Cum a aparut traditia iepurasului care aduce cadouri de Paste?

Pastele sau Invierea lui Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sarbatori din Romania Nu stiu daca stiai dar   mai bine de 86% dintre romani sunt ortodocsi. Simbolistica acestei sarbatori este legata, in special, de incondeierea sau inrosirea oualelor.
Totul se face in diverse culori si decorate cu diverse modele desenate cu ceara de albine topita.
Imprumutata din Occident, venirea Iepurasului de Paste este sinonima cu aducerea diverselor cadouri copii Paste.
Aceasta se face sub forma de carti de colorat, oua de ciocolata, iepurasi de ciocolata, jocuri pentru copii etc. Trebuie retinut, totusi, ca Iepurasul de Paste aduce cadouri doar copiilor cuminti, dar si adultilor, pentru ca el nu uita nici de parinti sau bunici. Uhh ce bine 🙂

Cum a aparut prima data legenda Iepurasului de Paste?

O veche legenda germanica spune ce zeita Eostre a gasit pe camp o pasare ranita, in mijlocul unei ierni cumplite. Aceasta a salvat-o de la moarte transformand-o intr-o iepuroaica ce si-a pastrat posibilitatea de a depune oua. In semn de multumire pentru salvarea ei de la moarte, iepuroaica ii oferea zeitei Eostre ouale sale, pe care le decora.
Alegerea iepurasului ca simbol al daruirii cadourilor de Paste nu este deloc intamplatoare. Cunoscut drept cel mai prolific animal, iepurele simbolizeaza viata noua care renaste primavara si bucuria de a avea multi urmasi.
Gratie legendei zeitei Eostre, mentionata in 1500, germanii au inceput sa inventeze dulciurile in forma de iepurasi si ouale de ciocolata. Asta intamplandu-se inca de  pe la jumatatea anului 1700.
Acestia ascundeau aceste cadouri in casa sau in gradina, iar cei mici se bucurau cautandu-le.
In aceeasi perioada, in Franta si Germania au aparut si primele oua in intregime din ciocolata.
Iepurasul de Paste a intrat in literatura religioasa in 1690, mult dupa recunoasterea oualelor rosii si a mielului de Paste.
In America, aceasta traditie a aparut pe la 1700, odata cu sosirea in Pennsylvania a primilor colonisti germani, dar s-a raspandit cu adevarat abia dupa 1865, cand au inceput si aici sa se celebreze sarbatorile pascale.

Traditia cadourilor de Paste in diferite tari si culturi ale lumii

Cadourile sunt un mod de a ne exprima respectul, dragostea, afectiunea sau interesul fata de persoanele dragi de langă noi. Totodata este  si o modalitate de a ne face viata mai frumoasa.
Fie cavorbim de cadouri corporate de Paste sau cadouri copii de Paste, daruirea acestora are simbolistica diversa in culturile lumii.
In cultura occidentala, spre exemplu, obiceiul de a oferi cadouri isi are originea in crestinism, asa cum apare si in Bibilie.
Conform studiilor, originea gestului provine din sarbatorile pagane ale Romeni sau de la de la ritualurile religioase non- crestine din nordul Europei. Acolo oamenii sarbatoreau Focurile din Yule, unde Yule semnifica nasterea Soarelui.
O alta origine a iepurasului de Paste ar mai fi cea din regiunea anglo-saxona, unde localnicii o venerau pe Estre. Estre era zeita fecunditatii, de la care a aparut si denumirea de “Ester” (Pastele).
In traditia celtica si scandinava, iepurele este simbolul zeitei-mame, iar oul cel al germinarii, care are loc primavara.
In Egipt, cadourile de Paste constau in obiecte pretioase din aur si argint.
Pentru budisti, legenda spune ca, neavand ce ofranda sa-i aduca zeitei Indra, iepurele s-a gatit pe sine in focul sacru si, ca rasplata, a fost asezat pe Luna.
Tu oferi astfel de cadouri celor dragi ?

Deyutza

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.