Ghid de sarcina pe timpul iernii. Iata tot ce trebuie sa stii daca esti insarcinata iarna!

Esti insarcinata si schimbarile de temperatura te dau peste cap? Este minunat sa fii insarcinata in orice moment al anului, dar iarna aduce cateva provocari speciale. Iata un ghid util care sa te ajute sa treci cu bine peste perioada iernii, sa te simti confortabil, in siguranta si sa minimalizezi grijile de viitoare mamica.

Dr. Silviu Istoc, sef sectie obstretica-ginecologie in cadrul spitalului Medicover, iti dezvaluie care sunt secretele unei ierni reusite si lipsite de griji atunci cand esti insarcinata.

Ai grija la cazaturi!

In timpul sarcinii, centrul tau de greutate se schimba, iar predispozitia la impiedicare si cadere este crescuta. Ce te faci daca este si gheata si zapada afara? In primul rand, investeste intr-o pereche buna de pantofi, cu care sa te simti in siguranta. Pantofii alesi trebuie sa fie si confortabili si caldurosi in acelasi timp. „Daca aluneci sau cazi usor, nu te speria – in general, bebelusul este bine protejat in uter. Daca insa esti la finalul perioadei de sarcina, orice cazatura usoara poate provoca travaliul. Miscarea bebelusului este cea mai buna asigurare ca totul este bine. Daca insa nu simti ca bebelusul se misca, apa se rupe sau apar sangerari, contacteaza-ti imediat medicul”, te sfatuieste dr. Silviu Istoc.

Ramai in interior si completeaza-ti lista cu activitati

Chiar daca ai nevoie sa iesi la aer curat, a ramane inauntru nu trebuie sa fie un lucru rau, totusi, mai ales atunci cand profiti de timpul acesta pentru a te pregati de nastere:
● Completeaza-ti lista pentru bagajul de maternitate.
● Citeste carti despre sarcina si nastere sau bebelusi
● Decoreaza camera copilului
● Relaxeaza-te si fa-ti ritualul de frumusete

Nu iti fie frica sa apelezi la pastilele pentru raceala

Daca ai racit poti lua o pastila – asigura-te doar ca ai vorbit cu doctorul tau despre tratamentul pe care urmeaza sa il iei. Omite echinaceea si zincul, deoarece acestea nu au fost suficient studiate pe femeile insarcinate.

Cand esti insarcinata, sistemul tau imun este suprimat, astfel ca orice raceala poate dura mai mult. In plus, fluxul catre vasele de sange creste, mai ales in jurul sinusurilor, asa ca se va simti mai congestionat. Deoarece raceala poate dura mai mult, racelile usoare, netratate, pot deveni foarte usor pneumonie”, spune dr. Silviu Istoc .

O tuse severa sau o febra pot fi semne de apropierea unei viroze. Daca esti ingrijorata sau daca raceala nu se amelioreaza, consulta doctorul.

In ceea ce priveste vitaminele in timpul iernii, nu ai nevoie de nimic in plus fata de ceea ce iei deja – este suficient sa iei regulat pilulele prenatale.

Utilizeaza concediul de odihna sau cel medical

Acum nu este momentul sa mergi la birou cu nasul curgand, stranutand sau tusind. Daca esti racita, ramai acasa si ajuta-ti corpul sa se refaca. Esti epuizata cand incepi sa nu te simti bine, dar daca mai vorbim si de o sarcina. Este important sa ai grija de tine si sa-ti asculti corpul. Bea un ceai cald si hraneste-te corespunzator.

Opteaza pentru haine de maternitate groase si confortabile

Daca esti insarcinata in trimestrul doi sau trei, nu te chinui sa te imbraci cu geaca ta obisnuita. Aceasta nu are cum sa te incapa, nu se va inchide, iar tu nu ai sa te simti chiar confortabil. Te vei simti mai bine intr-o haina calduroasa si potrivita tie, asa ca acesta este articolul vestimentar in care merita sa investesti.

Hidrateaza-te

Tratarea mancarimii pielii – pe care multe femei o intalnesc in timp ce pielea se intinde pentru a se adapta copilului in crestere – poate deveni o problema in lunile de iarna, cand pielea este uscata. Ajuta-ti pielea cu o crema intens hidratanta si asigura-te ca bei suficiente lichide.

Opteaza pentru vaccinul antigripal

Daca te afli in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina, opteaza pentru un vaccin impotriva gripei. Femeile insarcinate, batranii si copiii mici sunt cei predispusi la simptomele severe ale gripei. Cu sistemul imun suprimat, vei dori sa ai parte de ajutor pentru a ramane sanatoasa. In anii trecuti, poate ca puteai sa sari peste, in acest an, ar trebui sa il faci”, explica dr. Silviu Istoc.

Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive, dintre care unele foarte dificile.

Mai multe detalii, poti citi pe www.drIstoc.ro si pe pagina de Facebook: www.facebook.com/DrSilviuIstoc

 

Deyutza

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.