, dar, în mod ciudat, nu m‑a durut.
Leila – Măritată cu forța este o carte document, o mărturie tulburătoare
Indiferent prin ce și prin câte a trecut Leila nu a putut renunța la familia sa. Indiferent că era amenințată, bătută sau pedepsită aceasta ținea la familia sa. A plecat de acasă, și deși avea prieteni open minde cu care se putea ajuta pentru a scăpa de calvar tot acasă se întorcea. A sperat tot timpul că va fi bine și niciodată nu a spus nimănui prin ce a trecut.
— Dacă vei vorbi vreodată, indiferent cu cine, îţi jur, îţi tai gâtul şi îţi beau sângele!
Expresia consacrată. Violentă – chiar dacă pentru o minte occidentală este greu de crezut, noi suntem convinse că ne‑ar tăia gâtul la fel de simplu ca unei oi în ziua de Aid.
Chiar dacă trăia în Franța, sistemul bolnav a decis pentru ea și ajunge să se căsătoreacă cu forța, cu un bărbat pe care nu l-a întâlnit niciodată. Împreună cu căsătoria, Leila primește ca bonus încă o serie de tratamente josnice și chinuri amare. Familia nu o ajută cu nimic pentru că ”așa e normal” .
Tatăl său decide să o mărite, iar Leila nu-l cunoaște pe cel ales de părinți să-i fie soț. Este cu 15 ani mai în vârsta decât ea și vrea să o ia de nevastă mai ales pentru a dobândi cetățenia franceză. Va fi măritată forțat cu un bărbat pe care nu l-a văzut niciodată și care va încerca la rândul lui sa o transforme într-o sclavă.
„Nu contra lui trebuia să lupt eu, ci contra tradiţiei, iar eu am greşit. Mânia şi furia ne împiedică să gândim.”
Cu toate acestea Leila se va luptă să-și păstreze libertatea și demnitatea. Cea mai bună decizie a sorții a fost venirea pe lumea a lui Riad. Acesta fiind băiatul Leilei și care înseamnă totul pentru ea. Leila face totul ca acestuia să îi fie bine și îi promite că va fi liber să aleagă femeia pe care o iubește și că viața lui va fi diferită.
Finalul cărții este unul neașteptat iar printre rândurile de mulțumiri regăsim următoarele:
Mulțumesc lui Marie Therese Cuny care a știut să mă asculte și să retranscrie viața mea prin scriitura ei frumoasă.
Este o carte grea care cu siguranța te va face să tresari și să te facă să gândești de două ori. Te va face să fii mulțumită cu ce ai să să apreciezi lumea în care trăiești așa bună, rea cum e ea. Te va face să înțelegi ce e cu adevărat libertatea și să o prețuiești mai mult.
Dacă vrei o lecție de viață cu siguranță recomand această carte, care se găsește pe Libris.ro la un preț foarte bun. Aceasta se găsește în categoria Memorii/Jurnal alături de alte cărți tulburătoare pe care le am și eu în wishlist.
O poveste frumoasa care merita citita si digerata. Mai ales ca pe undeva, si eu am avut parinti cu mentalitate foarte asemanatoare… asa erau cutumele de alta data.
Ce poveste frumoasa. Chiar pare o carte buna din recenzia ta.
Si mie imi place sa citesc uneori carti despre cultura din tarile Orientului. Ma face sa realizez cat de norocosi suntem noi.
Am citit carti asemanatoare si la fel de dureroase, cred, e trist ce viata duc unele femei si sunt silite sa accepte umilinte.
Uh, ce titlu interesant, o sa caut si eu cartea.
O carte tristuta si care are niste traditii neintelese la mijloc. Sunt convinsa ca dupa experiente de genul libertatea este mult mai pretuita