Îmi place să citesc și pe lângă genul fantasy îmi place să citesc și cărți cu întâmplări adevărate. Îmi place să aflu despre culturile oamenilor despre cum decurg lucrurile pe la alții. 🙂
Așa am ajuns și la cartea Căsătorie de plăcere de Tahar Ben Jelloun. Cartea mi-am ales-o de pe Libris, locul de unde îmi aprovizionez constant biblioteca. Cartea este la reducere și nu costă decât 18 lei. Este prima carte pe care o citesc a acestui autor însă îmi place cum scrie și voi mai căuta și alte cărți ale sale.
Scriind povestea a două generații într-un roman care are parfumul tare al mirodeniilor, Tahar ben Jelloun privește de aproape dragostea, fericirea, istoria.
- Autor: Tahar Ben Jelloun
- Categoria: Literatura Universala
- Colectie: Babel
- Editie: Necartonata
- Editura: NEMIRA
- Format: 220 x 120 mm
- Nr. pagini: 240
- Titlu Original: Le mariage de plaisir
Căsătorie de plăcere de Tahar Ben Jelloun
Acțiunea începe în anii ’50 în Maroc. Și deși ai crede că în roman e vorba despre căsătorie despre cum e viața alături de cineva, sincer subiectul deviază. De fapt aș putea spune că această carte este împărțită în două. Despre prima parte își povestesc puțin eu, însă finalul te las pe tine să îl descoperi, asta dacă te-am făcut curioasă 🙂 .
Totul începe când Amir un negustor de condimente, din Fes, călătorește frecvent în Senegal în interes de servici. Șederea sa aici poate dura și luni bune, așa că prin cutuma islamică are voie să practice căsătoria de plăcere. Această căsătorie de plăcere este de fapt ”desfătarea” bărbatului. Totuși această căsătorie este ca și una normală. Bărbatul trebuie să își respecte și să își ocrotească femeia.
Amir în Fes este căsătorit cu Lala Fatma și are 4 copii. Dintre ei unul , Karim este un copil cu sindrom down , însă foarte isteț și iubitor.
În Senegal, căsătoriile lui Amir au fost toate cu aceiași femeie, pentru că aceasta era singura care îi oferea plăcerea maximă. Numele femei era Nabu, o tânără de culoare, sexy, și care era expertă în arta sexului. Odată cu aceste căsătorii , Amir a cunoscut și sentimentele adevărate de iubire. Cu Lala Fatma, căsătoria a fost una aranjată,așa cum se obișnuiește în Maroc.
„Când Amir e aici, sunt cu totul a lui; nimeni nu îndrăznește să se ia de mine. Atârn drapelul marocan pe acoperiș și ard tămâia paradisului. Toată lumea știe că a sosit bărbatul meu. Vecinele vin să-mi ureze fericire și belșug; nu-mi fac niciun rău, deși mă invidiază. Mă pregătesc două zile ca să-l întâmpin și să mă dăruiesc lui trup și suflet.
Tot acolo se și dă voie ca un bărbat să aibă până la 4 soții.De aceea Amir se hotărăște să o ia pe Nabu acasă, pentru a se căsători cu ea în Maroc și să o face cea de-a doua lui soție.
Recenzie – Căsătorie de plăcere de Tahar Ben Jelloun
După un drum lung și obositor, ajung în Maroc și de acolo începe drama lui Nabu. Lala Fatma, nu este deloc de acord cu această femeie neagră. Negrii sunt considerați murdari, sclavi și sunt tot timpul badjocoriți. Rasismul este la putere în toată această carte. Uneori nu înțeleg răutatea oamenilor, și nu pricep ce treabă are culoarea pielii cu sufletul, dar asta e o altă poveste.
Lala Fatma îi face zile fripte lui Nabu, dar aceasta nu ripostează însă în schimb își asigură viitorul. Aceasta nu vrea nici să se întoarcă în sărăcia din care a plecat și nici la viața pe care o avea înainte. Nabu rămâne însărcinată și spre bucuria lui Amir, aceasta îi face doi copii. Doi băieți gemeni, însă diferiți ca și culoare,iar aceasta era considerată o vrăjitorie. Unul este alb și unul negru, o diferență majoră, cu care se va lovi mereu atât Nabu cât și copii.
Nici faptul că femeia de culoare i-a născut copii lui Amir, nu i-a asigurat liniștea. Ba din contra Lala Fatma a murit, Amir a murit, băieții au crescut mari și problemele au continuat să apară. Doar dragul de Karim a reușit să răzbească prin atitudinea și bunătatea lui.
Negrii erau considerați sclavi, fără identitate
Negrii erau considerați sclavi, fără identitate și sunt badjocoriți la tot pasul.
Erau două categorii de oameni în Fes, fasi, ai căror strămoși veniseră din Arabia sau Andaluzia și restul. Aceștia din urmă nu existau.Nu li se arată nici un dram de respect.
Vezi tu, un bătrân înțelept zicea că trebuie să îi mulțumim Lui Dumnezeu că a născocit calul, alminteri albii i-ar fi folosit pe negrii drept animale de călărie. Omului i-a plăcut dintotdeauna să-și umilească semenii, mai ales pe cei săraci, pe cei de culoare, pe cei lipsiți de apărare.
Totuși te las pe tine să descoperi această poveste uimitoare și umilitoare.
Căsătoria de plăcere este o fațadă pentru a expune o societate divizată din Nordul Africii, în care a avea pielea închisă la culoare era un defect, iar practicile sociale, atribuite generic religiei, sunt departe de a fi islamice ori morale.
„O carte șoc, violentă, această neliniște venită dintr-o identitate dublă, când destinul îți e scris de culoarea pielii, care duce la o pofta viscerala de a-și regăsi rădăcinile. Un roman extraordinar.“ – Livre de lire
Dacă te-am făcut curioasă, dacă îți place recenzia și subiectul atunci nu uita că această carte o găsești pe Libris și e la reducere .
pare genul de carte care m-ar prinde! stiam ca islamistii sunt foarte principiali, chiar mi-ar placea sa vad unul care nu se supune in totalitate regulilor. cat despre persoanele de culoare…asta e o prejudecata ce va dainui mult timp de acum incolo!
De foarte mult timp imi doresc sa citesc aceasta carte.
Pare o carte faina. Ma fascineaza Marocul si tot ce tine de cultura lor.
Sună bine..
Una dintre cărțile mele preferate 💕. Recenzia ta este absolut minunata
Imi place acest gen de carti, mi-ar place sa o citesc.
Mi-ai trezit interesul. Abia astept sa o citesc 🙂
Ooo, ce titlu interesant, o sa o caut si eu chiar daca sunt deja casatorita.
Interesant subiectul, dar din pacate poligamia nu este pe gustul meu…
o am si eu si am citit-o acum 2 ani, mi-a placut cartea, interesanta, cred ca se petrec inca astfel de lucruri!
Îmi place genul acesta de carte. Aș citi cu mare plăcere cartea, Marocul are o cultură fascinantă! Sunt convinsă că m-ar captiva ”Căsătorie de plăcere”.
Copiii cu Sindrom Down sunt foarte isteți dacă primesc minimul de educație și dacă se ocupă familia de ei (paranteză). Foarte interesantă cartea, și mie îmi plac cărțile cu povești adevărate. 🙂
ce carte interesanta, imi place descrierea ei, dar si recenzia ta, cu siguranta o voi trece pe lista!
imi doresc sa citesc si eu aceasta carte, caci recenzia ta mi-a placut mult
Din când în când, îmi place să citesc și cărți cu povesti adevărate, nu doar basme.
Pare o carte interesantă, o voi citi și eu.
O am si eu si nu stiu de ce am amanat-o atat. Clar trebuie sa o citesc cat mai repede.
Pare a fi o carte foarte interesantă, care atinge niște subiecte destul de sensibile. Cred ca merită citita
Mi se pare interesantă, o voi citi și eu cât de curând!
cred ca e ceva in genul Leila, maritata cu forta, o carte pe care am citit-o anul trecut si care m-a ajutat sa imi conturez si mai bine imaginea pe care musulmanii o au despre conditia femeii.
Nu stiu nu am citit Maritata cu forta, insa aici nu e nimic cu forta, e mai mult de placere