Balcic – Castelul Reginei Maria și Gradina Botanica

Daca tot am ajuns în Albena era păcat să nu vizităm și Castelul Reginei Maria. Mi-am dorit mult să ajung și mă bucur ca am reușit. Abia aștept o dată viitoare să mai vizitez odată fiindcă este un loc superb unde nu te plicrisești.

Balcic – Castelul Reginei Maria și Gradina Botanica

Pentru că ne place să explorăm mult și pentru că ne cam plictisisem de plajă, bălăceală și iar plajă am zis să vizităm și ceva. Știam de Balcic dar nu știam cum să ajungem acolo, mai ales că nu avem mașină. Taxiul până în Balcic ajunge cam 100 leva mi se pare enorm mai ales că sunt în jur de 10km până acolo. La hotel mai veneau reprezentanți pentru excursii opționale dar niciodată nu îi prindeam. Așa că ne-am interesat, am găsit autogara și am plecat la drum cu autobuzul local:)

Autobuzul circulă la fiecare 30-45 de minute zilnic și prețul unui bilet este de 2,5leva. Deci cu 14 leva am fost toți 3, dus și întors  nu 100 leva doar un drum așa cum cer taximetriști. O leva este echivalentul a 2,5 lei românești. Drumul cu autobuzul l-am parcurs în aproape 20 de minute, iar șoferul ne-a  spus unde să ne dăm jos.

Ajunși la locul cu pricina, deși am intrat pe o singură poartă și deși totul era într-o singură incintă am plătit două bilete. Unul pentru grădina botanică și unul pentru castel. Prețul pentru grădină era parcă 6 leva iar pentru castel 8 leva. Copilul a plătit 2 leva, respectiv 3 leva, în total plătind 33 leva echivalentul a 83 lei. 26 lei pentru un adult nu mi se pare o sumă mare având în vedere că priveliștea este minunată.

Grădina botanică Balcic

Gradina aparține castelului Reginei Maria, fiind construită și amenajată imediat după terminarea castelului, de elvețianul Jules Janine, grădinarul-șef al împăratului rus Nickolai al II-lea.

Pentru iubitorii de flori , acolo e raiul pe pământ. O multitudine de trandafiri, flori și mulți dar foarte mulți cactuși.Există o colecție impresionantă de aproximativ 250 de cactuși Mai mult de 3000 de specii de plante sunt cultivate în grădină  și fac parte din 35 de familii florale și 800 de genuri care compun o diversitate incredibila de soiuri și forme. În grădină poți vedea câteva plante exotice, cum ar fi: copacul de hârtie, ginkgo biloba , metasequoia, crin de nisip, trandafiri și multe alte specii aflate pe cale de dispariție. Una dintre cele mai mari atracții este colecția de cactuși de mari dimensiuni, specii cultivate într-o zonă cu întindere mare și cu deschidere către soare. Grădina este unica în centrul și în estul Europei datorită colecției impresionante de cactuși.

În total sunt 12 grădini răspândite în acest complex dar și o mulțime de vile, aparținând reginei Maria.

 

 

Castelul Reginei Maria Balcic

Castelul nu e un castel e mai degrabă o vilă. Cred că a fost una dintre preferatele reginei și de acolo și numele de castel. A fost o vilă de vacanță și datorită poziționării cred că a fost preferata ei. A fost construită într-un amestec de stiluri maur, mediteraneean și bulgar, pentru a păstra din arhitectura otomană ce domina orașul în acele vremuri.

Castelul în sine nu este foarte spectaculos în interior. La parter este un hol și o sala de cel mult 60 de metri², iar la etaj este o baie turceasca, un living cu dormitor, un dressing și terasa castelului de unde poți admira marea.

  Castelul văzut de sus

În incinta castelului sunt mai multe vile, izvorul sfânt, Puntea Suspinelor, o cascada, mormântul Reginei Maria, o capela sau Aleea vinului. În plus mai sunt și alte vile,care din ce am înțeles ar putea fi locuite de clienți.

 

Grădina Ghetsimani BALCIC

Per total este un loc impresionant, frumos, plin de flori dar și de ape, râuri și cascade. Îți trebuie câteva ore să poți parcurge toate locurile acestui domeniu. Tot în incinta acestui castel se află și un loc unde poți degusta numeroase vinuri și chiar să le cumperi. Dacă nu știi bulgară sau engleză nu e nici o problemă fetele de acolo vorbesc româna perfect iar dacă vrei să cumperi vin poți plăti și cu lei.

De asemenea dacă ți se face foame de la atâta plimbat, există și un restaurant,care a fost tot al reginei.

 

Dacă nu ai vizitat acest loc trebuie să o faci neapărat. Se merită și chiar rămâi cu o amintire frumoasă.

 

Deyutza

17 Comments

  1. Fotografiile pe care le-ai postat m-au convins ca este un loc frumos caruia merita sa ii dai atentie. Sedinta foto a iesit foarte bine iar peisajul este superb ( din ce ne-ai aratat tu)

  2. Credeam ca castelul Mariei o superbitate dar acum ma atrage Gradina botanica.Multumim pt poze .Daca merg in vacanta acolo articolul tau imi va fi ghid.

  3. Chiar pare frumos la castelul si gradina din Balcic. Cat despre bilete, nu doar acolo e asa. Si in Galati platesti doua bilete daca vrei sa ajungi la Muzeul de stiinte ale naturii, care se intampla sa fie in curtea Gradinii Botanice.

  4. Mi-a plăcut și mie foarte mult gradina botanică din Balcic. Când mai ajungeți pe litoralul bulgăresc vă recomand o vizită la Cap Kaliakra și la Tuylenovo, dar vă trebuie mașină. Însă eu recomand și alte părți ale Bulgariei, multe locuri impresionante sunt și în alte părți, litoralul e doar o mică parte.

    • Am fi vrut sa ajungem si la Kaliakra stiu ca e frumos, adevărul ca primadata am vazut la tine poze cu gardina si mi-a ramas in minte, am vrut sa ajung si eu. Daca ai si alte locuri sa ne recomanzi sunt numai ochi si urechi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.