Vacanta e pe sfârșite, dar dacă totuși ai vrea să mai vizitezi ceva sau ai vrea să mai călătorești pe undeva recomand Maramureșul. O zi în Maramureș nu e tocmai de ajuns pentru a-i descoperi toate frumusețile lui dar pentru cine nu a fost niciodată , ( așa ca noi) este bine venită și o astfel de o ieșire. Față de Vatra Dornei – Maramureșul se află undeva la 220km, așa dar am plecat dimineața la 7 și ne-am întors undeva pe la 10 seara.
Cum am petrecut o zi în Maramureș și ce am vizitat?
Primul obiectiv turistic la care ne-am oprit a fost Mănăstirea Bârsana.Aflată la 20 de km de Sighetu Marmației și la 40 de Vișeu, mănăstirea se află pe Valea Izei, zonă unde oamenii mai vin îmbrăcați la slujba de duminică în costume populare. Ce poate fii mai frumos decât oamenii îmbrăcați în straie populare în zi de sărbătoare.
Mănăstirea de la Bârsana a fost construită de localnici doar din lemn, iar despre biserica ansamblului monahal se spune că este cea mai înaltă din Europa. În interior, pictura a fost realizată în stilul de acum 600 de ani, de când datează istoric mănăstirea, numele sfinților sau a scenelor din Biblie fiind scrise în alfabetul chirilic. „Am vrut să păstrăm totul așa cum a fost în vechea biserică din lemn”, spune una dintre călugărițele care se află în apropierea muzeului mănăstirii. De altfel, la Bârsana totul este construit din lemn: de la poarta de intrare, în celebrul stil maramureșean, și până la ultimul detaliu arhitectural.Complexul monahal mai conține Stăreția, Casa Voievodală, Casa Maicilor, Muzeul de icoane și carte veche.
Cimitirul vesel Săpânța
Cel de-am doilea loc vizitat a fost celebrul Cimitir Vesel de la Săpânța.Cimitirul Vesel se află în Maramureș, aproape de granița României cu Ucraina.Acesta este cimitirul faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.
Stan Ioan Pătraş este creatorul Cimitirului Vesel din Săpânţa, care la sugestia preotului greco-catolic Grigore Riţiu în 1935 a făcut partea verticală a crucilor ceva mai late pentru a face loc epitafului. Creativitatea lui Ioan Pătraş a făcut din acest cimitir unul dintre cele mai căutate obiective turistice din Maramureş.
Masa la o pensiune foarte frumoasă
După ce am vizitat aceste două obiective și ne-am umplut de energie și stare de bine,ne-am oprit la o pensiune și am mâncat.Pensiunea foarte frumoasă cu o terasă afară iar lângă un pârâu…foarte frumos și liniștitor.Pensiunea Ana , cică ar fi a cumnatei lui Gheorghe Turda, pentru cunoscători 🙂 .
După masă trebuia să ne întoarcem însă în drum să mai oprim și în Sighetul Marmației la Memorialul Durerii. Cine nu a fost trebuie să meargă măcar o dată, și clar după ce vei ieșii de acolo vei ieși cu un gust amar și durere în suflet, mai ales dacă vei citi tot ce scrie pe pereții celulelor.
Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței
Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței este format dintr-un muzeu situat în fosta închisoare politică din Sighetu Marmației.Memorialul are ca scop reconstituirea și păstrarea memoriei unor popoare, în particular a celui român, cărora timp de jumătate de secol li s-a indus în conștiință o istorie falsă.
Închisoarea Sighet a fost construită în 1897, ca închisoare de drept comun, de către administrația austro-ungară. În august 1948 a devenit loc de detenție pentru un grup de studenți, elevi și țărani maramureșeni. În zilele 1950 au fost aduși la penitenciarul Sighet peste o sută de demnitari din întreaga țară (foști miniștri, academicieni, economiști, militari, istorici, ziariști, politicieni), unii dintre ei condamnați la pedepse grele, alții nici măcar judecați.
Deținuții erau ținuți în condiții insalubre, hrăniți mizerabil, opriți de a se întinde ziua pe paturile din celulele, fără încălzire. Nu aveau voie sa privească pe fereastră (cei ce nu se supuneau erau pedepsiți să stea la “neagra” și “șura”, celule de tip carceră, fără lumină). Într-un târziu, la geamuri au fost puse obloane, încât se putea vedea numai cerul. Umilința și batjocora făceau parte din programul de exterminare. Ce am citit pe acolo și ce am văzut .. mi s-a zbârlit părul pe mine și chiar am fost și am pus o lumânare pentru toți cei morți acolo.
Mai multe te las să descoperi tu când vei ajunge acolo,dacă nu ai făcut-o până acum.
Celula lui Iuliu Maniu
Acestea au fost cele 3 obiective turistice pe care le-am putut vizita într-o zi în Maramureș, mai erau multe de văzut dar ne trebuia și mai mult timp. În drumul nostru am văzut casa memorială a lui Marin Preda, casa memorială a lui George Coșbuc și multe multe biserici frumoase . Din mers am zărit și Cimitirul Săracilor, acesta are legătură cu cei morți în închisoarea de la Sighet. Nu sunt îngropați neapărat oameni săraci ci mai degrabă oameni a căror identitate nu se cunoaște.
Eu personal am fost foarte încântată de această ieșire și vreau să mai merg măcar o dată dar să stau mai mult să descopăr toate frumusețile Maramureșului.
Frumoase poze! Am fost la Cimitirului Vesel cand am fost copil. Trebuie neaparat sa mai vizitez Maramuresul.
Pentru mine Maramuresul si Bucovina este raiul pe pamant.
frumoase poze ,mi-ar place sa vizitez cimitirul vessel,este interesant si ar fi o amintire placate,dragutze poze
Dupa Bucovina, Delta Dunarii cred ca Maramuresul este locul cel mai frumos din tara.
Inca nu am ajuns in Maramures desi nu e departe de orasul in care locuiesc. Imi doresc foarte mult sa ajung si eu pe acolo. Sper sa se intample asta vara viitoare 🙂
Inca nu am ajuns in Maramures, chiar vrem sa ajungem acolo. Frumusete e la ea acasa.
Frumos tinut as dori sa ajung si eu acolo!
Am fost în Maramureș de mai multe ori. Am avut posibilitatea să vizitez aceste obiective turistice de mai multe ori. Cel mai cutremurător este Memorialul durerii de la Sighet, am și o carte cumpărată, voi citi mai multe detalii.
Avem locuri foarte frumoase, iar Maramuresul face parte dintre ele.
Te-am urmarit si pe facebook pe masura ce postai imagini si m-am bucurat sa descopar Maramuresul prin lentila aparatului tau 🙂
Niste locuri prin care sper sa ajung si eu cat de curand. O singura data am fost in Maramures si atunci cu scopul precis de a schia si ne-am limitat doar la asta, de restul am furat imagini din tren.
Maramures este mult prea departe de Galati si pana acum n-am ajuns, dar mi-as dori. As vrea sa petrec un craciun acolo pentru ca sunt vestiti pentru felul in care-si trateaza oaspetii
Am fost in Maramures si sper sa mai ajung,m-am indragostit de oamenii de acolo si de peisaje.
Nu AM fost in Maramures dar mi-ar placea sa ajung acolo intr-o zi
Foarte frumoase, pline de culoare si viata toate locurile pe care le-ai vizitat! Sper ca intr-o buna zi sa ajung si eu pe aici si sa ma bucur cu adevarat de ele.
O zona minunata a tarii noastre in care ma bucur sa descopar ca oamenii inca mai tin la traditii,se imbraca in costume traditionale pentru a merge la biserica; nu am ajuns sa vizitez acest colt deosebit al tarii noastre,dar imi doresc sa ajung acolo si mi-as dori sa ajung in preajma sarbatorilor de iarna,sa petrec cateva zile si sa vad cum se pregatesc de sarbatori si mai ales,cum sunt sarbatorile la ei !!