5 secrete ale bateriei laptopului tău – Află cum poți să extinzi durata acesteia în câțiva pași simpli

Multe laptopuri moderne au o baterie suficient de bună încât să reziste toată ziua, dar, dacă citești asta, în mod evident laptopul tău nu intră în această categorie. Încă o problemă este aceea ca multe laptopuri moderne nu au o baterie detașabilă.  Deci nu ai opțiunea să înlocuiești una descărcată cu una încărcată. Dacă te afli în această situație, iată mai jos câteva secrete care te vor ajuta să extinzi durata bateriei.

 

Cum poți extinde durata bateriei de la laptop?

 

Trebuie să reduci luminozitatea ecranului

De departe, cel mai mare consumator al bateriei este ecranul laptopului tău, mai precis lumina. Măsura în care ecranul va influența consumul de energie stocată în baterie, este influențat și de tipul de iluminare cu care este dotat. Unele ecrane folosesc lumină LCD sau chiar fluorescentă.  Ambele consumând multă energie. Variantele mai moderne folosesc lumini LED. Acestea consumând mai puțină energie, dar totuși suficient cât să îți facă bateria să se descarce rapid.

Faptul de a reduce luminozitatea ecranului poate să prelungească durata bateriei cu aproximativ 30 de minute sau chiar mai mult. În general, toate laptopurile sunt dotate cu scurtături care să îți permită să controlezi mai ușor luminozitatea. De obicei vei observa pe tastatură un simbol tip soare pe una din tastele funcționale sau în blocul cu săgeți. Dacă laptopul tău nu are asta în dotare, apasă simultan tasta Windows și X.  Accesează Centrul pentru Mobilitate de unde poți schimba luminozitatea.

1.Schimbă setările pentru alimentare

Din fabrică, laptop-ul poate fi setat pe un nivel de consum al bateriei echilibrat, „Balanced”, și nu pe modul „Power Saver”. Poți verifica asta accesând Control Panel – Power Options și verifică ce plan de alimentare este setat. Verifică asta când laptopul nu este conectat la priză, deoarece Windows rulează setări diferite atunci când laptopul este la încărcat.

Ar trebui să găsești ușor butonul de economisire a bateriei.   Odată selectat va trebui doar să închizi fereastra și să îți continui treaba. De asemenea, ar trebui să setezi ca ecranul să se închidă după câteva minute de inactivitate.  Nu uita să setezi laptopul să intre în mod „Sleep” în 10 minute de inactivitate.

2.Nu lăsa laptopul la încărcat mereu

Bateriile Litiu-Ion nu pot fi supraîncărcate, dar faptul de a le lăsa mereu la încărcat nu este sănătos pentru ele pe termen lung. Unii producători au introdus chiar și o funcție ce previne încărcarea completă a bateriei.

De asemenea, acordă atenție la încărcător. Dacă acesta este degradat în vreun fel, este necesar să îl înlocuiești cu unul nou. Indiferent că este vorba de un încărcător pentru laptopul ACER sau altă marcă, încearcă să nu îi lași conectat permanent la laptop. Află de aici mai multe despre cum trebuie să încarci un laptop.

 

3. Cumpără o baterie secundară sau una nouă

Contrar credinței majorității, bateriile de laptop sunt consumabile. Deci la un moment dat va trebui să cumperi una nouă. Până să ajungi la acest punct însă este o idee bună să investești într-o baterie secundară. Asta mai ales dacă ești o persoană care călătorește mereu și lucrează de pe drum. Bateriile de rezervă sunt disponibile pentru multe laptopuri, și s-ar putea să descoperi că laptopul tău poate suporta o baterie ce are o capacitatea mai mare decât cea din fabrică. Unele laptopuri îți permit să scoți unitatea DVD sau CD și să introduci o baterie secundară.

Bateriile de laptop se degradează în timp, și s-ar putea să îți dai seama în câțiva ani că rezistența acesteia a scăzut la jumătate față de început. Atunci este cazul să cumperi o baterie nouă, fie una compatibilă la un preț accesibil, fie una direct de la producător.

4. Dezactivează Wi-Fi și Bluetooth


Dacă nu ai nevoie de ele, dezactivează Wi-Fi și Bluetooth. Ambele frecvențe pot consuma foarte multă energie, și pot duce la consumarea rapidă a bateriei când ai mai mare nevoie de ea. Majoritatea laptopurilor îți permit să dezactivezi aceste funcții destul de ușor, folosind o combinație de taste sau din bara de start. Cea mai rapidă metodă de a dezactiva astfel de funcții este acea de a pune laptopul un mod avion.

 

Urmând aceste sfaturi simple te vei putea bucura de condiții optime pentru munca de pe laptop chiar și atunci când nu ai acces la o sursă de electricitate și lucrezi pe drum.

Deyutza

8 Comments

  1. Eu folosesc laptopul fara baterie cand sunt acasa. Aste pentru a evita neplacerea de a se supraincarca sau de a ramane fara baterie. In felul asta bateria este protejata 100%. In momentul cand trebuie sa plec. Ii pun bateria si aceasta tine foarte bine. As putea sa spun ca ma tine la fel de bine ca la inceput

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.