Recenzie – Povestea Slujitoarei Margaret Atwood

De mult îmi doream să citesc această carte și uite că am terminat-o acum ceva timp. Urmăresc serialul, și ce pot să spun că e un serial fenomen. Dacă nu îl urmărești te invit să o faci sunt sigură că o să te prindă.

Mi-am dorit să citesc cartea pentru că știu că în general cartea e mai bună ca filmul. De data aceasta a fost puțin altfel și cartea nu a fost tocmai la ce mă așteptam.  De obicei cartea este plină de amănunte și de dedesupturi, și asta mă atrage. De data aceasta filmul bate cartea dar clar merită citită, chiar și cu minusul pe care eu îl consider.

Povestea Slujitoarei (The Handmaid’ Tal) a fost publicată în 1985 și a câștigat premiul Arthur C. Clarke, premiu acordat celui mai bun roman științifico – fantastic publicat în Regatul Unit al Marii Britanii.

Recenzie – Povestea Slujitoarei Margaret Atwood

 • Autor: Margaret Atwood
 • Categoria: Literatura Universala
 • Colectie: Science-Fiction
 • Editie: Cartonata
 • Editura: PALADIN
 • Format: 210×140
 • Nr. pagini: 403
 • Titlu Original: The Handmaid’s Tale

Povestea Slujitoarei nu este o  simplă poveste , este o realitate care te transpune și pe tine și te face să te gândești, oare e doar ficțiune?

Acțiunea romanului are loc în orașul Cambridge la începutul anilor 2000. Acest regim presupunea interzicerea multor lucruri de bază și avea ca scop spălarea creierelor oamenilor. Acțiunea prezintă America sub conducerea unui nou regim politic sub denumirea de Galaad, o lume nouă, total schimbată, o distopie.

În această lume nouă  bărbații conduc totul, iar femeile sunt reduse la simple funcții sociale . Acestea nu mai pot fi decât soții, bucătărese,  servitoare sau  slujitoare.  Slujitoarele un fel de concubine forțate să îndeplinească rolul de purtătoare de copii pe care nu vor avea niciodată ocazia să-i crească. Acest rol revenind întotdeauna soțiilor, incapabile de a procrea. Acestea nu au de făcut decât să crească copii, de cele mai multe ori copii făcuți de soții lor cu slujitoarele.

Totul e îngrădit în Gallad: mâncatul, mersul, îmbrăcatul.  Gânditul, privitul, cititul sunt clar interzise femeilor indiferent de statutul lor.  Numeroși „Ochi” și Paznici sunt gata oricând să corecteze orice mică abatere de la normă, orice fărâmă de individualitate.

Slujitoarele nu mai au dreptul nici la numele lor dinainte și acum se numesc după stăpânul lor. Personajul principal al acestei povești este Offred. O compunere între Of și Fred.   Fred fiind numele comandantului, care lună de lună în perioada fertilă, violează slujitoarea. Totul se întâmplă în cadrul unei ceremonii, și cu soția de mână.

Galaad un loc unde totul este îngrădit

 

Slujitoarele sunt tinere cu potențial fertil, este sunt repartizate în familii avute care nu au copii, unde au rolul de a servi Comandantului un uter fertil.

Mătușile sunt fete-bătrâne, necăsătorite sau văduve ce învață slujitoarele cum să se poarte în menirea lor. Marthele sunt servitoarele familiilor bogate. Femeile se deosebesc prin culorile uniformelor cu care sunt îmbrăcate. Soțiile sunt îmbrăcate în albastru, Marthele – bucătărese în verde, Cameristele  în roșu și bonetă albă iar mătușile cu gri.

Totul este organizat la sânge, fiecare are rolul lui, orice abatere sau împotrivire se plătește cu moartea și trupurile celor uciși sunt atârnate la vedere într-un loc numit Zidul.

 

Povestea este cutremurătoare și prezintă toate trăirile slujitoarei atât dinainte de revoluție cât și din momentul de față. Offred își spune povestea alternând amintirile cu relatarea situației actuale. Nu mai știe nimic despre fetița ei, care i-a fost smulsă din brațe când a fost prinsă în timp ce încercau să evadeze din ceea ce fusese înainte SUA. Nu mai știe nimic de Luke, soțul ei, și nu mai știe nimic nici de mama ei, care ar fi auzit că ar fi fost dusă în colonii. Coloniile fiind ceva groaznic unde sunt femeile care nu pot procreea,sunt bolnave sau prea bătrâne.

Pentru că am povestit deja prea mult, nu vreau să fac spoiler și să te fac să îți piară interesul.  Cartea are 400 de pagini și în ea sunt povestite mult mai multe decât am scris eu în recenzie.

Cartea te  trezește la realitate și te face să apreciezi libertatea pe care o ai acum, libertate de care nu ești conştientă.

 

Cartea se găsește pe Libris.ro , e adevărat în acest moment nu mai e pe stoc dar sigur se va reintroduce.  Cartea este foarte căutată și cu reducerile de pe site aceasta se vinde foarte repede.

Deyutza

11 Comments

 1. AM urmarit cateva seriale online, insa cred ca nu le-am mai gasit, de nu am continuat. Nu stiu ce sa zic despre subiect. Trist, prea trist, prea chinuitor pentru femei. De ce trebuie sa fie considerate doar niste slugi, doar aducatoare de copii, chinuite pentru a naste?

 2. Din film am reușit să văd 2 episoade și apoi l-am abandonat, probabil tema m-a șocat puțin, dar cred că voi încerca cartea, care sigur dezbate mult mai bine subiectul.

 3. Eu am aflat de serialul cu acelasi nume de la Cristina Barbieru acum jumatate de an si de atunci am savurat fiecare serial pentru ca este foarte emotionant si un serial de milioane. Chiar mi-as dori sa mai apara seriale noi. Despre existenta cartii am aflat mai recent si nu stiu daca as mai avea rabdarea s-o citesc dat fiind faptul ca stiu ce se intampla

 4. Filmul nu mi-a placut. Adica e un film bun, dar m-a tulburat maxim. Imi pare rau ca nu am citit intai cartea, probabil vedeam cu alti ochi intreaga poveste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.