Vizită la stomatolog= zâmbet frumos

Sunt sigura că ești și tu de acord cu mine cu faptul că pe lângă multe altele dinții joacă un rol important în viața noastră de zi cu zi.

De obicei, prima caracteristica pe care o observa cineva la o persoana este zâmbetul.  o persoană care are dinți sănătoși, cu siguranță, va oferi o primă impresie mai bună. Dinții sănătoșii  nu numai că ne oferă un aspect fizic mai plăcut dar și schimbă fizionomia unui om, față de unul care are dinții stricați.

Din păcate totuși în România tot mai multe persoane se confruntă cu problemele dentare și tot mai mulți calcă pragului unui cabinet de stomatologie .Începând de la cei mici până la cei mai în vârstă au cel puțin o vizită/lucrare la stomatolog.În ziua de astăzi nu mai este neapărat faptul că nu te speli pe dinți , bine contează foarte mult și este necesar dar nu acesta este singura cauză pentru care dinții se cariază.

Din păcate, mai mult de 40% din persoanele de peste 65 de ani nu mai au toți dinții naturali. De asemenea, cariile dentare reprezintă una dintre cele mai des întâlnite boli ale unui om.

Lipsa dinților este o problema dentară destul de gravă, care ajunge să fie un impediment de vorbire și chiar de a se alimenta pentru persoanele afectate.Acum în zilele noastre aceasta problema dentara nu mai este chiar atât de greu de rezolvat, ea poate fi ușor rezolvată cu ajutorul unei proteze dentare.

Fie că e vorba de  o proteză dentară fixă sau proteză dentară elastică trebuie de  avut în vedere nevoile pacientului și cel mai important prețul. Înainte de toate trebuie de întrebat medicul de prețuri proteze dentare pentru că acestea de cele mai multe ori se pot face și în funcție de bugetul pacientului.

După cum ziceam sunt două tipuri de proteze totala (dacă lipsesc toți dinții) sau parțială (dacă mai există 2, 3 dinți).Dacă exista mai multi dinți pe arcada (4, 5 dinți) se poate realiza o proteza dentara scheletată.

Proteza totală este o proteză dentară elsatică (flexibilă) care se stabilizează prin succiune (adică prin crearea unui vacuum intre proteza dentara și cerul gurii). Este realizata în contact intim cu gingia pacientului și urmărește foarte bine forma arcadelor dentare.
Proteza scheletată se fixează de dinții restanți prin sisteme speciale cum ar fi capsa, culisa, balamaua, magneții, telescoapele. Este o proteza mobilizabila care trebuie îndepărtată și igienizată în fiecare zi.

Probleme sunt mereu trebuie de avut doar grijă ca acestea să nu se agraveze și de aceea o vizită într-un cabinet de stomatologie cel puțin o dată pe an te poate salva pe viitor de o proteză dentară.

Eu una de pe la 16 ani am tot avut probleme cu datura, dar mereu am avut grijă ca lucrurile să nu evolueze.De asemenea și pe perioada sarcinii am rămas fără calciu și iar probleme cu dantura însă dacă îți găsești un stomatolog bun niciodată nu vei avea probleme grave.Eu una merg foarte relaxată la stomatolog și nu am probleme, una din cele mai interesante experiențe a fost operația unei măsele de minte. Nu am știut că s-a întâmplat asta decât când mi-a zis sa vin peste 7 zile la scos firele.Dacă medicul e bun nu ai de ce să te temi.

Însă dacă din păcate s-a ajuns la proteză trebuie să știi să ai grijă de ea, pentru a o menține curată și îngrijită mult timp.Chiar dacă nu mai sunt dinții tăi naturali tot trebuie să îi îngrijești

Sfaturi pentru îngrijirea protezei dentare

 

  • Curăță proteza dentara cel puțin o dată pe zi, dar și după mesele principale, pentru a îndepărta resturile de mâncare.
  • Clătește  proteza cu un jet de apă, folosește  o periuță cu peri moi și spală proteza cu săpun obișnuit. Evită pastele de dinți cu acțiune abraziva puternică, precum cele cu efect de albire a dinților.
  • Curăță cavitatea bucală, inclusiv gingiile și dinții rămași, precum și limba și mucoasele orale.
  • Nu folosi niciodată apă fierbinte deoarece poți modifica forma și structura protezei.
  • În timpul nopții, păstrează proteza în apa/soluție specială, pentru a nu se usca și deforma.
  • Curăță cavitatea bucala în fiecare dimineață, înainte de a introduce proteza în gură. Prin acest pas, îndepărtezi placa bacteriană de pe mucoase și împrospătezi respirația.

Iar ca și o concluzie poți avea un zâmbet frumos și natural la orice vârstă, indiferent de boala care a dus la pierderea dinților naturali. O proteza dentară este este soluția salvatoare, estetica și funcțională atunci când dinții tăi naturali te-au ”părăsit” și după cum ziceam la început dinții joacă un rol important.Fie că sunt ai tăi naturali sau puși aceștia trebuie să îți ofere încredere să zâmbești larg cu orice ocazie.

Deyutza

5 Comments

  1. Cel mai bine este sa avem grija de dantura noastra. Sa mergem la stomatolog de cate ori e nevoie poate asa nu vom ajunge sa purtam proteza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.