29 iulie- Ziua internațională a rujului

Astăzi 29 iulie împătimitele beauty-ului sărbătoresc ziua internațională a rujului. Rujul este acel produs minune care completează glamuros un look sau poate fi chiar piesa de rezistență a machiajului tău.

Dorinţa de a fi frumoase, de a atrage atenţia, de a cuceri şi de a avea propria lor amprentă senzuală le-a făcut pe femei să apeleze la diverse trucuri încă din cele mai vechi timpuri . Rujul a fost inventat în urmă cu 5000 de ani de către sumerieni, însă nu exista sub forma în care este astăzi.

Istoria rujului de la începuturi până în prezent

În Mesopotamia antică, pentru colorarea buzelor se foloseau, separat sau în amestec alge, lut roşu, oxid de fier, henna sau chiar brom şi manita, ultimele două deosebit de toxice. Preparate pentru colorarea buzelor se realizau şi în Roma antică, Cleopatrei a VII-a (51 i.Hr. – 30 i.Hr) care folosea pentru înfrumuseţare un amestec de carmin, ceară şi gândaci sau furnici roşii zdrobite.
Abu al-Quasim al-Zahrwai a creat primul baton solid pentru colorarea buzelor, presând într-o matriţă o bază de ceară pentru pigment la care a adăugat parfum.
La 1770 femeile, care se machiau, erau considerate vrăjitoare și riscau să fie arse pe rug, pe motiv că ademeneau bărbaţii prin ceea ce se considera a fi o formă de înşelătorie, atrăgându-i (contrar voinţei lor, aşa cum se afirma) spre desfrâu.

Rujurile  din 1900 și rujurile din 2018

Rujurile cu efecte strălucitoare au fost obținute mult timp dintr-o substanță cu efect perlata provenită de la solzii de pește.  În urmă cu 1000 de ani, chinezii au creat primul ruj din ceară de albine pentru a proteja buzele.  Acest tip de ruj se folosește și în zilele noastre.
După 1900, recipientul rotativ cu baton pentru buze, denumit generic ruj, era deja nelipsit din poşetele doamnelor şi domnişoarelor care se respectau.
În anii 1930, când Max Factor inventa luciul de buze dând naştere tendinţei pentru buzele strălucitoare, glosul era nelipsit din poşete.

1950 este anul când revine roșul pe buze. Actriţele Marilyn Monroe și Elizabeth Taylor  fiind un etalon al acestei culori pe buze. În 1990 nuanțele închise, neutre și mate invadează piața.

În 2018 consider că nu prea mai contează ce nuanță sau  ce textură porți pe buze. Contează să te simți tu bine purtând culoare și textura respectivă.

Eu personal am o colecție destul de mare de rujuri. Pe instagram am acceptat provocare #mylipstickcollection acum ceva vreme mi-am arătat colecția din acel moment.

6 rujuri mate – preferatele mele

Momentan s-a mai mărit iar  4 dintre nuanțele pe care le prezint astăzi sunt noi.

Am atât rujuri lichide mate, cât și solide mate. Am rujuri cremoase solide dar și luciuri de buze. Recunosc în ultima vreme m-am axat mai mult pe rujurile mate rezistente. Folosesc și rujuri solide, care sunt mai rezistente pe buze dar mai rar.  La servici nu am timp să stau să reaplic rujul așa că unul mat rezistent este opțiunea mea 98% din zile.

Pentru a sărbători și eu cumva ziua de astăzi,am zis să îți prezint 6 rujuri.  Acestea sunt 6 rujuri pe care  le port cel mai des. Adevărul e că ar mai fi cel puțin 4 care îmi plac, dar am zis să mă limitez la 6.

Super stay matte ink Maybelline

Aceste rujuri mate sunt cea mai recentă descoperire a mea, și sunt cele mai rezistente rujuri pe care le am. M-am îndrăgostit  iremediabil de ele și nu știu cum de nu am știut mai devreme  de ele. Dacă  nu le-ai încercat încă și vrei mai multe detalii, mă gândesc să curând un review mai detaliat.

Eu am două nuanțe 65 Seductress și 19 Dreamer și tare mă bate gândul să mai iau cel puțin una.

Golden Rose Longstay 03

Despre acest ruj am vorbit într-una articol anterior, dacă te interesează mai multe, găsești articolul pe blog. Este un ruj mat, rezistent, într-o culoare foarte purtabilă și are un super preț.

Sleek Rusted Rose 1042

Este primul ruj Sleek metalic din colecția mea. Deși nu e la fel de rezistent ca celelalte rujuri, îmi place mult nuanța sa dar și efectul metalic pe care îl are.

Am scris și despre el pe blog, așa că dacă vrei să vezi mai multe poze sau să citești, caută articolul pe blog.

 

Melkior Wild  

O nuanță, poate cea mai ”colorată” dintre cele prezente astăzi. Deși numele e wild, nuanța e nici pe departe așa. E un roșu- vișiniu foarte plăcut. Această nuanță o port mai mult în timpul liber, sau la petreceri,așa cum e și în poza de mai jos.
Ultimul dar nu cel din urmă este rujul de la Boys′N Berries. Recunosc e primul ruj pe care îl am de la acest brand,dar m-a impresionat într-un mod foarte plăcut. De el nu vorbesc prea mult, pentru că urmează un articol separat.

Cam acesta ar fi un top al rujurilor mele preferate. Un top făcut așa rapid și selectat pe repede înainte. Dacă stăteam să aleg, mai punem vreo 5 nuanțe:) . M-am hotărât la aceste nuanțe pentru că pe acestea le port zilnic, mai ales al servici.  La servici, nu merg cu buzele roșii sau cu nuanțe care să iasă prea tare în evidență. Prefer nuanțe nude sau cât mai aproape de culoarea buzelor. Acestea mi se par cele mai potrivite, cu toate că ar mai fi câteva,dar din categoria rujurilor solide. 🙂

Și pentru că mă apropii de cel mai lung articol scris de mine, nu mă mai lungesc și închei articolul aici.

Care este rujul și nuanța rujului preferată ? Câte rujuri ai în colecție?

Deyutza

9 Comments

  1. Ai o gramada de rujuri. Eu le am impartite prin casa si nu le tin pe toate in acelasi loc. Asta ma face sa cred ca n-am chiar atat de multe. Imi plac rujurile tale mate. Am vazut un roziu superb in colectia ta

  2. ai o colectie impresionanta de rujuri ,le folosesti pe toate??
    mie imi plac cele mate am vazut si printre ale tale ,sa le folosesti cu placere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.