3 dintre cele mai dificile proceduri de organizat atunci când ai un deces în familie

Pe lângă vestea decesului propriu-zis, de cele mai multe ori, nici măcar nu-ți mai rămâne timp să ai păreri de rău sau suferință, din moment ce trebuie să te pregătești cât mai repede pentru procedurile de înmormântare. Pe lângă declararea decesului, există tot felul de lucruri, aproape obligatorii, pe care trebuie să le organizezi astfel încât să nu te trezești că au trecut trei zile și răposatul nu este încă gata de ultimul drum.

 

Poate că pentru mulți, cele mai grele clipe ale unui deces sunt defapt nopțile nedormite, umblatul și telefoanele peste tot sau cheltuielile exorbitante. Moartea nu este deloc ușoară nici pentru cel plecat, nici pentru cei ce i-au fost aproape, tocmai de aceea, iată care sunt 3 dintre cele mai dificile proceduri funerare pentru care trebuie să te pregătești din timp:

 

 1. Transportul funerar

 

Nefiind legal să transporți un defunct cu mașina personală sau cu orice dubă închiriată, este impus prin lege să recurgi la o modalitate civilizată și care să elimine pe cât posibil orice situație neplăcută. Transportul funerar în țară reprezintă singura soluție la care poți apela atunci când trebuie să faci drumurile necesare de la spital sau domiciliu către capelă sau cimitirul unde va avea loc înmormântarea. De asemenea, acest serviciu de obicei include și manipularea sicriului între destinații, adică de la spital sau morgă, în mașina funerară, așezarea la capelă, cât și către locul de veci.

 

Mai mult decât atât, priveghiul acasă este interzis, astfel drumurile către capelă sunt, din nou, o procedură obligatorie care va necesita același transport special. Aici, cel mai indicat ar fi să incluzi transportul funerar într-un pachet, unde vei beneficia de un cost total mult mai redus, față de închirierea separată unde chiar și pentru câțiva kilometri poți depăși destul de ușor 150 de lei.

 

 1. Servirea participanților cu alimente și masa de pomană

 

Casa de pensii asigură doar aproximativ 5.000 de lei familiei, pentru a-și acoperi cheltuielile de înmormântare, ceea ce inițial pare destul de mult. Cu toate acestea, această sumă de cele mai multe ori, va reuși să acopere doar o parte din cheltuieli, din moment ce pe listă mai trebuie să incluzi și o masă pentru cei apropiați.

 

În funcție de locație, cel puțin 2.000 de lei vor fi cheltuiți doar pentru masă, închirierea spațiului, cât și restul de băuturi și proceduri necesare. Costuri care sunt adăugate pe lângă taxa de înmormântare, ajutorul pentru preoți, colaci, băuturi, sicriu, proceduri mortuare și multe alte detalii, care însumate ajung la 8.000 de lei destul de ușor. Desigur, acest aspect poate depinde foarte mult de zona în care vă aflați, din moment ce costurile pot să difere foarte mult în funcție de restaurantul ales.

 

 1. Planificarea parastaselor ulterioare

 

Ține cont de faptul că toate acestea proceduri sunt doar obiceiuri, nu te impune nimeni să dai ospățuri la fiecare trei luni sau să cinstești pe oricine, mai ales că multe dintre persoanele care pretind grandoare la o înmormântare sunt cei ce vor să profite din urma ei. Parastasul este doar o formă de comemorare a celui decedat, tocmai pentru a reuni familia și cei dragi către un moment de reculegere și pomenire a celui drag.

 

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, după cheltuielile unei înmormântări, automat lumea deja se gândește la parastasul de 40 de zile și cel de 1 an, unde oferirea unei mese, este cea mai des practicată soluție.

 

Așa că,, în ziua de azi, cea mai bună variantă este să incluzi toate acestea lucruri într-un pachet funerar, unde vei avea siguranța că atât cheltuielile, cât și efortul depus, vor fi reduse considerabil față de ceea ce ai fi putut realiza pe forțe proprii.

Deyutza

13 Comments

 1. Mi se pare un.proces destul de dificil de realizat insa intr.un astfel de caz nefericit trebuie făcute toate procedurile necesare.

 2. Anul acesta am avut si eu parte de toate astea, din nou… s-a dus maica-mea si, da, sunt o gramada de chestii, insa din fericire la noi sunt firme care te lasa sa-ti alegi ce vrei din pachet, si asa, te costa mai putin. In alta ordine de idei, ospățuri pentru ca succesuri, nu? 😉 lasa-ma sa fiu rea azi.

  • Imi pare rau, condoleante. Cu firma mi se pare si mie ca e mai usor, mai ales daca nu stii cu ce se mananca toata treaba asta si nu vrei sa te vorbeasca vecinele ca nu ai facut aia, ca nu ai data aia sau nu ai facut pomana cum trebuie

 3. Mie greu sa ma gandesc la asta si nu as putea sa scriu despre subiect pentru ca nu ma pricep. Cu siguranta pachetele funerare complete sunt cea mai buna varianta, mai ales cand nu are cine sa te ajute.

 4. Din fericire nu am fost pusă in situația asta și sper sa nu fiu pusă prea curând. As zice niciodată dar știu ca este inevitabil.
  Sincer, cred ca as fi la pământ și nu as fi in stare sa ma ocup de pregătiri.

 5. Este unul dintre evenimentele care nu-mi sunt deloc dragi. Nu stiu ce sa zic, dar totul este greu. Este greu sa treci peste pierdere si in acelasi timp sa te ocupi de toate aceste lucruri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.