Ce este Alzheimerul
Alzheimer-ul sau Morbus Alzheimermai este numita si dementa senila. Este o afectiune degenerativa si cu progresie galopanta a creierului. Apare in special la persoanele cu varsta inaintata si provoaca o deteriorare accentuata a functiilor creierului.
Primele semne apar odata cu pierderea capacitatilor intelectuale si ale memoriei, evoluand pe parcurs cu pierderea identitatii sociale si personalitatii. Este asociata de la primele semne cu tulburari grave de comportament, realizand starea cunoscuta sub numele de dementa.
Aceasta boala a fost descoperita si descrisa prima data de medicul neuropatolog german Alois Alzheimer. Termenul insa, a fost folosit mai tarziu, pentru intaia oara de catre psihiatrul Emil Kraepelin in “Lehrbuch der Psychiatrie 1911”.
In prezent, este considerata cea mai des intalnita forma de declin mental al persoanelor in varsta.
Cum ii afecteaza Alzheimerul pe cei dragi
Din pacate, Alzheimerul nu ii raneste doar pe cei dragi, ci si pe cei din jur. Odata cu avansarea bolii si pierderea identitatii si ale abilitatilor sociale, este nevoie de ingrijiri speciale pentru cei afectati.
Unul dintre azilurile specializate in ingrijirea batranilor cu Alzheimer este https://www.batranetifericite.ro/, unde personalul este special pregatit pentru acest tip de afectiune. Nu este inca gasita cauza acestei boli. Desi multe studii arata ca diabetul, nivelul crescut de homocisteina din sange, fumatul, expunerea la metale usoare sau traumatisme caniene repetate favorizeaza aparitia acestei boli, nimic nu este cert.
Fazele initiale si intermediare ale bolii cuprind :
- Pierderea echilibrului si a orientarii
- Probleme de adaptare la situatii noi
- Tulburari de judecata si dificultati in utilizarea banilor
- Dificultati la citit, calcul si probleme in gandirea logica
- Suspciuni de persecutie, iritabilitate si neliniste
Odata cu avansarea in stare intermediara, intervine necesitatea asistentei si a ingrijirii permanente.
Desi cei afectati de dementa nu reprezinta un pericol direct pentru cei din jur, ei reprezinta un pericol foarte mare pentru ei insisi. De aceea, depistarea bolii in fazele incipiente si ridicarea permisului de conducere sunt importante. Ridicarea permisului de port arma si dreptului de a lua decizii legate de acte, precum instaurarea unui tutore sunt actiuni cu o importanta maxima.
Alzheimerul nu are un tratament efectiv, dar exista o multitudine de medicamente inhibitoare ale simptomelor secundare, pentru diminuare anxietatii sau al starilor de agitatie.
Centre specializate
Azilurile de batrani, in special pentru varstnici cu nevoi speciale, sunt un subiect foarte controversat. Aici este nevoie de cat mai mult personal specializat in aceasta afectiune.
In tara noastra in special, ingrijirea la domiciliu este relativ greu de realizat, iar spitalele, desi dotate, nu fac fata numarului mare de pacienti cu boala Alzheimer.
Centre specializate si azile de batrani dotate si pregatite corespunzator sunt absolut necesare pentru a-i ajuta pe acestia. Ei trebuie sa duca o viata cat se poate de normala.
De amintit ca in fazele finale, pecientii prezinta urmatoarele simptome:
- Pacientii pierd partial sau complet abilitatea de a se hrani singuri sau de a inghiti
- Pierderea totala a capacitatilor de comunicare
- Stari de confuzie, pierderea totala a identitatii si dificultati sporite la mers
Datorita acestor lucruri, ingrijirea devine absolut necesara 24/24. Din acest punct de vedere, ingrijirea la domiciliu nu mai este posibila. Luarea unei decizii cu privirea la internarea intr-un camin reprezinta o actiune foarte dificila. Având o responsabilitate morala mare.
Cuvinte finale
Alzheimerul este cea mai intalnita si agresiva afectiune psihica a persoanelor in varsta.Este foarte greu sa ne imaginam pierderea efectiva a lumii cunoscuta, separarea de aceasta sau imposibilitatea de a-i recunoaste pe cei dragi. Cei bolnavi de Alzheimer sunt fortati sa traiasca cu aceasta afectiune care ii devoreaza zilnic si sunt putine lucruri pe care le putem face sa oprim acest lucru. Desi evolutia in medicina este rapida, un leac permanent este inca de negasit.
O boala grea și urata care, din păcate, răpește viata celor dragi și le fura orice amintiri sau legături cu viata lor și cu trecutul lor, pe bunica mea am pierdut-o…
Este o boala foarte grea care data peste cap viata celor dragi. Cunosc ce se intampla cu persoanele care sufera de aceasta boala si am avut noroc ca am gasit un spital particular care s-a ocupat si a asigurat o ingrijire si o atentie corespunzatoare persoanei dragi inimii mele.
Este foarte adevarat, din pacate multe persoane invarsta se cofrunta cu aceasta boala. Din fericire nu am avut in familie pe nimeni.