În pielea unei jihadiste de Anna Erelle

Această carte este una bazată pe realitate și pe fapte întâmplate acum în zilele noastre.  Cartea  În pielea unei jihadiste o am de la Libris și o aveam de ceva vreme pe wishlist. În sfârșit am reușit, am citit-o și ma cam cutremurat. Din păcate Anna Erelle este doar un pseudonim, pentru că autoarea încă își ascunde identitatea.

Anna este o jurnalistă , care pentru a scris subiecte interesante la ziarul la care lucrează, intră subtil în lumea jihadului.

Își ia o altă identitate,și astfel jurnalista intră în contact pe internet cu Abu Bilel, luptător ISIS și unul dintre apropiații lui Abu Bakr al-Baghdadi, conducătorul organizației.

Melodie,pentru că aceasta este noul său nume, se ”convertește” la islam, poartă haine specifice femeilor musulmane iar Abu Bilel o ”racolează ” imediat.

„Salam aleikum, sora mea, văd că ai urmărit înregistrarea mea video, s­a răspândit în toată lumea. E nemaipomenit! Eşti musulmană?” „Ce părere ai despre mujahedini?” „Şi ultima întrebare: ai de gând să vii în Siria?”

În pielea unei jihadiste- poveste reală

Melodie încearcă de  fapt să afle mai exact și cu dovezi cum este cu racolarea de femei și bărbați, care pleacă zilnic spre Orient.

Toată această poveste durează în jur de o lună de zile, timp în care Melodie, vorbește cu AbuBiel atât la telefon, cât și pe skype. Acoperită în faţa camerei video , își lasă  numai ochii la vedere asta  conform preceptelor islamiste și un plus pentru ea.  Astfel jurnalista a intrat în joc, nu fără strângere de inimă, însă motivată de ideea de a cerceta şi de a face publică procedura prin care multe fete din occident aleg să se înscrie în Statul Islamic.

La nici 2 zile Abu se declară îndrăgostit de Melodie și la scurt timp o anunță că deși nu s-au întâlnit , conform religiei sale și a legilor, ei sunt căsătoriți.

Acum șeful brigăzii îi povestește suficient de multe detalii, însă nu cele mai importante și tot odată o așteaptă în Siria.

 

Timp de o lună Melodie, află informații prețioase

Între timp ”soțul” ei îi dă o mulțime de indicații despre ce trebuie să facă, până să ajungă la el. Tot odată îi dă și detalii despre cum arată(sau nu) viața unei soții musulmane, care îi sunt îndatoririle și cum trebuie ea să fie supusă.  Din păcate multe fete cad pradă acestor oameni(dacă se pot numi așa) iar Biel chiar i-a făcut rost de câteva ” colege” de călătorie.  Toate aceste discuții între cei 2 se țineau zilnic, după ce bărbatul se întorcea de la luptă. Ca și o mândrie acesta îi povestea câți oameni a omorât în ziua respectivă și cum pedepsește el  ”necredincioșii„. Sincer mereu mi-a fost frică de astfel de oameni și nu îi înțeleg cum pot să fie atât de îndoctrinați. Cum pot să omoare și să se omoare în numele Domnului.

Ajunsă în Orient lucrurile iau o altă întorsătură

După o lună de conversații s-a ajuns și la momentul când Melodie trebuie să se întâlnească cu Abu Biel. Ajunsă în Orient, toată povestea ia o întorsătură de 180 de grade și nimic din ce avea în plan Melodie și prietenul său, fotograful André.

Astfel de schimbă fotograful , se schimbă povestea și totul o ia oarecum razna.

Cartea e destul de scurtă 220 de pagini, însă e foarte intensă. Un mare gol în stomac am avut și am și acum când  scriu această recenzie.

Sfârșitul este unu ce m-a lăcat cu un gol în stomac

Sfârșitul nu ți-l dezvălui, te las pe tine să descoperi cum a decurs totul de la cap la coadă.

Îți spun doar că Anna trăiește, este în Franța,dar cu frica în sân.  Abu Biel se zice că ar fi murit însă acesta a proclamat o fatwa împotriva Anei, cerând ca aceasta să fie chinuită, violată și omorâtă cu pietre.

Ca și o concluzie , pot spune că Ana sau Melodie au fost 2 fete curajoase și puțin inconștiente. Cu acești jidadiști chiar nu e de glumă și totodată sper ca întâmplare dar și cartea Anei să fie o învățătură pentru fetele care ar vrea să treacă în rândul jihadiștilor.

 

Am văzut că această carte are și o continuare și ca de obicei eu am luat-o de pe Libris.ro .

Tu ai citit această carte? Cum ți se par acest gen de cărți?

Deyutza

20 Comments

  1. asta e un subiect despre care vreau sa citesc! mereu m-am uitat la cartea asta, dar nu stiu de ce am ocolit-o, poate chiar din cauza ca nu stiu daca vreau sa aflu ce s-ar putea intampla…

  2. Am cumparat si eu aceasta carte in format electronic acum cateva luni, dar nu am avut pana acum starea pentru a o lectura. Sper sa o citesc cat de curand.

  3. pare interesanta cartea,subiectul este unul aproape ireal,nu cred ca mi-a sdori sa incerc aseemnea experinte si admir autoarea acestei carti.

  4. Stiu ca multi jurnalisti isi pun viata in pericol pentru o poveste de senzatie care sa-i scoata din anonimat si sa-i faca celelbri sau pentru ca sunt pur si simplu impresionati de viata femeilor de acolo. Asta e o carte care te face sa te simti binecuvantata ca femeie ca te-ai nascut aici si nu acolo, fiindca acele femei nu prea au nici o sansa.

  5. Iată o carte în care găsim miez de adevăr. Povești, legende și alte broderii pe marginea jihadiștilor în general, sunt nenumărate. Mi-ar plăcea să citesc cartea.

  6. sunt sigura ca este o istorisire adevarata, drept dovada faptul ca scriitoarea isi ascunde identitatea, foarte interesant!

  7. wow, deci m-ai lasat masca cu descrierea, pana unde poate merge ancheta unei ziariste si cat d emult a sacrificat ca sa poata sa spune nespusele din lumea islamica.

  8. dupa titlu pare interesanta chiar mi-ar place sa citest ceva despre stilul lor de viata

  9. Si eu am citit cartea, a facut furori cand a aparut. Tot de pe Libris am comandat-o, pentru ca au mereu transport gratuit. Imi place povestea protagonistei, in general ma atrag scrierile cu si despre jurnalism, situatii limita si misiuni imposibile 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.