Jucăriile și jocurile educative potrivite pentru copilul tău

Cine are copii știe despre ce o să vorbesc în articolul de astăzi. 🙂 Pentru că am un băiețel și de multe ori caut  pe net  jucării pentru el,m-am gândit să vorbesc puțin despre jocurile educative.  Aceste jocuri mi se par cele mai potrivite pentru copii de la 1 la 3 ani dar și celor de la 6 ani în sus. De ce această marjă? Consider că pe la 1 an începe copilul să cunoască și să știe să se joace,iar jocurile educative sunt exact ce are el nevoie pentru a se dezvolta frumos. Între 3 și 6 ani sunt de părere că este perioada aceea când copilul se poate juca cu ce vrea el. Acum este perioada când mașinuțele sau păpușile sunt preferatele copilului. După 6 ani vine din nou perioada când sunt perfecte aceste jocuri educative,mai ales că a crescut și nu i se mai potrivesc chiar orice fel de jucării.

Jocuri educative pentru copii

Jocurile educative sunt concepute ca exerciţii pregătitoare pentru viaţă, ajutându-i pe copii să-şi dezvolte abilităţile intelectuale, imaginaţia, capacitatea de comunicare și creativitatea. Este foarte important felul în care sunt alese jocurile pentru copii, deoarece fiecare stimul greşit poate afecta copilul pe mai târziu. Alegerea trebuie făcută astfel încât jocurile să fie relevante în dezvoltarea emoţională, psihică şi intelectuală a copilului.Tu ca și părinte trebuie să ţi cont de particularităţile individuale ale copilului şi să-i alegi jocurile specifice vârstei.

Jocurile trebuie să-l stimuleze pe copil multilateral, lărgindu-i orizontul cunoaşterii, stârnindu-i curiozitatea.

Care sunt cele mai indicate jucării educative ?

Cuburile –  banalele cuburi din lemn reprezintă o investiție foarte bună, având în vedere faptul că vor fi folosite de copii și după ce aceștia vor crește mai mari. La 1-2 ani, copiilor le place să pipăie, să observe culorile sau forma. După ce mai cresc, să zicem după 6 ani sau chiar și înainte,copiii vor deveni creativi, le vor combina, alinia și își vor construii exact ce vor ei.

 

Lego – Jucăriile Lego sunt foarte populare printre copii și sunt îndrăgite atât de băieței, cât și de fetițe.Mult mai colorate și mai frumos prezentate decât banalul cub, Lego a prins amploare pe piața jucăriilor.Am înțeles că dacă figurinele de jucărie Lego ar fi un popor, acesta ar depăși întreaga populație a globului. Lego super heroes este lego preferat al copilului meu.

Puzzle – jocurile puzzle reprezintă un joc excelent pentru dezvoltarea abilitații copiilor de a rezolva probleme și de a urma anumite raționamente. Rezolvarea de jocuri puzzle reprezintă una dintre cele mai distractive activități pentru dezvoltarea dexterității mușchilor mici din mâini și degete. Chiar și puzzle poate fi oferit unui copil de 1 an. Sunt planșe cu câteva piese,iar acestea au un mâner pentru a-i fi ușor copilului să prindă piesa.

Plastelina – Plastelina este  un mod foarte bun prin care copilul tău să își dezvolte creativitatea. Țin minte cum de la cămin ne punea să realizăm diferite obiecte sau peisaje din plastelină. Îmi plăcea mult și încă îmi place să mă joc cu plastelina.Și copilul meu este fan plastelină, iar când nu are mă pune să îi fac aluat  și apoi să îl modeleze el. Uneori își prepară singur și aluatul, a învățat de la mine și abia așteaptă să prindă puțină făină.

În funcție de vârsta copilului mai poți alege fie cărți cu jocuri educative sau tăblițe unde poate învăța mai ușor literele, cifrele sau să socotească. De asemenea sunt jocuri educative de genul Nu te supăra frate, Monopoly,Moara  sau altele din aceiași categorie.

Pentru cei mai micuți sunt laptopurile sau tabletele de jucărie cu diferite activități. Astfel poate învăța chiar și  o limbă nouă, ( de obicei engleza) dar și numerele, culorile sau fructele.  Cărțile cu sunete, jocurile de asociere și multe altele pot fi oferite copiilor pentru o dezvoltare frumoasă.

Fii atentă ce jucării îi oferi celui mic

Trebuie doar să fii atentă la nevoile copilului tău și să știi exact ceea ce îți dorește. Al meu spre exemplu,oricât de mult îi place să construiască și să se joace cu lego, pe atât de mult nu vrea să audă de puzzle 🙂 Nu îi place absolut deloc și nu îl condamn pentru că adevărul e că nici eu nu am răbdare să le fac, deși când era mai mic le făcea fără nici o problemă.

Dacă încă nu te-am convins cu propunerile mele și vrei să mai cauți jucării și jocuri educative, atunci te invit să mai cauți și tu. Sigur vei găsi ceea ce îți dorești pentru copilul tău,iar un loc de unde poți începe este Libris.

Deyutza

2 Comments

  1. Ca si copilului tau nici fetitei mele nu ii plac jocurile puzzle ,in schimbcand era mai micuta prefer cuburile ,bilele,tablite pe care sa scrie ,deseneze si sa stearga ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.