Miere ecologică de salcâm vs miere ecologică polifloră – Beneficii

De-a lungul timpului am tot vorbit despre miere. Am tot repetat că mierea este un aliment ce nu trebuie să lipsească din orice casă. Mierea este unul dintre cele mai sănătoase alimente naturale.  Aceasta este  folosită pentru creșterea energiei atât de necesare, cât și pentru întărirea sistemului imunitar, dar și pe partea de beauty.

Mierea conține 80% de zahăr natural (fructoză și glucoză).  18% apă, 2% vitamine și minerale (vitamina B6, amino acizi, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc etc.) polen și proteine.

Miere de salcâm vs miere polifloră

Mierea mai inchisă la culoare și cea cu un conținut mai mare de apă sunt mai bogate în antioxidanți. De asemenea, mierea este un aliment foarte sănătos, având un indice glicemic foarte bun.  Asta înseamnă că  zahărul conținut de miere este absorbit gradual de corp și este bun chiar și pentru diabetici. (cu măsură) .

Deși para dubios  mierea ajuta la arderea depozitelor de grăsime în timpul somnului. Asta datorită proporției de 1:1 dintre fructoza și glucoză. Tot  de aceea, mierea este recomandată și în curele de slăbire, ajutând organismul să ardă mai repede kilogramele în plus.

Consumul recomandat este de 3-5 lingurițe de miere pe zi.

Tipuri de miere

Dacă e să vorbesc despre miere , ar putea dura o veșnicie. Nu știu eu foarte multe, însă știu că sunt o mulțime de sortimente și tipuri de miere. Cele mai cunoscute sau cel puțin cele pe care le știu eu, fără să mă gândesc prea mult sunt :

  • Miere de salcâm
  • Miere de tei
  • Mierea polifloră
  • Mierea de mană
  • Mierea de păpădie
  • Mierea de zmeură

 

Pentru că recent au intrat în bucătăria mea, două sortimente noi de miere, astăzi facem o comparație între ele. Cele două borcane sunt cu miere de salcâm și miere polifloră. Fiecare sortiment de miere are consistența, culoarea și gustul ei.  Orice tip de miere se zahariseşte în mod natural în funcţie de cantitatea de glucide. Mierea de salcâm, de exemplu, este cunoscută pentru faptul că nu se cristalizează. Asta pentru că are mai multă fructoza şi mai puţină glucoză.

Mierea ecologică de salcâm di Melio

Mierea de SALCÂM ECOLOGICĂ provine din pădurile de salcâm din Podişul Transilvaniei.

Mierea de salcâm are o aromă inconfundabilă și se caracterizează printr-o remarcabilă puritate și claritate.  Este unul dintre cele mai cunoscute și dulci sortimente de miere, datorită gustului delicat cu tentă florală. Acest tip de miere este un excelent îndulcitor, deoarece nu alterează cu nimic gustul sau aroma băuturii.

Este extrem de delicioasă în ceai. Mierea de salcâm este considerată o miere de calitate superioară. Aroma ei fiind cea mai discretă dintre toate tipurile de miere din Romania.

Mierea de salcâm conține cele mai multe vitamine (mai ales B1, B2, B6 și B12), fitohormoni, compuși aromatici, acizi organici, flavoane, falvonoidă, dextrină și diverși compuși ai azotului.  În total în acest tip de miere se regăsesc un număr de aproximativ 435 de substanțe. Hmm mult nu ?

Principala sa calitate este aceea de calmare a tusei, este antiseptică și este folosită în tratamentul asteniei și nevrozelor. Mierea de salcâm este un tonic foarte bun pentru copii, convalescenți, pentru întărirea sistemului imunitar dar și pentru gravide. Mierea atât cea de salcâm cât și orice alt sortiment nu este recomandat copiilor sub 1 an.

Pentru că are un conținut scăzut de acid, mierea de salcâm este utilizată și pentru a trata problemele digestive.   Aceasta absoarbe  secreția abundentă de acid gastric. Datorită conținutului scăzut de polen nu produce reacții alergice la fel de puternice cum este cazul mierii poliflore.

Mierea ecologică polifloră di Melio

 

Mierea POLIFLORĂ ECOLOGICĂ este recoltată din zonă cu floră foarte variată (de fânaţ) din Podişul Transilvaniei.

Mierea polifloră este “mierea completă”, poate cel mai complet aliment natural din câte există. Aceasta  împrumută principiile active din toate florile polenizate de albine. Este perfect strălucitoare și are o tentă  superbă de chihlimbar.

Mierea polifloră este mai bogată în vitamine și săruri minerale decât orice sortiment monoflor, în conținutul său fiind prezente:

  • vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, C, K);
  • minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu, bor, fosfor);
  • enzime (invertaza, amilaza, catalaza);
  • acizi organici (lactic, gluconic);
  • glucoza, fructoza- zaharuri naturale.

Acest tip de miere este cel mai recomandată pentru terapiile naturiste, datorită nectarului provenit dintr-o mare varietate de plante medicinale, care îi sporesc efectele sale curative.

Mierea polifloră are gustul intens, foarte dulce și parfumat, iar culoarea sa are de regulă nuanțe de chihlimbar, dar ea poate varia în funcție de florile predominante, de la galben viu până la brun închis.

După cum ziceam mierea polifloră este o adevărată comoară la casa omului și trebuie consumată zilnic. Are o mulțime de beneficii și ajută într-o mulțime de afecțiuni și nu numai :

  • datorită conținutului mare de fier stimulează creșterea producției de globule roșii din sânge și implicit mărirea nivelului de hemoglobină;
  • datorită procentului ridicat de hormoni are efecte de cicatrizare rapidă și stimulează vindecarea rănilor;
  • datorită nivelului crescut de calciu previne demineralizarea oaselor și stimulează creșterea acestora;
  • reglează activitatea sistemului endocrin;
  • crește rezerva de glicogen din ficat;
  • are acțiune de calmare asupra sistemului nervos și îmbunătățește calitatea somnului;
  • stimulează pofta de mâncare, mai ales la copii;
  • este un bun remediu împotriva oboselii fizice și psihice;
  • distruge sau inhibă anumiți stafilococi, având o acțiune antibiotică;
  • atenuează crizele de astm;

Cum recunoști mierea naturală

Mierea polifloră este cea mai bună pentru omul sănătos. Are de toate și pentru toți și la fel ca și cea de salcâm se găsește la Apidava.

Mierea ecologică di Melio și Apidava au reușit să cucerească Japonia cu calitatea și gustul deosebit al mierii de salcâm.

Pentru a te convinge că ai în fața ta într-adevăr o miere bio și nu ceva energizant, trebuie să fii atentă la câteva aspecte:

Când o guști, indiferent de sortiment, mierea trebuie să fie parfumată, aromată, nu doar dulce. Acesta este un  prim alt test al calităţii.

După ce desfaci borcanul, toarnă o linguriţă de miere în apă foarte rece.  Mierea naturală nu se dizolvă uşor pe când cea sintetică dispare imediat.

O altă metodă de testare a mierii poate fi şi „murdărirea” unui șervețel alb de bucătărie cu o lingură de miere. Cea autentică nu pătează, pe când cele mai multe tipuri de miere artificială lasă pete gălbui.

Poți turna o linguriță de miere pe o hârtie absorbantă, de la filtru de cafea spre exemplu. Dacă mierea se absoarbe imediat, atunci ea nu este 100% naturală . Mierea naturală nu va fi absorbită de hârtie așa repede ca cea contra făcută.

Lista poate continua dar nu are rost să mă mai lungesc pentru că și așa articolul acesta e tare lung. 🙂

 

Acum sunt curioasă să îți spui tu care este preferata ta.

Citind toate beneficiile amândurora, care o consumi constant sau ai consuma-o ?

Cât de des consumi miere?

 

Deyutza

10 Comments

  1. In general imi place mierea de tei dar fiecare are gustul si aroma ei ,orcum mierea este folosita in mai multe scopuri ,mie nu imi lipseste din casa infiferent de care este

  2. Si eu tot in caz de răceala apelez la miere si stiu ca ar trebui sa o consum ceva mai des! Mi-ai facut pofta cu articolul asta!🧡

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.