Cum mi-am petrecut concediu în Italia (part 1)

Dintre fetele care mă urmăresc, o mare parte dintre voi cred că mai țineți minte că acum ceva timp mi-am petrecut o parte din concediu în Italia. Mai exact în luna Februarie am fost acolo.

Visam demult să ajung în această țară minunată dar mai mereu a intervenit câte ceva. În toamna anului trecut vărul meu mi-a făcut din nou invitația și am zis că nu trebuie să ratez din nou.

El stă împreună cu soția și copii de mai bine de 15 ani în Italia,iar de vreo 10 ani s-a mutat mai exact în Trento.

Nu e prima oara când am ieșit din țară, dar ce pot să spun este faptul că Italia, atât puțin cât am reușit să o descopăr, m-a cucerit. Știam că e frumoasă, dar după ce am văzut-o cu ochii mei, mi-am dorit să mai fie și un al doilea concediu acolo. Și nu doar al doilea,poate și al treilea chiar și al patrulea. E foarte mare, frumoasă și sunt o mulțime de locuri și orașe  de vizitat.

Cum îți petreci concediu în Italia

Eu am stat doar o săptămână și am profitat de vărul meu cât am putut de mult. Am avut noroc am stat la el, deci nu am plătit hotel și masa. Au fost cei drept și câteva mese în oraș dar asta e altă poveste.

Nu aveam cum să ratez pizza din Italia. Cred că aceasta a fost singurul lucru care am dezamăgit. Am mâncat cred că vreo 5 feluri de pizza, 10 feluri de paste și vreo 20 de gelatto :)). Gelatto – înghețata italiană  ma cucerit, este absolut delicioasă și nu se compara cu absolut nici o înghețată de la noi oricât de scumpă ar fi.

Pastele la fel, sunt foarte bune, am mâncat și în oraș dar și făcute în casă. Indiferent de cine  le-a preparat toate au fost delicioase.  Să îți mai zic, faptul că soțul meu înainte de a merge în Italia nu mânca paste? Ei bine acum mă roagă să îi fac cel puțin o dată pe săptămână câte o porție.

Dacă de cele 2 preparate am fost foarte încântată, de pizza nu pot spune același lucru. Sincer e mult mai bună la noi. Eu aș mânca pizza de 3 ori pe zi, ei bine acolo mi-a cam pierit pofta. Am gustat din tot ce s-a putut, dar nici una nu ma cucerit. Au fost ok,dar nu pentru mine, nici măcar una din toate pe care le-am încercat.

Ce mănânci în Italia?

Prețurile nu sunt mari la mâncare, chiar și pizza e undeva de la 8 euro în sus. Depinde de restaurantul unde mergi,însă clar nu mori de foame.

Un alt lucru pe care l-am mâncat în Italia a fost mâncare chinezească. A fost prima dată și daaaa, am mâncat dar nu știu dacă aș mai repeta să mănânc ce am încercat prima oara :))

Mi-ar plăcea să gust din cât mai multe preparate, de fapt asta am cam și făcu. Într-o seară ne-am hotărât să ieșim la un restaurant chinezesc, fiecare și-a comandat câte ceva și am cam combinat fiecare cu fiecare. Am gusta de la toată lumea și da mi-a plăcut,dar după cum ziceam data viitoare vrea să încerc și altceva.  Ce mi-a plăcut este faptul că prețurile era foarte mici iar la final nota de plată pentru 7 oameni a fost una destul de mică.

Mâncare chinezească

Gelatto

Ce vizitezi în Italia ?

Dacă am rezolvat-o cât de cât cu mâncarea, când vine vorba de vizitat, există numeroase locuri pe care trebuie și poți să le vizitezi. Bani și timp îți trebuie, restul le are Italia.

Mai sus am pus o hartă, unde am însemnat locul unde am locuit și locurile pe care le-am vizitat. Fiecare destinație pe care am vizitat-o se află cam la o oră sau două- trei de casă. Orele petrecute pe drum chiar nu m-au incomodat cu nimic pentru că am avut ce vedea.

În cele 6 zile am vizitat :

1.Lago di Garda/ Riva del garda acesta este cel mai mare lac din Italia cu o circumferință de 144 km și o suprafața de 370 de km pătrați. Este un lac alpin, format în urma topirii ghețarilor la sfârșitul ultimei glaciațiuni. Lacul este situat în nordul Italiei, la jumătatea distanței dintre Veneția și Milano. Pe malurile sale se află numeroase localități din provinciile Brescia, Verona și Trento.

Pe lângă asta am vizitat și o localitate Limone del garda,  un sătuc foarte frumos, plin de lămâi și de clădiri superbe.  În acest caz cuvintele murdăresc și mai bine las pozele să vorbească de la sine.

 

 

Așa erau numerotate toate casele din Limone

 

3.Muse – muzeul de știință din  Trento

Muzeul de știință din Trento este unul dintre cele mai mare și zilnic est vizitat de  foarte multă lume, venită de pe întreg mapamondul. Deși era în luna februarie am găsit acolo, o mulțime de etnii de oameni. La casă chiar ne-au întrebat de unde suntem și s-au bucurat să audă că am venit din România să vizitam acest muzeu.

Clădirea are o arhitectura deosebită care face trimitere la aspectul pe care îl au munții. Este realizată din sticlă, cu suprafețe largi vitrate și fațade îndreptate spre cer, cu înclinări asemănătoare creșterilor alpine.

Vizita pornește de la terasa care oferă o panoramă spectaculoasă, apoi coboară etaj cu etaj în lumea naturii, geologiei, preistoriei alpine, evoluţiei omului până la sera tropicală unde a fost reconstruită o parte din pădurea plurială a muntelui Udzungwa din Tanzania, unde muzeul îşi dezvoltă de mai mult de 10 ani activitatea de cercetare.

Ce poți vizita la Muze

Prezentarea animalelor în decorul muzeului a fost gândită în așa fel încât acestea să fie poziționate conform habitatului originar.  La demisol se află dinozauri și un schelet de balenă, urmând cerbi, iepuri, lincși, iar în cel mai înalt punct se află vulturii care ”zboară”. Vizitatorii au ocazia de a porni într-o călătorie fantastică a naturii, de la evoluția omului, geologie, preistoria alpină, pereți de gheata care pot fi atinși, “Labirintul biodiversitații” – cu flora și fauna din 26 de ambienturi diverse, plimbări în sera tropicala, pana la “Sala de gimnastica a Științei”, unde se pot experimenta fenomene fizice cu o serie de aparate.

Secţiunea “Preistorie” conţine peste 200 de pietre pictate în ocru, cu animale, plante şi figuri umane şi îmbogăţită cu reconstrucţii din sticlă, imense, cu oameni primitivi. Tot aici am urmărit și filmulețe despre evoluția omului, despre ce mânca,cum vâna și cum se îmbrăca.

Referitor la asta mi-a povestit vărul meu, că undeva prin apropiere este construit un sat ”primitiv” pt turiști, iar aceștia pot retrăi viața oamenilor din acele perioade. Mi-ar fi plăcut să ajung și acolo dar din păcate nu era deschis.

Muze un muzeu complet al științei

Să poți vizita și să  poți savura fiecare informație din acest muzeu îți trebuie cel puțin 2 sau 3 zile. Noi l-am vizitat în câteva ore, am văzut cam tot ce era de văzut, însă nu am citi fiecare informație, nu ne-am jucat cu fiecare aparat. Nu am făcut fiecare experiment și nu am văzut fiecare documentar care era prezentat la fiecare secțiune.

Filmulețul are 5 minute, dar prezintă în mare parte frumuseți pe care eu le-am văzut și trăit acolo și pe care nu le-am pozat. Recomand să urmărești filmulețul cap coadă, nu vei pierde nimic.

Pe bilete nu mai știu sigur cât am dat dar cred că a fost 20 de euro 3 adulți și un copil. Ce să zic un preț mic pentru lecția pe care o înveți în acest muzeu de știință.

Pe scurt m-a impresionat și aș vrea să îl mai vizitez măcar o dată. În acest muzeu găsești informații despre fiecare ramură și părticică a tot ce înseamnă știință.

 

 

 

 

 

 

 

Acest colț îmi aduce aminte atât de bine de  cartea Îndrăgostită de un masai.

 

4.Muzeul Castelvecchio din Verona

Un alt obiectiv turistic pe care l-am vizitat a fost Castelvecchio sau Castelul vechi din Verona.

Noi l-am vizitat doar pe afară, dar a fost foarte impresionant și așa. Intrarea nu era mult doar 3euro de persoană, dar noi eram destul de obosiți am zis pas. 🙂 Oricum a fost foarte frumos să mă plimb printre aceste ziduri .

Castelul este măreț şi compact, foarte puțin decorat – o clădire pătrata construită din cărămidă roșie. Este una dintre cele mai proeminente exemple de arhitectura gotica a epocii. Are șapte turnuri, un donjon supraelevat, cu patru încăperi în interior. Castelul este înconjurat de un șanț, acum uscat, care a fost în trecut umplut cu apa din râul Adige, situat în apropiere.

 

Pe lângă toate acestea am vizitat multe biserici și catedrale, foarte frumoase și impresionante. Unele dintre ele cu catacombe care puteau fi vizitate.

 5. Arena di Verona

Se află în uz chiar și în prezent și este renumit pe plan internațional pentru spectacolele de operă organizate aici. Ea este una dintre cele mai bine conservate structuri antice de acest fel. Arena putea adăposti în antichitate aproape 30.000 de persoane, dar în zilele noastre, din motive de securitate, capacitatea maximă a arenei este redusă la 15.000 de spectatori. Clădirea a fost construită în anul 30 AD pe un loc care se afla pe atunci dincolo de zidurile orașului. Aici aveau loc ludi (spectacole și jocuri) atât de faimoase încât veneau să asiste spectatori din multe alte locuri, unele chiar îndepărtate.

6.Piazza delle Erbe

Nici piața delle Erbe și nici Bra nu trebuie ratate. De fapt nu prea ai cum pentru că treci prin ele, însă trebuie acordată o atenție mai mare. E adevărat aglomerația e mare,însă tot am observat frumusețile lor.

 

7. Piazza Bra

Pe lângă toate acestea am văzut o mulțime de castele și de ruine, pe toate dealurile. Mi-ar fi plăcut să pot vizita câteva dintre ele,dar erau mult prea departe.

 

În schimb pe lângă toate cele vizitate pe care le-am enumerat mai sus și multe pe care nu, am mai vizitat casa Julietei în Verona dar și frumoasa Veneție.

Despre ele însă voi vorbi în alte 2 articole separat pentru că și așa am făcut cel mai lung articol al meu ever. :))

Iar ca o concluzie pe scurt la tot ce am povestit mai sus. Italia m-a impresionat prin toată frumusețea ei. M-a impresionat prin oamenii ei. Acolo nu vedeai pe nimeni trist, toate vânzătoarele îți zâmbeau, îți vorbeau frumos și totul într-o altă atmosferă decât ceea cu care suntem învățați în România.

 

Tu ai vizitat Italia? Cum ți se pare ?

Deyutza

7 Comments

  1. Frumoase locuri ati vizitat. E superba Italia, imi place la nebunie, fiecare orasel, fiecare asezare are o poveste….o istorie :). Am vazut Roma, Venetia, Florenta si Pisa. Anul asta nu avem in plan Italia. Pe lista a fost Portugalia si urmeaza Atena, dar anul viitor…cine stie 🙂

    • Stiu că esti o travel addicted 🙂 O noutate pt mine este faptul ca mergi la mare 🙂
      Roma vreau sa o vizitez si eu dar fi Milano și Firenze .
      Oricum eu te astept si pe la Vatra Dornei

  2. Ce grozav! ❤ am vizitat Italia, am fost la o matusa (acum 7 ani), singurul lucru care îl tin minte a routa pe unde ne am plimbat- am inceput cu roma in care am văzut columna lui traian, Colosseum, o biserica si un restaurant apoi ne am îndreptat ruta către civitavechia, aici am stat o luna si am vizitat câteva monumente locale, restaurante si desigur plaja zi de z. Mi aplacut mâncarea, inghetata (eu care nu ma omor cu inghetata). Am facut si nebuneli, urmăream un salvamar cu binoclu (era asa de frumos, defapt barbatii italieni sunt foarte frumosi).

  3. foarte frumoase locurile vizitate de voi,chiar ai ce vizita in Italia,nu am fost dar sper ca in viitorul apropiat sa am ocazia sa o vizitez,superbe poze ,sunteti fotogenici

  4. Cum de ați amânat atât să onorați invitația? 😀 Să nu ratați Roma data viitoare, deși o zi e foaaarte puțin.
    Italia e incredibilă și e una dintre cele mai ofertante și fascinante țări din lume, nu doar din Europa. Mi-au confirmat asta și oameni care au călătorit mai mult ca mine pe tot mapamondul.
    Acum m-a apucat și mai tare dorul… inclusiv de pizza, de care eu m-am îndrăgostit, sos și blat așa de bun n-am întâlnit în altă parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.