Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Știu că multe persoane sar peste această masă și rău fac. Dimineața trebuie să mâncăm cel mai bine și mai mult, la prânz ceva mai moderat iar seara cat mai light. Asta dacă ții la silueta ta, dar nu numai de asta. Știu că multe persoane sar peste micul dejun din diverse motive. Ce să zic prin adolescență cam așa eram și eu. Mâncam când îmi aduceam aminte , uneori chiar și o dată pe zi și aia era uneori și pe la 7 seara.
Da un ritm haotic, dar de la o vreme am învățat să pun puțină ordine în viața mea :). Micul dejun este indicat deoarece îți dă energia necesara desfășurării activităților obișnuite, până spre jumătatea zilei.Recunosc de multe ori săream și eu peste micul dejun,dar de când cu cafeaua, prefer să mănânc ceva și abia apoi să o beau.
De aici și ideea acestui articol, de astăzi. E greu pentru că fiind și pe grabă nu știi nici ce să mănânci. Cel puțin asta e și în cazul meu.
3 idei pentru un mic dejun sănătos
Idei pot fi multe însă m-am gândit să împart cu voi doar 5. Cele mai recente pe care le-am ”experimentat” săptămâna trecută.
1. Iaurt cu musli și multe fructe
Poate e cel mai simplu mic dejun dar și cel mai sănătos zic eu:)
Aici nu ai nimic, de gătit, nimic de tăiat,mare lucru de făcut. Nu îți trebuie decât un iaurt și multe fructe, după bunul plac.
Eu am folosit musli, căpșuni, goji, banane, afine, merișoare,curmale, semințe de chia. Majoritatea fructelor,exceptând bananele, căpșunile și afinele, sunt de la Sano_Vita. Punga de musli este preferata mea și conține: fulgi de cereale integrale (grâu, secară, ovăz, orz), fulgi de porumb, fructe uscate (stafide, curmale, caise, mere), fructe confiate (ananas confiat (ananas, zahăr), papaia confiat (papaia, zahăr), semințe de floarea soarelui – miez, semințe de in, migdale, nucă de cocos. După o săptămână mai am cam jumătate din punga de 1 kg și deja mă uit prin supermarket după o ala nouă :).
Eu nu prea mănânc iaurt simplu, acru cum îi spun eu. Aceasta este printre puținele combinații în care am mâncat iaurtul.
Într-un bol, am amestecat toate bunătățile enumerate mai sus și mi-a ținut de saț multe ore. Este excelent pentru un mic dejun complet, bogat în fibre alimentare și nutrienți cu proprietăți în echilibrarea procesul digestiv.
Pe lângă mi-am mai pus să ronțăi câteva curmale, merișoare și felii de banană. Un fel de gustare până la ora prânzului 🙂
2. Rondele din orez expandat
Rondelele din orez expandat pot fi un mic dejun excelent. Le consum și eu destul de des, asta atunci când mă trezesc târziu și chiar nu mai am timp de mic dejun. Fie le mănânc din mers, fie le iau la servici și le ronțăi înainte de cafea. După cum ziceam, nu beau cafeaua pe stomacul gol. Deși mănânc și simple, ce de cele mai multe ori le prefer și pe cele cu glazură. Puțin dulce nu strică niciodată :)) Aceste rondele sunt o gustare răcoritoare, crocantă și hrănitoare. Se pot consuma în orice moment al zilei nu doar la micul dejun. Eu le prefer în locul unui sandwich sau unui covrig simplu, mâncat pe grabă.
Acestea nu pot spune că sunt tocmai un mic dejun complet însă îl pot înlocui cu succes. Dacă pe lângă rondele mai adaug și câteva fructe confiate atunci clar nu mai mănânc până la amiaz.
3. Smothie cu lapte de cocos, semințe de chia și caju
Nutriționiștii recomandă mereu să consumi fructe la micul dejun sau înainte de masa de prânz, pentru asigurarea energiei necesare organismului. Eu de cum dă puțin căldura beau smothie în orice combinație. Pe acesta îl prefer în zilele când merg mai târziu la servici sau în week-end. Aici e puțin mai multă muncă, dar se și merită 🙂
Am postat deja o poză pe instagram și mi s-a cerut rețeta. Astăzi vin cu răspunsul la cerere 🙂
Ingrediente pentru un pahar de smothie
1/2 avocado
1/2 banană
1/2 măr
câteva frunze de spanac
lapte de cocos
semințe de chia
nuci caju Sano Vita
ulei de cocos
2 lingurițe de miere.
Baza acestui smothie sunt primele 3 fructe, după aceasta te poți juca cu ingredientele după bunul plac. Eu am ales să pun lapte de cocos, care este tare delicios, semințe de chia, care le mănânc în aproape orice dar și nuci caju.
Toate cele 7 ingrediente au fost introduse într-un blender și mixate foarte bine și fin.
Caju este o bună sursă de lactate pentru persoanele vegetariene. Din ele se poate prepara lapte vegetal sau o minunată smântână, produse care, pe lângă faptul ca au un gust deosebit, aduc și o mulțime de beneficii sănătății. Nucile caju conțin multe fibre, vitamine și minerale importante pentru corpul tău și uleiuri nesaturate sănătoase, dar au o doză mai mică de grăsimi decât celelalte nuci și alune.
Caju ajută sănătatea inimii, sistemul nervos și cel osos, digestia și te ajută să dormi mai bine. De asemenea ajută foarte mult în prevenirea cancerului, boala secolului . 🙁
Ulei de cocos, e drept e prima oară când îl folosesc în smothie însă de acum înainte nu voi mai rata acest ingredient. Se știe că uleiul de cocos este foarte sănătos și de recomandă a fi folosit în foarte multe moduri. Eu am folosit ulei de cocos Sano vita și chiar nu a schimbat cu nimic gustul smothie-ului meu.
Uleiul de cocos minune la casa omului
Eu folosesc destul de des ulei de cocos și chiar îmi place. De multe ori îl pun chiar și în cafea, și deși se delimitează uleiul de apă, acesta nu îi dă nici un gust cafelei și nici nu e grețoasă. Adică eu dacă e să pun o picătură de ulei normal pe lingură și să înghit, mi se face rău instant.
Acest ulei spre exemplu nu am nimic cu el, am mâncat chiar și cu lingurița 🙂 . Uneori când mi se face pofta de cartofi prăjiți, pun două linguri de ulei de cocos și am niște cartofi aurii și foarte gustoși.
Despre beneficiile uleiului de cocos am mai scris pe blog într-o postare anterioară, așă că nu mă mai lungesc acum.
Așadar cam acestea ar fi 3 idei de mic dejun sănătos și rapid. Dacă ți tu preferi smothie-urile atunci să știi că mai găsești pe blog o rețetă de smothie dar într-o variantă mai simplă.
Tu ce preferi să mănânci la un mic dejun sănătos ?
Iaurt, sana sau kefir cu musli si fructe la noi se mananca des. Rondelele stau mereu in geanta alaturi de apa pentru situatii de urgenta(de foame).
Mama Mia CE explozie de nutrienti SI vitamine.. Ador ce mic dejun ne ai prezentat. ?
Sano Vita are multe produse bune si ma bucur ca sunt si la preturi acceptabile.
Ce poate fi mai bun de atat, sanatate curata. Ar trebui si eu sa iau initiativa.
Smoothie-ul arata tare, tare bine 🙂
Am sa “fur” reteta si am sa imi fac si eu zilele astea. Tare mult imi place ca ai adaugat si putin spanac, pentru o doza buna de fier.
Arata delicios recomandarile tale! O sa le incerc si eu!
Micul dejun e foarte important pentru mine. Și așteptat după nopțile cu treziri dese. De obicei mănânc ca la mama acasă, cum eram obișnuită. Nu știu cât de sănătos. Dar în pozele tale arată așa de bine astfel de idei de mic dejun sănătos încât mi-ai făcut poftă 🙂
ideile de mic dejun sanatos sunt foarte potrivite ,eu aleg rondeleel de orez expandat RosoVital de la Scotti sunt excelente dar mai adaug langa cate ceva.
Îmi plac foarte mult ideile de mic dejun, le_am încerca pe toate, pentru ca sunt idei sanatoase
Mi-ai făcut poftă! Sâmbătă clar o să-mi fac niște cartofi prăjiți cu ulei de cocos!
Cât despre mic dejun, niciodată nu-l sar. În fiecare dimineață servesc salată de fructe în diferite combinații și mă alimentez cu o stare de bine! Delicios articol!
Foarte interesante ideile. Am sa le țin minte și eu
Uhuuu, o gramada de idei faine. Rondele pap si eu in fiecare zi, mai ales cand stau la PC si lucrez :))
Eu de cele mai multe ori sar peste micul dejun dar daca chiar vreau sa mananc ceva aleg un bol cu lape si cereale.
Eu nu prea mananc mic dejunuri sanatoase dar dintre cele 3 as alege rondelele din orez expandat fiindca au ciocolata. 🙂
Eu iau de multe ori micul dejun la birou si ma scapa iaurtul cu seminte/fructe/etc pe care il pot manca in 10 minute 🙂 Mie mi-a placut mixul de seminte si uleiul de cocos de la ei 😉
Foarte faine ideile tale de mic-dejun!! ?De fel nu mănânc dulce dimineața (fie că e vorba de fructe sau nu) așa că mănânc mai rar un mic-dejun de acest tip.
Daaa… Este exact genul meu de mic dejun! :)) Ori cereale cu fructe, ori un smootie, ori acele rondele din orez expandat… My style! :))
yyuumy, toate ideile arata tare bine, dar cel mai mult ma tenteaza primul mix
eu de obicei mananc un sandwish dimineata
Nu am incercat niciuna dintre aceste retete si nici produse de la Sano Vita. Sunt foarte apetisante si foarte sanatoase. Mie, care imi place sa rontai, ma tenteza mult rondelele de orez expandat
Ce idei faine pentru masa de dimineata. Din pacate eu am obiceiul prost de a sari peste aceasta. ?
Cel mai des mănânc cereale cu iaurt si in diminețile târzii salata cu roșii și brânză.
multumim de recomandari, o sa incerc si eu acea reteta de smothie
Un articol super util, chiar eram in cautarea unor idei de genu.
Am încercat și eu de la ei semințele de chia, chiar azi mi-am făcut o budincă de chia tot cu lapte de cocos. Yummy!
Nici eu nu prea mananc dimineata, dar alegerile tale arata senzational.
Foarte bune ideile tale! Sanatoase si gustoase!
Eu ador sa-mi fac smoothie! Pe langa faptul ca arata super delicios, este sanatos si satios 🙂
Eu doar in weekend am timp pentru micul dejun si sugestiile tale sunt binevenite 🙂
Toate variantele ma încântă. Dar prima ma atrage, în special.
Eu am mancat dimineata un iaurt cu fructe confiate si cu seminte de chia. Tot de la sanovita
Sunt fan smothie, dar inca nu l-am incercat pe cel cu lapte de cocos.
La micul dejun aleg in general iaurt cu fructe, dar uneori, in weekend prepar si omlete. Rondelele de la Sano Vita sunt bune si pentru gustari intre mese. Pe mine ma salveaza de foarte multe ori.
biscuitii mi-au placut mult, si bebe a papat
ador rondelele de orez cu lupin si au mai scos acum si cu iaurt. Sunt delicioasa ambele variante. As manca toata ziua asa ceva, nu doar la micul dejun.
Interesante ideile tale, draga mea. Eu deseori sar peste micul dejun din păcate. Cel mult o banană sau un iaurt servesc