PFA este un acronim care înseamnă Persoană Fizică Autorizată și face referire la desfășurarea activităților economice. Persoana fizică autorizată (PFA-ul) este cea mai simplă formă sub care o persoană fizică poate desfășura individual şi independent activităţi economice, aceasta folosind în principal forța sa de muncă.
Activitățile economice ale unui PFA pot fi desfășurate în toate domeniile, meseriile, ocupațiile sau profesiile pe care legea nu le interzice în mod expres pentru libera inițiativă. Înființarea unui PFA durează între 3 și 5 zile lucrătoare din momentul în care dosarul este pregătit pentru ONRC.
Atunci când vine vorba de înființarea unei firme trebuie urmați câțiva pași simpli dar importanți, ca aceștia.
7 pași de urmat când vrei să îți înființezi un PFA
1. Documentează-te
Pentru a înființa un PFA este necesar să depui un dosar la Oficiul Național al Registrului Comerțului. În acest dosar este necesar să depui documentele referitoare la PFA pe care urmează să îl înființezi.
2. Verifică disponibilitatea numelui și rezervă-l
Pentru a avea dreptul de a folosi un anumit nume pentru PFA-ul pe care urmează să îl deschizi este necesar să depui o cerere la Registrul Comerțului de pe lângă tribunalul în a cărei raza se regăsește sediul viitorului PFA. Cerea depusă va fi completată cu numele și prenumele din cartea de identitate.
3. Depunerea actelor la ONRC
Cererile de care ai nevoie sunt următoarele:
- Cererea de înregistrare PFA;
- Cererea pentru dobândirea disponibilităţii şi rezervării numelui;
- Specimenul de semnături;
- Declaraţia-tip pe propria răspundere care să ateste îndeplinirea condiţiilor legale de funcţionare prevăzute de legislaţia specială din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţia mediului şi protecţia muncii.
4. Obține cartea funciară pentru sediu social
Pentru cartea funciară trebuie să depui o cerere la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (cererea o primeşti direct de acolo) şi trebuie plătită o taxă.
5. Stabilirea sediului PFA-ului
Pentru a putea înregistra PFA-ul într-o locaţie trebuie întocmită o dovadă prin care proprietarul legal încredinţează spaţiul pentru înregistrarea PFA-ului. Pe lângă cartea funciară şi acest contract, în dosar trebuie să mai apară o cerere-tip numită: Cerere de înregistrare care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social şi de eliberare a certificatului pentru spaţiu cu destinaţie de sediul social.
Dacă între timp te gândești să faci o schimbare sediu social, atunci zic că e mai bine să te mai gândești sau să apelezi la o firmă specializată care să te ajute. Fabrica de Firme ar fi un pont bun.
6. Crearea ștampilelor
După ce este înregistrat PFA-ului trebuie să mergi să-ți realizezi ștampila. Ștampila o poți realiza la orice chioșc unde se comercializează ștampilele și trebuie să ai la tine toate documentele primite de la ONRC.
7. Contractul cu ANAF-ul
Nimănui nu îi place la acest sediu, dar din păcate, după ce este înregistrat PFA-ul la registrul comerţului, trebuie mers la ANAF . Asta pentru înregistrarea acestuia şi acolo, şi pentru dobândirea chitanţierului, facturierului, a registrului de intrare – ieşire şi celui de inventar.
În linii mari aceștia ar cam fi pașii pe care trebuie să îi urmezi atunci când vrei să îți deschizi un PFA. Nu e foarte complicat, necesită doar ceva timp liber, disponibilitate și multă umblătură cu multe acte.
Am niste prietenei are vor sa isi deschida o firma am sa le zis sa citeasca aici