Recenzie – Central Park – Guillaume Musso

Guillaume Musso este un autor pe care îl aveam de mult timp în vedere, iar Central Park a fost primul meu contact cu literatura lui.Încă de la primele rânduri ale romanului am  simțit că Musso  ăsta va fi unul dintre autorii de care voi deveni rapid interesată și că  voi vrea să citesc mai mult și mai mult.Guillaume Musso este un scriitor francez  contemporan de doar 43 de ani.

 

”Scriu  întotdeauna cărțile pe care mi-ar plăcea și mie să le citesc.Romanele mele îmbină mai multe genuri  sunt povești de dragoste, dar au și elemente de thriller și de roman polițist.”

Cam așa își descrie Musso operele sale.

 

 

Și cam așa începe acest thriller psihologic, care ma cam făcut de cap și care ma făcut să citesc o carte în timp record. Această carte am citit-o în mai puțin de 2 săptămâni,ceea ce se întâmplă foarte rar le mine.Spre exemplu cartea anterioară mi-a luat mult timp pentru că nu mi-a plăcut atât de mult.

De data aceasta am pățit opusul, nu puteam să o las din mână,cum găseam puțin timp liber cum citeam o pagină două.Imprevizibilă și tulburătoare, toată acțiunea ma ținut pe jar iar deznodământul a fost unul la care nu mă așteptam nici într-o mie de ani.

Acțiunea începe  în Central Park New York. Alice Schafer o polițistă franțuzoaică și Gabriel Keyne un pianist de jazz american se trezesc pe o bancă din Central Park,legați cu cătușe,unul de altul.Alice și Gabriel nu se cunosc și nici nu își amintesc să se fi întâlnit vreodată.

Mai mult Alice a fost la o petrecere cu prietenele ei pe Champs- Elysees,iar Gabriel a cântat în Dublin.

Nici unu nu își amintește cum au ajuns în această situație, de ce îi lipsește lui Alice un glonț din pistol și al cui e sângele de pe cămașa ei. Pentru a afla totuși ce s-a întâmplat și pentru că prin natura sa de polițist Alice trebuie și vrea să știe ce s-a întâmplat, cei doi pleacă într-o aventură.

Alice încearcă să de-a de partenerul său de servici pentru a o ajuta să afle ce s-a întâmplat.Întru-cât nici unul din cei doi nu am bani, telefoane aceștia fură un telefon , apoi o mașină și într-un final își amanetează ceasul pe care îl aveam amintire de la soțul său mort.

 

Prin stofa ei de detectiv, Alice merge pe multe piste, prietenul ei Seymour o ajută ,dar tot odată o și încurcă. Cum ? te las pe tine să descoperi.

Cartea te ține pe jar, aventura celor doi este surprinzătoare cu fiecare pasaj citit…După cum am spus cartea am citit-o nesperat de repede pentru că m-a împins curiozitatea.Oare ce se mai întâmplă mai departe, oare cum vor ajunge să afle cine i-a legat pe cei doi, oare totuși cum au ajuns cei doi unul din Paris și unul din Dublin tocmai în NewYork și nici un avion privat să nu fi aterizat în acea perioadă.Oare cum nici o cameră de supraveghere nu a filmat atunci când Alice a ieșit din parcarea subterană a barului unde fusese cu fetele. Romanul este structurat între  prezent și trecut, acțiunea petrecându-se în prezent, iar Alice încearcă să își aducă aminte ce s-a întâmplat după ce a ieșit cu prietenele ei.Un văl alb i se pune și aceasta nu reușește să îți amintească mai nimic până la un moment dat.

 

 

Multe întrebări mi-am pus de-a lungul romanului…. și la toate mi s-a răspuns odată ce am ajuns la pagina 291. Încet încet tot misterul s-a elucidat iar deznodământul a fost unul neașteptat și cu totul altul decât începuse toată acțiunea. Un alt aspect care mi-a plăcut fiecare capitol începe cu câte un citat….

Recomand cartea cu căldură, eu trebuie să citesc și restul scrise de Musso pentru că acest scriitor m-a fascinat și sunt curioasă dacă și celelalte cărți sunt la fel de interesante și numai bune de devorat.

Cartea se găsește la Editura All la prețul de 37 de lei și merită citită mai ales pentru cine preferă genul acest de romane.

 

 

 

Tu ai citit-o? Dacă nu ce zici ți-am stârnit interesul ?

Deyutza

20 Comments

  1. n-am citit-o, de fapt, am multe carti de-ale lui musso pe lista, doar cateva au ajuns in mainile mele. dar ar cam trebui sa ma gandesc sa le iau pe toate, imi place maxim cum scrie!

  2. Guillaume Musso este unul dintre acei scriitori care devine tot mai bun pe masura ce trece timpul. Stilul lui nu isi pierde din putere, dimpotriva. Sunt curioasa ce urmeaza pentru ca mereu reuseste sa surprinda cu ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.