Investește în cărți și-n dex și vei fi mai bogat

Da ai citit bine, investește în cărți și vei fi mai bogată sufletește,  dar și cu un vocabular mult mai elevat. Consider că omul atât timp cât trăiește, are de învățat și învață multe. Încă din generală mi-a plăcut să citesc mult, dar pe parcurs cum am crescut, timpul nu mi-a mai ajuns și am lăsat-o mai moale. De vreo 8 ani însă pasiunea mi-a revenit,iar biblioteca mea s-a mărit considerabil.

Din păcate în ziua de astăzi, constat cu părere de rău că din ce în ce mai mulți tineri, citesc mai puțin iar greșelile gramaticale sunt foarte frecvente. Facebook-ul și internetul ne ocupă tot timpul și tot mai puțini tineri pun accent pe gramatică și tot mai puțin știu înțelesul cuvintelor.

Dex și doom dicționar nelipsite din casa ta

Din acest motiv consider că  din nici o casă, nu trebuie să lipsească un dex. Și de asemenea  un doom dicționar care ajută foarte mult tinerii indiferent de vârsta lor.  Țin mine că și eu prin scoală aveam nevoie de astfel de cărți și mama  mi-a căutat mult un dex care să mă ajute.

Ce este dex-ul?

Dicționarul explicativ al limbii române (cunoscut mai ales sub abrevierea DEX) este cel mai cuprinzător dicționar de uz general al limbii române. A fost editat pentru prima dată în 1975. În anii 1980 a fost reeditat și a apărut și un supliment, numit DEX-S. În 2016 a apărut ultima ediție a dex-ului și este ediția revăzută și adăugita, elaborată de un grup de cercetători.

Ce este doom dicționar?

DOOM – Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane este o lucrare necesară, așteptată de marele public, o lucrare de interes național, care, este utilizata  ca unică sursă pentru aplicarea corecta a normelor academice în domeniul ortografiei limbii romane.
DOOM-ul actual cuprinde 62.000 de cuvinte, cu 2.500 mai mult decât prima ediție (1982).

Consider foarte bun acest doom pentru că cu o simplă răsfoire a acestuia, găsești explicații clare, precise și detaliate privind noile cuvinte pe care le găsesc peste tot și nu le înțelegi.

De asemenea mi se par de mare ajutor elevilor. Știu cât e de ”greu” când ai de făcut compuneri, eseuri sau mai știu eu ce lucrări și inspirația e 0.

Cu astfel de cărții,copii vor avea o imaginație mult mai bogată și își vor putea face temele mult mai ușor.  Cunoașterea clară a sensului cuvintelor este vitală pentru temele corect realizate.

Dacă nu le ai încă în biblioteca ta, eu zic că ar trebui să le cumperi cât mai curând. Prețul este unul bun și la o simplă căutare dex pret găsești un pachet de nerefuzat. Pachet promoțional: DEX + DOOM + GRAMATICĂ la doar 145 de lei.Poate crezi că e mult, dar niciodată nu va fi mai ales că tu, dar și copii tăi vor fi mult mai bogați odată cu răsfoirea acestora.

Este bine de știut totuși că DEX-ul a fost și este cea mai bine vândută carte din România. Tu ai aceste cărți în bibliotecă ? De câte ori ai simțit nevoia unui dex și de câte ori te-ai dus la el să te ajute? 🙂

Deyutza

5 Comments

  1. Trebuie sa ne cunoastem limba, cu totii trebuie sa avem dex. Fac greseli si chiar e foarte urat ?

  2. Dex-ul ar trebui sa faca parte din biblioteca orcarui scolar si nu numai

  3. Aceste carti cu siguranta adauga un plus de valoare fiecarei persoane care trece prin ele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.